MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σαρλίζ Θερόν: Οι καλύτερες ερμηνείες μίας ηθοποιού που δεν φοβάται ποτέ να «τσαλακωθεί»

Σήμερα η Σαρλίζ Θερόν γιορτάζει τα 48 της χρόνια και εμείς θυμόμαστε τις 8 καλύτερες ερμηνείες της ηθοποιού “χαμαιλέοντα” που κάνει δικό της κάθε ρόλο που αναλαμβάνει.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 7 Αυγούστου του 1975 γεννήθηκε η ταλαντούχα ηθοποιός, σκηνοθέτις και παραγωγός Σαρλίζ Θερόν, που έζησε μία περίεργη και δύσκολη ζωή, την οποία όμως ακολούθησε μία λαμπρή καριέρα.

Γεννήθηκε στην περιοχή Μπενόνι της Νότιας Αφρικής και ήταν μοναχοπαίδι που μεγάλωσε στη φάρμα των γονιών της. Τα δύσκολα παιδικά της χρόνια τα σημάδεψε ένα άκρως τραυματικό γεγονός. Η ζωή της έλαβε μία περίεργη τροπή στις 21 Ιουνίου 1991, όταν η μητέρα της σκότωσε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν μέθυσος και βίαιος απέναντι τους, πυροβολώντας τον μπροστά σε εκείνη. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοάμυνα και η μητέρα της δεν καταδικάστηκε ποτέ, όμως η εικόνα έμεινε χαραγμένη στην 16χρονη – τότε – Σαρλίζ.

Η Θερόν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Εθνικό Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ και ασχολήθηκε με το μπαλέτο και παράλληλα με το μόντελινγκ. Στα δεκαέξι της, μετά την τραυματική εμπειρία της ζωής της, αποφάσισε να δώσει όλη της την προσοχή στη δουλειά και τις φιλοδοξίες της.

Το τέλος ενός ονείρου και η αρχή ενός άλλου

Μετά από αρκετή δουλειά κέρδισε ένα συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων κι έτσι μετακόμισε με τη μητέρα της στο Μιλάνο, όπου έμεινε για έναν χρόνο κι ύστερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμερική, φοιτώντας στη σχολή Ballet Joffrey της Νέας Υόρκης. Εμπόδιο στο όνειρό της να γίνει μπαλαρίνα μπήκε ο σοβαρός της τραυματισμός στο γόνατο, που την ανάγκασε να εγκαταλείψει τον χορό και μαζί και το όνειρό της.

Το 1994, στεναχωρημένη που δεν μπορούσε πλέον να γίνει μπαλαρίνα, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες έχοντας στα χέρια της ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, το οποίο της είχε δώσει η μητέρα της, παροτρύνοντας την να ασχοληθεί με την υποκριτική, καθώς έβλεπε ένα μεγάλο ταλέντο στην κόρη της.

Κατά τους πρώτους μήνες εκεί, πήγε σε μια τράπεζα για να εξαργυρώσει μία επιταγή που της είχε στείλει η μητέρα της, όμως ο υπάλληλος δεν το έκανε, αφού η Σαρλίζ δεν είχε λογαριασμό στην τράπεζα. Αυτό την εξόργισε και την στεναχώρησε και όσο και αν τον παρακαλούσε μάταια, ο υπάλληλος δεν άλλαζε γνώμη. Σε αυτή την σκηνή έγινε μάρτυρας ο Τζον Κρόσμπι, κυνηγός ταλέντων, και βλέποντας και αυτός στην Σαρλίζ το ίδιο ταλέντο που είχε δει και η μητέρα της, της έδωσε την κάρτα του και της είπε χαρακτηριστικά «Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις (ως δουλειά), αλλά εάν σε ενδιαφέρει η υποκριτική, ορίστε η κάρτα μου».

Με την καθοδήγησή του κατάφερε το 1995 να πάρει τον πρώτο της μικρό ρόλο στη ταινία τρόμου Children of the Corn III: Urban Harvest, ο οποίος προοικονομούσε μία μακρά και επιτυχημένη καριέρα.

Η αρχή μίας μεγάλης καριέρας

Η ταινία Monster, μία ταινία που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως την ανέβασε στο βάθρο των καλύτερων ηθοποιών, της χάρισε το πρώτο της Όσκαρ το 2004. Ένα Όσκαρ που της άξιζε δικαιωματικά, μετά από μία ερμηνεία καθηλωτική και μοναδική, που μόνο η ίδια θα μπορούσε να έχει χαρίσει στον ρόλο της, μία εκδιδόμενη γυναίκα δολοφόνο. Ένας ρόλος που την ανάγκασε μάλιστα να αλλάξει την εμφάνισή της ριζικά, παίρνοντας πολλά κιλά για τις ανάγκες του, αλλά και με ένα Όσκαρ, αντάλλαγμα για τις θυσίες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτον…βωμό της 7ης τέχνης: 10 ηθοποιοί που άλλαξαν δραματικά για έναν ρόλο12.09.2018

Στο ενεργητικό της έχει πάνω από 40 ταινίες, με μεγάλους αλλά και μικρούς ρόλους, όμως 8 είναι αυτές, στις οποίες καθήλωσε με την ερμηνεία της και κέρδισε την αναγνώριση κοινού και κριτικών.

Γλυκός Νοέμβρης – 2001

Ζήσε τη ζωή σου ανέμελα, χωρίς πολλά πρέπει και κανόνες. Βοήθα τους δίπλα σου, αφουγκράσου τον συνάνθρωπό σου, αγάπα δυνατά. Αυτά τα μηνύματα περνούσε η ταινία, με την Σαρλίζ Θερόν να καθηλώνει το κοινό. Μία ρομαντική ταινία, που όμως γύρισε πολύ γρήγορα σε μελόδραμα και το καταθλιπτικό και απότομο τέλος της απογοήτευσε τους θεατές. Μία σχέση δύο φαινομενικά πολύ διαφορετικών ανθρώπων, γεμάτη παιχνίδια μυαλού και παθολογικές αντιδράσεις, άρα μάλλον όχι και ότι καλύτερο για να πάρεις ρομαντικές ιδέες για μία σχέση. Παρόλα αυτά, η ερμηνεία της Σαρλίζ ξεχωρίζει.

Άνιση Μάχη – 2005

Η Τζόσι, μία διαζευγμένη μητέρα με δυο παιδιά, δουλεύει σε ένα ορυχείο σιδήρου στην Μινεσότα, όπου οι συνθήκες δεν είναι καλές. Όχι λόγω της δύσκολης δουλειάς, αλλά λόγω των άθλιων συνεργατών της, που θεωρούν πως οι γυναίκες που δουλεύουν εκεί είναι αδύναμες και μπορούν να τις κάνουν ό,τι θέλουν. Η Τζόσι δεν θα ανεχτεί να την παρενοχλούν σεξουαλικά και θα ξεκινήσει έναν αγώνα μηνύσεων προς την εταιρεία. Η Σαρλίζ Θερόν, σε μία ακόμα δυναμική ερμηνεία που χαρίζει δύναμη και έμπνευση σε όλες τις γυναίκες, με το μήνυμα πως ποτέ δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Φόρεστ Γκαμπ μέχρι τον Ναυαγό: Πέντε ερμηνείες του Τομ Χανκς που έχουν αφήσει εποχή12.09.2018

Στην Κοιλάδα του Ηλά – 2007

Η Σαρλίζ Θερόν ως αστυνόμος Έμιλι Σάντερς, θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να ανακαλύψει μαζί με τον Χάνκ, πρώην βετεράνο και πατέρα ενός αγνοούμενου στρατιώτη, μία δύσκολη αλήθεια. Μία από τις ερμηνείες της ηθοποιού που κέρδισε αμέσως το κοινό και εν μέρει τους κριτικούς, οι οποίοι διχάστηκαν ανάμεσα στις ερμηνείες και την ίδια την ταινία.

Mad Max: Ο δρόμος της οργής – 2015

Στην οσκαρική αυτή ταινία, η Σαρλίζ άλλαξε για άλλη μία φορά την εμφάνισή της για τις ανάγκες ενός ρόλου. Την είδαμε με ξυρισμένο κεφάλι και πολεμικό στυλ, ίδιο με της ταινίας. Η ταινία διαδραματίζεται σε έναν έρημο κόσμο, όπου η βενζίνη και το νερό είναι, το λιγότερο, σπάνια αγαθά. Ο Μαξ Ροκατάνσκι (Τομ Χάρντι) ενώνει τις δυνάμεις του με την Αυτοκράτειρα Φιουριόσα (Σαρλίζ Θερόν), ώστε να ξεφύγει από τον αρχηγό της σέχτας της. Μία ταινία δράσης, καλά σκηνοθετημένη και με ερμηνείες που κερδίζουν. Μία ακόμα απόδειξη πως η Σαρλίζ δεν μπορεί να μεταμορφώνεται μόνο εξωτερικά, αλλά και υποκριτικά.

Atomic Blonde – 2017

Μία ταινία με δράση που έσπαγε κοντέρ και με μία πρωταγωνίστρια «έκσταση», η περιπέτεια του Ντέιβιντ Λιτς είχε κάνει σίγουρα εντύπωση και η Σαρλίζ ξεχώριζε μέσα στο μυστήριο πλήθος. Η Σαρλίζ Θερόν υποδύεται την ικανότερη πράκτορα στην υπηρεσία της Βασίλισσας της Αγγλίας, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Πράκτορας Λορέιν Μπρότον είναι αισθησιακή και αμείλικτη. Όταν η υπηρεσία τη στέλνει στο Βερολίνο, για να πάρει έναν ανεκτίμητης αξίας φάκελο, συνεργάζεται με τον Ντέιβιντ Πέρσιβαλ (Τζέιμς ΜακΑβοϊ), τον επικεφαλής της εκεί ομάδας πρακτόρων. Μία ταινία κατασκοπείας με ζηλευτές ερμηνείες.

Tully: Τα παιδιά είναι ευτυχία; – 2018

Άλλη μία φορά που η Σαρλίζ επέλεξε να βάλει την υποκριτική πάνω από την ίδια, παίρνοντας 22 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου, μία μητέρας που παλεύει με τις αλλαγές που φέρνει η μητρότητα. Κουρασμένη και με τρία παιδιά προσλαμβάνει μία νταντά για να τη βοηθήσει με την χαοτική κατάσταση στο σπίτι της, όμως θα την βοηθήσει και με την χαοτική κατάσταση στην ζωή της. Καλά δουλεμένη ερμηνεία, μεγάλη ικανότητα να «τραβήξει» το κοινό κοντά της, να βιώσει όσα νιώθει η ίδια, όσα νιώθουν όσες γυναίκες έχουν βρεθεί σε αυτή την δύσκολη κατάσταση και πάντα με περίσσιο σεβασμό. Aυτά είναι που την ξεχωρίζουν.

Η Βόμβα – 2019

Η ταινία είναι βασισμένη στις κατηγορίες των γυναικών εναντίον του Διευθύνοντα Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή των Fox News, Ρότζερ Έιλς, για σεξουαλική παρενόχληση. Η ταινία, εκτός από τις καλές κριτικές για τις ερμηνείες και τον σεβασμό των τριών πρωταγωνιστών, Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίτμαν και Μάργκο Ρόμπι, έλαβε διθυραμβικές κριτικές για το μακιγιάζ με σπέσιαλ εφέ που χρησιμοποιήθηκε για την μεταμόρφωση των ηθοποιών, κερδίζοντας μάλιστα το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡόμπιν Γουίλιαμς: Ο άνθρωπος που μάς έκανε να γελάμε, ακόμη κι αν υπέφερε…12.09.2018

Monster– 2003

Αναμφίβολα η καλύτερή της ερμηνεία. Ομόφωνα ο πιο καθηλωτικός ρόλος της καριέρας της, που δύσκολα θα τον ξεπεράσει άλλος. Η πλοκή ξετυλίγει την ιστορία της εκδιδόμενης και σίριαλ κίλερ Αϊλίν Γουόρνος, που δολοφόνησε εφτά πελάτες της σε ένα μόλις χρόνο, το 1989, οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη και τελικά εκτελέστηκε το 2002. Μία γυναίκα, εκδιδόμενη και δολοφόνος, ένα συναίσθημα δύσκολο να το περιγράψεις και πόσο μάλλον να το μεταδόσεις στο κοινό. Και όμως, το 2003 η Σαρλίζ κατάφερε να κάνει το σχεδόν ακατόρθωτο και να πάρει με την αξία της το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της, για αυτή την δύσκολη αλλά μαγευτική ερμηνεία της.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b