MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Από τον Φόρεστ Γκαμπ μέχρι τον Ναυαγό: Πέντε ερμηνείες του Τομ Χανκς που έχουν αφήσει εποχή

Σήμερα ο Τομ Χανκς γίνεται 67 ετών σήμερα και εμείς θυμόμαστε μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο.

Ειρήνη Μωραϊτη | 09.07.2023

Σήμερα, ο ταλαντούχος ηθοποιός Τομ Χανκς, που πλέον είναι και Έλληνας πολίτης, γιορτάζει τα 67α γενέθλια του. Μέσα σε τρεις δεκαετίες μας έχει χαρίσει αμέτρητες αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές, τόσο σε δραματικούς όσο και σε κωμικούς ρόλους. Έτσι, εμείς θυμόμαστε ίσως τις καλύτερες ερμηνείες του μέχρι σήμερα, που αποδεικνύουν ότι είναι ο καλύτερος άνδρας ηθοποιός της γενιάς του.

Ο Τομ Χανκς γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου το 1956, στο Concord της Καλιφόρνια. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 5 ετών, και μεγάλωσε με τον πατέρα του.

Μετά την αποφοίτηση του από το λύκειο το 1974, ξεκίνησε να κυνηγάει το όνειρό του, την υποκριτική. Αφορμή της αγάπης του για την υποκριτική ήταν η παράσταση The Iceman Cometh του Ευγένιου Ο’ Νιλ που τον έκανε να πάρει μεταγραφή στο πρόγραμμα θεάτρου του κολλεγίου που φοιτούσε.

Τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική

Το 1977, ο Χανκς έλαβε μέρος στη θερινή περίοδο του Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Lakewood του Οχάιο. Τα επόμενα τρία χρόνια, πέρασε τα καλοκαίρια του σε διάφορες παραγωγές θεατρικών έργων του Σαίξπηρ και τους χειμώνες του στα παρασκήνια ενός θεάτρου στο Σακραμέντο. Το 1978 κέρδισε το Cleveland Critics Circle Award για τον Καλύτερο Ηθοποιό, για την ενσάρκωση του Πρωτέα στο “Οι δύο άρχοντες της Βερόνας”, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Το 1980 έπαψε να είναι μέλος του Φεστιβάλ Σαίξπηρ και ένα καινούριο κεφάλαιο άνοιξε στην καριέρα του. Την περίοδο εκείνη πήρε τον πρώτο του ρόλο στην ταινία “Ο Δολοφόνος με το Στιλέτο (He Knows You’re Alone)” και παρόλο που ο ρόλος του ήταν μικρός έκανε αισθητή την παρουσία του. Λίγους μήνες αργότερα τον παρατήρησε ένας κυνηγός ταλέντων του ABC και τον πρόσθεσε στο καστ της κωμικής σειράς Bosom Buddies. Μάλιστα, κατάφερε να πάρει τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η σειρά αυτή κόπηκε μετά από δύο σεζόν, όμως ο Χανκς είχε ήδη αφήσει το στίγμα του στους κύκλους του θεάματος. Το 1984 κατάφερε να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ενός άντρα που ερωτεύεται μία γοργόνα, στην ταινία Η Γοργόνα (Splash). Η ταινία αυτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έτσι ο Τομ Χανκς κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, προοικονομώντας μία επιτυχημένη στον χώρο.

Αυτό που επιβεβαίωσε την εικασία όλων πως ο Χανκς άξιζε μία θέση στον χώρο του θεάματος ήταν η ταινία Big. Υποδυόμενος έναν έφηβο δεκατριών ετών που ξύπνησε στο σώμα ενός ενήλικα 35 ετών, κέρδισε τις εντυπώσεις και απέσπασε τις θετικές κριτικές όλων, που αναγνώρισαν το πραγματικό υποκριτικό του ταλέντο πίσω από αυτή την κωμωδία. Ακόμα, για τον ρόλο αυτό απέσπασε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού.

Οι 5 καλύτερες ερμηνείες του που έχουν κερδίσει κοινό και κριτικούς

5. Apollo 13 (1995)

“Houston, we have a problem (Χιούστον, έχουμε πρόβλημα)” ακούμε να λέει ο Τομ Χανκς, ως Τζιμ Λόβελ, και η φράση αυτή είναι γνωστή ακόμα και σε όσους δεν έχουν δει ποτέ την ταινία. Μία ταινία δράσης βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Απόλλων 13, όπου το πλήρωμα παγιδεύτηκε στο διάστημα και προσπαθούσε να επιστρέψει με ασφάλεια στην Γη το κατεστραμμένο σκάφος.

4. Ο Ναυαγός (2000)

Ο Χανκς υποδύεται έναν εργαζόμενο της εταιρείας FedEx ο οποίος βρίσκεται απομονωμένος σε ένα ακατοίκητο νησί του Νότιου Ειρηνικού, ως ο μοναδικός επιζών ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Η ταινία παρουσιάζει τις προσπάθειές του να επιβιώσει στο νησί χρησιμοποιώντας ό,τι απέμεινε από το φορτίο του αεροπλάνου και ο ίδιος συγκλονίζει με την ερμηνεία του. Για τον ρόλο του έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου και πάρα πολλές θετικές κριτικές.

3. Φόρεστ Γκαμπ (1994)

Η ταινία γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έλαβε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η ιστορία του μοιάζει εξωπραγματική, αλλά ο Τομ Χανκς την αφηγείται καταπληκτικά και καταφέρνει να μας πείσει, τονίζοντας πως το διαφορετικό δεν είναι περίεργο.

2. Captain Phillips (2013)

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του καπετάνιου Φίλιπς, ο οποίος πιάστηκε όμηρος από Σομαλούς πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια της θαλασσοπειρατείας του εμπορικού πλοίου Maersk Alabama το 2009. Ο Χανκς κερδίζει τις εντυπώσεις με την εκπληκτική ερμηνεία του ως Φίλιπς και προσθέτει άλλη μία ταινία με εισπρακτική επιτυχία στην καριέρα του.

1. Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998)

Η καλύτερη ίσως ερμηνεία του Τομ Χανκς. Με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν θα μπορούσε να πάει κάτι λάθος στην ταινία. Χαρακτηρίστηκε ως η πιο ρεαλιστική πολεμική ταινία και διηγείται την προσπάθεια του λοχαγού Μίλλερ και 6 στρατιωτών, μετά την απόβαση στην Νορμανδία, να διασώσουν από τα κατεχόμενα έναν Γάλλο στρατιώτη.

Συχνά κατηγορείται ότι παίζει τον ίδιο χαρακτήρα σε όλες τις ταινίες του, αυτόν του αξιοπρεπή, καλόκαρδου, ευγενικού και ταπεινού ανθρώπου. Η ποικιλία στην καριέρα του όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τους ρόλους του, τα συναισθήματα που προκαλεί η ερμηνεία του, όλο το μεγαλείο της υποκριτικής του είναι αυτά που τον κατατάσσουν στους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜάρλον Μπράντο: Η ταραχώδης ζωή ενός αντισυμβατικού και σπουδαίου σταρ12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b