MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η Ιταλία ζητά τον επαναπατρισμό 7 αρχαίων κειμηλίων από το Λούβρο

Τα κειμήλια αποκτήθηκαν από το μουσείο από το 1982 μέχρι και το 1998, από εμπόρους που φαίνεται να διακινούσαν κλεμμένα αντικείμενα.

DAT VO/ Unsplash
Monopoli Team

Η Ιταλία ζητά από το Μουσείο του Λούβρου να επιστρέψει επτά αρχαία αντικείμενα που, σύμφωνα με ειδικούς, λεηλατήθηκαν.

Τον Φεβρουάριο, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Gennaro Sangiuliano συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λούβρου, Laurence des Cars στο Παρίσι για να συζητήσουν για τα συγκεκριμένα αντικείμενα, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ένας μαύρος αμφορέας του 5ου αιώνα που αποδίδεται στον διάσημο “ζωγράφο του Βερολίνου” και πολλά αρχαιοελληνικά αγγεία που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα π.Χ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Sangiuliano παρέδωσε επιστολή με επίσημο αίτημα για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Le Monde.

Και τα επτά αντικείμενα αποκτήθηκαν από το Λούβρο μεταξύ του 1982 και του 1998 από εμπόρους που διακινούσαν κλεμμένα αντικείμενα.

“Θεωρώ ότι τα έργα αμφίβολης προέλευσης αποτελούν κηλίδα για τις συλλογές του Λούβρου”, δήλωσε ο Des Cars, στη Le Monde. “Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το εξετάσουμε με αυστηρότητα και διαύγεια”.

Το μουσείο ερευνά τώρα την προέλευση των εν λόγω αντικειμένων. Θα μπορούσε να τα επιστρέψει ήδη από φέτος, αν αποδειχθεί ότι έχουν πράγματι προέλθει από ανήθικη πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBookTok #1: 5 viral στο TikTok βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Διόπτρα12.09.2018

Βέβαια οι περιπτώσεις επαναπατρισμού κειμηλίων δεν είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση στη Γαλλία, όπου τα αντικείμενα που ανήκουν σε κρατικά ιδρύματα θεωρούνται “αναπαλλοτρίωτα”, πράγμα που σημαίνει ότι η αφαίρεσή τους απαιτεί ειδική έγκριση από το Κοινοβούλιο.

Τον Ιανουάριο, η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ δεσμεύτηκε να εισαγάγει διάφορα νέα νομοσχέδια που θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις επιστροφές. Ένα από αυτά, το οποίο αφορά στην επιστροφή περιουσιών που αφαιρέθηκαν από Εβραίους μεταξύ 1933 και 1945 εγκρίθηκε ως νόμος στις 13 Ιουλίου.

Πέρυσι, ο πρώην διευθυντής του Λούβρου Jean-Luc Martinez κατηγορήθηκε ότι “διευκόλυνε” την απόκτηση παράνομα διακινούμενων αρχαιοτήτων από το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι μεταξύ 2014 και 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAndrea Bocelli: Τα 10 πιο ερωτικά τραγούδια του εμβληματικού τενόρου12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b