MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Ay, Carmela!, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Το κωμικοτραγικό έργο «Ay, Carmela!» του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα, ένα “μανιφέστο” κατά της βαρβαρότητας του Εμφύλιου Σπαραγμού, παρουσιάζεται, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού, με ελεύθερη είσοδο.

Monopoli Team

Το κωμικοτραγικό θεατρικό έργο «Ay, Carmela!» του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023 – Νύχτες Αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, η θεατρική εταιρεία Theartes των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη.

Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό, έντονα αλληγορικό έργο, που διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και έχει ως αφετηρία το ερώτημα: Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου);

Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί, μέσα από την περιπέτεια των οποίων φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης αντιμέτωπης με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, κερδίζοντας τη θερμή αποδοχή κοινού και κριτικών.

Ay, Carmela!: Η υπόθεση του έργου

Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη.

Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ένα έργο αντιπολεμικό, ένα έργο κατά των αδελφοκτόνων εμφυλίων πολέμων, μα πάνω από όλα ένα έργο αντιφασιστικό που αναφέρεται σε ζητήματα δημοκρατικών αγώνων, αλληλεγγύης, αγάπης, ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, ηθικής, αξιοπρέπειας, θάρρους, σεβασμού, αλλά κυρίως θίγει τη σπουδαιότητα του να μην περάσει στη σφαίρα της λήθης η συλλογική ιστορική μνήμη. Ένα έργο έκκληση υπέρ της μνήμης, της θύμησης, το οποίο συνδυάζει μοναδικά τον πικρό τόνο του εμφυλίου με ένα αιχμηρό, μαύρο χιούμορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝύχτα στη γη, του Γιώργου Μπλάνα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας12.09.2018

Ως Theartes έχουμε ως μότο: το Θέατρο είναι το σημείο τομής μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, είναι μια μεταθεατρική περιοχή όπου η μυθοπλασία γίνεται πραγματικότητα, όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν, επειδή όλα μπορούν να συμβούν σε ένα θέατρο, ακριβώς επειδή είναι Θέατρο».
Κωνσταντίνος Κυριακού

*Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνικά: Κατερίνα Τσακότα
Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Μουσική: Άρτεμις Ματαφιά
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Κυριακού
Χορογραφία: Κινησιολογία: Κατερίνα Μπιλάλη

Παίζουν: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού

Τιμές Εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
Διάρκεια Παραστάσεων: Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις 9.00 μ.μ.
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/music/festival/festibal-rematias-2023-nyxtes-allileggyis/
Πληροφορίες Χώρου: Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Προφήτου Ηλία 65, Χαλάνδρι.
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b