MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μία σπάνια πρώτη έκδοση του Hobbit συγκέντρωσε 10.000 λίρες για φιλανθρωπικό σκοπό

Το συγκεκριμένο σπάνιο αντίτυπο βρέθηκε σε αποθήκη charity shop και πωλήθηκε στο eBay για περισσότερες από 10,000 λίρες με τα χρήματα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό οργανισμό για την έρευνα σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου.

Χόμπιτ: Μια σπάνια πρώτη έκδοση του κλασικού βιβλίου πωλήθηκε μέσω eBay για την έρευνα κατά του καρκίνου
Φωτογραφία: Cancer Research UK/PA
Monopoli Team

Ένα αντίτυπο της πρώτης τυπωμένης έκδοσης του «Χόμπιτ» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν πουλήθηκε πάνω από 10,000 λίρες αφότου ανακαλύφθηκε σε ένα charity shop στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σπάνιο αυτό αντίτυπο των περιπετειών του Bilbo Baggins βρέθηκε τυχαία από τον υπεύθυνο του πολυκαταστήματος του Cancer Research UK στο Dundee. Καθώς στα chairty shops τα προϊόντα πωλούνται έως και 5 λίρες, το βιβλίο “ανέβηκε” προς πώληση στο ebay όπου και συγκέντρωσε 10,099.50 λίρες για τον συγκεκριμένο φιλανθρωπικό οργανισμό που εξειδικεύεται στην έρευνα σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα 1.500 αντίτυπα του κλασικού αυτού βιβλίου, τα οποία πωλήθηκαν αμέσως μετά την έκδοση τους το 1937 εξαιτίας των καλών κριτικών που έλαβαν. Αυτές οι πρώτες εκδόσεις περιλαμβάνουν, μάλιστα, ασπρόμαυρα σκίτσα δημιουργημένα από τον ίδιο τον Τόλκιν.

Μια ανέλπιστη δωρεά

Ο υπεύθυνος του πολυκαταστήματος,  Adam Carsley, δήλωσε πως αν και “καλά διατηρημένο” το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ήταν ευπώλητο λόγο της “ηλικίας” του.

Ο Carsley έφτασε στο πολυκατάστημα, πριν αυτό ανοίξει, ώστε να βοηθήσει με την εκπαίδευση των νέων πωλητών και την οργάνωση των αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και χιλιάδων βιβλίων που βρίσκονταν στην αποθήκη. Τότε είναι που έπεσε πάνω στο αριστουργηματικό αυτό μυθιστόρημα φαντασίας.

«Άνοιξα την πρώτη σελίδα και ανακάλυψα πως πρόκειται για αντίτυπο της πρώτης έκδοσης. Τότε σκέφτηκα πως αξίζει να το στείλω στην ομάδα του eBay», είπε, «Σκέφτηκα πως ίσως πάρουμε το πολύ 500 λίρες αν είμαστε τυχεροί, έτσι δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα λίγους μήνες αργότερα πως πωλήθηκε για πάνω από 10,000 λίρες». 

«Από όσο γνωρίζω πρόκειται για μια από τις πιο πολύτιμες δωρεές που έγιναν ποτέ στο κατάστημα μας. Αναμφισβήτητα η υψηλότερη τιμή που πιάσαμε ποτέ στη σελίδα μας στο eBay για ένα μόνο προϊόν», πρόσθεσε, «Δωρεές σαν αυτή βοηθούν στη χρηματοδότηση των ερευνών μας που σώζουν ζωές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 λιγότερο γνωστά έργα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν που αξίζει να ανακαλύψετε12.09.2018

Η πώληση του «Χόμπιτ» έγινε λίγο καιρό αφότου άλλο ένα δημοφιλές βιβλίο για παιδιά, μια πρώτη έκδοση του «Χάρι Πότερ και της Φιλοσοφικής Λίθου», δόθηκε σε δημοπρασία και πωλήθηκε για 10,500 λίρες. Το αντίτυπο ήταν ένα από τα πρώτα 500 που κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury το 1997 και αγοράστηκε από έναν συλλέκτη αφότου μια δανειστική βιβλιοθήκη αποφάσισε να το αποσύρει.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b