MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το τελευταίο έργο του Κλιμτ έσπασε ρεκόρ: Ο πιο ακριβός πίνακας που έχει πωληθεί ποτέ στην Ευρώπη

Το τελευταίο αριστούργημα του Γκούσταφ Κλιμτ “Η Γυναίκα με τη Βεντάλια” (Dame mit Fächer), έγινε χθες ο πιο ακριβός πίνακας που έχει ποτέ πουληθεί σε δημοπρασία στην Ευρώπη

Photo: Instagram/Sotheby's
Photo: Instagram/Sotheby's
Monopoli Team

Ο πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ “Η Γυναίκα με τη Βεντάλια” (Dame mit Fächer), του 1917–18, έγινε ο πιο ακριβός πίνακας που έχει ποτέ πουληθεί σε δημοπρασία στην Ευρώπη, όταν σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο για τη Σύγχρονη Τέχνη, συγκέντρωσε 85 εκατομμύρια ευρώ (74.000.000 λίρες).

Μαζί με το ΦΠΑ μάλιστα αυτό το ήδη αστρονομικό ποσό εκτοξεύεται στα 98.9 εκατομμύρια ευρώ.

Το προηγούμενο ρεκόρ για τον πιο ακριβό πίνακα που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη κατείχε ο πίνακας “Walking Man I” του Alberto Giacometti, ο οποίος είχε πουληθεί για 95,5 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο το 2010.

Οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών είχαν υπολογίσει την αξία του πίνακα “Η Γυναίκα με τη Βεντάλια” κοντά στα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία φορά που το αριστούργημα του Κλιμτ είχε βρεθεί σε δημοπρασία ήταν από το Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 1994, όπου και πουλήθηκε για 11,6 εκατομμύρια δολάρια, ποσό φυσικά πολύ μικρότερο από την τιμή-ρεκόρ που συγκέντρωσε την Τρίτη 27 Ιουνίου.

“Η Γυναίκα με τη Βεντάλια είναι το τελευταίο πορτραίτο που φιλοτέχνησε ο Κλιμτ πριν τον πρόωρο θάνατό του , όταν ακόμα στην καλλιτεχνική του άνθηση δημιουργούσε μερικά από τα πιο καταξιωμένα και πειραματικά έργα. Πολλά από αυτά τα έργα – σίγουρα τα πορτραίτα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός – ήταν αναθέσεις. Αυτό,όμως, το έργο είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό: ένας τεχνικός άθλος, γεμάτος πειραματισμό που σπρώχνει τα όρια, καθώς και μία εγκάρδια ωδή στην απόλυτη ομορφιά” ανέφερε για το έργο η Helena Newman, διευθύντρια του τμήματος ιμπρεσιονισμού και σύγχρονης τέχνης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Πράγματι, “Η Γυναίκα με τη Βεντάλια” ήταν το τελευταίο έργο του Κλιμτ, το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε, όταν πέθανε από εγκεφαλικό στις αρχές του 1918. Παρ’ όλο που είναι λιγότερο γνωστό από το διάσημο “Φιλί” ή το “Πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer I”, η “Γυναίκα με τη Βεντάλια” παρουσιάζει όλο τον αυθορμητισμό του έργου του Κλιμτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκούσταφ Κλιμτ: Δέκα αριστουργήματα του πιο ερωτικού ζωγράφου12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b