MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, πριν από 410 χρόνια, κάηκε το «αμαρτωλό» θέατρο Γκλόουμπ την ώρα που παιζόταν έργο του Σαίξπηρ

Πώς μπορεί να συνδεθεί σε μία ιστορία ένα θέατρο του Λονδίνου που χτίστηκε όταν το… έκλεψαν από το οικόπεδο που βρισκόταν, μία κανονιά που προκάλεσε φωτιά και φυσικά ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ; Βεβαίως και μπορεί και ο λόγος γίνεται για τη μεγάλη φωτιά στο θρυλικό Γκλόουμπ που ξέσπασε, σαν σήμερα, πριν κάτι παραπάνω από 400 χρόνια.

Το θέατρο Globe σήμερα, Photo by Hulki Okan Tabak on Unsplash
Το θέατρο Globe σήμερα, Photo by Hulki Okan Tabak on Unsplash
Monopoli Team

Δεν ήταν από τα καλύτερα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο κορυφαίος δραματουργός δεν είχε και τόσο πολλή ελευθερία όταν επρόκειτο για γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας (του). Ο ομώνυμος ήρωας του Ερρίκου του Η’ στερούταν του βάθους και των ελαττωμάτων που χαρακτήριζαν τόσο πολλούς από τους πιο φημισμένους χαρακτήρες του.

Βέβαια, αυτό δεν αποτελούσε και καμία τεράστια έκπληξη. Ο Ερρίκος ήταν ο πατέρας της θανούσης βασίλισσας και ο προ-προ-θείος του νέου βασιλιά, Ιακώβου Α’. Για την ακρίβεια, αν δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή και… περιπετειώδης η εκτέλεση του έργου, μία ημέρα σαν σήμερα το 1613, πιθανότατα θα είχε ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Τίποτα όμως δεν προμήνυε το τι θα επακολουθούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙούλιος στην COSMOTE TV με 29 κινηματογραφικές πρεμιέρες12.09.2018

Συγκεκριμένα, σε μία στιγμής κορύφωσης του έργου, έπεσε μία προγραμματισμένη κανονιά και μερικές σπίθες προσγειώθηκαν στην αχυροσκεπή του θεάτρου, βάζοντάς της φωτιά. Ακολούθησε ο… κακός χαμός, με το θέατρο Γκλόουμπ, που είχε φιλοξενήσει τόσο πολλές πρεμιέρες έργων του Σαίξπηρ, να γίνεται στάχτη.

Σύμφωνα με το τότε… αστυνομικό ρεπορτάζ, αν και το κοινό άργησε να αντιληφθεί ότι είχε ξεσπάσει όντως φωτιά (αλλά νόμιζε πως ήταν απλά καπνός από το κανόνι), κανείς δεν τραυματίστηκε από τη φωτιά, ενώ μόνο η βράκα ενός άνδρα έπιασε φωτιά, όμως οι άλλοι θεατρόφιλοι την έσβησαν με… μπίρα.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

[relart 2]

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b