MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Mitiarjuk Nappaaluk: Ποια είναι η γυναίκα που τιμά σήμερα το google doodle;

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα Αυτοχθόνων Λαών, το σημερινό Doodle, τιμά την Καναδή ιστορικό και συγγραφέα Mitiarjuk Nappaaluk για τη συμβολή της στην εκπαίδευση, στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού των Ινουίτ.

Monopoli Team

Η Mitiarjuk Nappaaluk γεννήθηκε το 1931 στο μικρό χωριό Kangiqsujuaq, στην περιοχή του βόρειου Κεμπέκ Nunavik, στον Καναδά. Πέρασε τα πρώτα της χρόνια ζώντας έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ινουίτ. Ως το μεγαλύτερο παιδί, ήταν επιφορτισμένη με το ψάρεμα και τη συντήρηση δερμάτων για το χωριό, αλλά άρχισε να ενδιαφέρεται για την αφήγηση ιστοριών.

Δεν έλαβε επίσημη εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των είκοσι ετών, όταν οι τοπικοί ιεραπόστολοι της έμαθαν να γράφει Inuktitut σε συλλαβική γραφή. Σε αντάλλαγμα, η Mitiarjuk Nappaaluk τους βοήθησε να αναπτύξουν ένα λεξικό Inuktitut με λέξεις, θρύλους και ιστορία. Εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά της, οι ιεραπόστολοι της ζήτησαν να γράψει ιστορίες στη γλώσσα της. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ μυθιστόρημα, η Mitiarjuk Nappaaluk άρχισε να γράφει το Sanaaq – ένα από τα πρώτα βιβλία που καταγράφηκαν στη γλώσσα Inuktitut.

Ενώ έγραφε το Sanaaq και το λεξικό Inkituit, η Mitiarjuk Nappaaluk εργάστηκε ως σύμβουλος για τη σχολική επιτροπή του Kativik και ως δασκάλα σε σχολεία του Nunavik. Αργότερα στην καριέρα της, η Σχολική Επιτροπή του Kativik προσέλαβε τη Mitiarjuk Nappaaluk για να δημιουργήσει το πρόγραμμα σπουδών για τη γλώσσα και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την πολιτιστική ευαισθητοποίηση.

Το 1984, το Sanaaq εκδόθηκε τελικά στα Inuktitut. Το βιβλίο περιέγραφε λεπτομερώς την αυθεντική καθημερινή ζωή μιας εκτεταμένης οικογένειας Ινουίτ και γρήγορα έγινε το μυθιστόρημα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πολιτισμό της. Αργότερα μεταφράστηκε σε άλλες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα γαλλικά, γεγονός που το τοποθέτησε στη λίστα των γαλλικών μπεστ σέλερ του Μόντρεαλ.

Η Mitiarjuk Nappaaluk κέρδισε το βραβείο Aboriginal Achievement Award το 1999 για το έργο της ζωής της και ανακηρύχθηκε μέλος του Τάγματος του Καναδά το 2004. Η διδακτέα ύλη, τα βιβλία και τα δοκίμιά της εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλα τα σχολεία των Ινουίτ στον Βόρειο Καναδά.

Η Mitiarjuk Nappaaluk παραμένει ένα πολιτιστικό είδωλο και οι προσπάθειές της έχουν εμπνεύσει τις σημερινές και μελλοντικές γενιές παραμυθάδων των Ινουίτ.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b