MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Beatles: Θα κυκλοφορήσει ένα “τελευταίο” τραγούδι τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Χάρη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ο Paul McCartney μπόρεσε να απομονώσει τη φωνή του Τζον Λένον από ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι του και να το ολοκληρώσει, όπως πάντα ονειρευόταν.

Monopoli Team

Ο Paul McCartney αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 ότι επιστράτευσε την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα κομμάτι που αποκαλεί “το τελευταίο τραγούδι των Beatles”.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία τον βοήθησε να απομονώσει τη φωνή του John Lennon από ένα παλιό demo, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το τραγούδι, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στην χρονιά.

Ο McCartney δεν ονόμασε το κομμάτι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μία ένα κομμάτι που ο Lennon είχε γράψει το 1978 και είχε τίτλο “Now And Then”.

Εξάλλου αυτό το τραγούδι ήταν ένα από τα κομμάτια που οι Beatles είχαν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν στο “reunion” τους το 1995, όταν ηχογραφούσαν τη συλλεκτική σειρά με τα σημαντικότερα τραγούδια τους.

Ο Paul McCartney είχε λάβει το demo ένα χρόνο νωρίτερα από την Yoko Ono – αυτό ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια σε μία κασέτα που είχε τίτλο “Για τον Paul” και ο Lennon ετοίμαζε λίγο πριν τον θάνατό του το 1980.

Ο Lennon είχε γράψει αυτό το κομμάτι την εποχή της “συνταξιοδότησής” του, όταν μεγάλωνε τον γιο του Sean. Δύο από τα κομμάτια που έγραψε τότε, τα Free As A Bird και Real Love ολοκληρώθηκαν και κυκλοφόρησαν το 1995 και το 1996, σηματοδοτώντας τα πρώτα “καινούρια” τραγούδια των Beatles μετά από 25 χρόνια.

Το συγκρότημα είχε επιχειρήσει να κυκλοφορήσει και το “Now And Then”, αλλά ο Harrison δεν ήταν σύμφωνος λόγω της κακής ποιότητας της κασέτας και η ηχογράφηση έμεινε στη μέση.

Ο Paul McCartney όμως πάντα ήθελε να το ηχογραφήσει και όλα δείχνουν ότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τα κατάφερε.

“Είχαμε τη φωνή του Τζον και ένα πιάνο και μπορέσαμε να τα διαχωρίσουμε με την AI. Λένε στο μηχάνημα, αυτή είναι η φωνή, αυτή είναι η κιθάρα. Ξεφορτώσου την κιθάρα” εξήγησε το θρυλικό σκαθάρι.

“Επομένως όταν φτάσαμε να φτιάχνουμε το τελευταίο τραγούδι των Beatles, ήταν ένα demo που είχε φτιάξει ο Τζον και μπορέσαμε να πάρουμε την φωνή του και να την έχουμε ατόφια μέσα από την τεχνολογία AI. Μετά μπορέσαμε να μιξάρουμε το κομμάτι, όπως θα κάναμε κανονικά” ανέφερε για τη διαδικασία.

Όσο για τις άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης; Ο βετεράνος μουσικός δεν είναι τόσο σίγουρος ότι είναι όλες τόσο καλές, πάντως δηλώνει ενθουσιασμένος για το μέλλον.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b