MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Ελένη Ευθυμίου μίλησε στο TEDx Athens για την προσβασιμότητα στον έρωτα

Η Ελένη Ευθυμίου δραστηριοποιείται στην σκηνοθεσία, τη συγγραφή, το τραγούδι (ως σοπράνο) και τη σύνθεση της μουσικής για θέατρο. Στο TEDx Athens μίλησε με αφορμή την ένταξή της στην ομάδα «Εν Δυνάμει», η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία,

Monopoli Team

Το TEDx Athens επέστρεψε στις 28 Μαΐου στο Kέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος με θέμα “Unleash”… Απελευθέρωση. Μια λέξη που σημαίνει τη δύναμη και την ελευθερία, τις δυνατότητες που ανοίγονται όταν αποτινάσσονται οι περιορισμοί, την έκφραση του αληθινού εαυτού μακριά από φόβους, στερεότυπα, αναστολές και ταμπού.

Με θάρρος, αποφασιστικότητα, πίστη στον εαυτό και αγάπη και για τη ζωή ο άνθρωπος στέκεται με ευθύνη και τόλμη απέναντι στον εαυτό του και το άγνωστο, κυνηγάει τα όνειρά του, αναζητά την ουσία, την αλήθεια του και ανοίγει νέες δυνατότητες, εξελίσσεται και αναπτύσσεται.

Πώς μπορείς να «ξεκλειδώσεις» τις δυνατότητές σου;

Τι «δρόμους» χρειάζεται να ακολουθήσεις για να ανακαλύψεις ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού σου;
Σ’ αυτή την πρόκληση κλήθηκε ν’ απαντήσει, μεταξύ άλλων ομιλητών, η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου. Με αφετηρία την ένταξή της στην ομάδα «Εν Δυνάμει», η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία, μίλησε για το εγχείρημά της να συνθέσει επί σκηνής την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» (τρίτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το Κανονικό») και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφορετικότητα, ανοίγοντας ένα διάλογο για θέματα ταμπού, που οι σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν.

  • Τι σημαίνει έρωτας;
  • Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν;
  • Γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε για τον έρωτα;

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να κατευθύνει σκηνοθετικά παιδιά με αναπηρία, μιλώντας τους ίσως για πρώτη φορά για εκείνα που νιώθουν και δεν τολμούν να εκφράσουν. Εκείνα τα κοινά, τα ανθρώπινα όμορφα, που όλοι μας νιώθουμε μπροστά στον έρωτα που εξουσιάζει, τρελαίνει, φλέγει. Μα και για τη συνεργασία της με τους γονείς αυτών των παιδιών που δέχτηκαν να την συνδράμουν στην ολοκλήρωση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Ερωτευμένα άλογα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ένα κοινωνικό γεγονός12.09.2018

Η γνώση της «Ειδικής Αγωγής» δεν θεωρήθηκε προ απαιτούμενη. Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να καθοδηγήσεις σκηνοθετικά άτομα με αναπηρία, όταν οι συναισθηματικές ανάγκες για αγάπη, έρωτα, φιλία, αλληλεπίδραση και χαρά είναι ακριβώς οι ίδιες για όλους; Πόσο τολμηρή και απελευθερωτική προσέγγιση! Κανείς από τους συμμετέχοντες στην παράσταση-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, δεν έθεσε ως στόχο να βοηθηθεί ή να βοηθήσει. Θέατρο, κοινωνικοποίηση και μετοχή στην ομορφιά της ζωής και της δημιουργίας μόνο.

Με τη ρηξικέλευθη προσπάθεια της, η ομάδα Εν Δυνάμει, άνοιξε τον διάλογο για την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία. Τόλμησε ν’ αγγίξει το λεπτό όριο που χωρίζει το συμβατικό από το διαφορετικό αφήνοντας στο περιθώριο στερεοτυπικές συμπεριφορές και νόρμες ρατσιστικού χαρακτήρα.

Η Ελένη Ευθυμίου στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έδειξε πως η Ελληνική κοινωνία μπορεί να συμπεριφερθεί ισότιμα σε όλα τα μέλη της, αν το θελήσει. Μ’ ένα τρόπο μοναδικά όμορφο. Εκείνον της αναζήτησης του πηγαίου, του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.
Ο δρόμος για την φαντασία και τη ζωή χωρίς σύνορα μόλις άνοιξε…

Ποια είναι η Ελένη Ευθυμίου

Η Ελένη Ευθυμίου εργάζεται ως σκηνοθέτρια, περφόρμερ και τραγουδίστρια. Προτιμά να σκέφτεται το θέατρο ως μια ατελείωτη, διαρκώς εξελισσόμενη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της ανθρώπινης κατάστασης και της κοινωνίας. Καθώς ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός ακουστικού περιβάλλοντος που φέρνει στον νου τις βασικές θεματικές κάθε έργου, ασχολείται κατά βάση με το μέσο του ήχου. Χρησιμοποιεί είτε σύγχρονη μουσική και δημοφιλή τραγούδια είτε πρωτότυπα μουσικά θέματα που συνθέτει η ίδια. Κινούμενη μεταξύ της αισθητικής του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, επινοεί με φαντασία μια νέα θεατρική γλώσσα. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στη συναρπαστική εξερεύνηση της συνύπαρξης της αναπαράστασης, του χώρου, του σώματος και της ταυτότητας.

H σκηνοθεσία, η συγγραφή, το performance, το τραγούδι (ως σοπράνο), και η σύνθεση μουσικής για θέατρο είναι τα πεδία της τέχνης με τα οποία ασχολείται. Απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση σε σκηνοθεσία και υποκριτική έχει αποσπάσει δίπλωμα μονωδίας με άριστα, με δασκάλα τη mezzo soprano Rossitza Troeva.

Για την Ελένη Ευθυμίου το θέατρο είναι η συνεχής έρευνα ανάμεσα στην ανθρώπινη κατάσταση και την κοινωνία. Έχει έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση του ήχου θεωρώντας της μουσική και το τραγούδι ως βασικά εργαλεία δραματουργίας. Αναζητά νέες αισθητικές φόρμες στο θέατρο εξερευνώντας στοιχεία από εικαστικές τέχνες, κινηματογράφο, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ.

Από το 2014 συνεργάζεται με την ομάδα καλλιτεχνών «Εν Δυνάμει» την οποία υποστηρίζει συνεχώς.
Μαζί τους ολοκλήρωσε τη θεατρική τριλογία «Το Άλλο Κανονικό». Το τρίτο μέρος της τριλογίας η παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» έχει χαρακτηριστεί ως παράσταση σταθμός για την καλλιτεχνική της αρτιότητα αλλά και για το τολμηρό θέμα, το οποίο διαπραγματεύεται. Το 2022 τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για την ποιότητα και την πολυπλοκότητα του καλλιτεχνικού της έργου, σε συνδυασμό με τη συγκινητική απόπειρά της να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα. Τη θεατρική χρονιά 2024-25 θα είναι η καλλιτεχνική υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ονειροπόλοι: Ένα έργο χορού της ομάδας «Εν Δυνάμει» και του κορυφαίου χορογράφου Μίκαελ Κλίεν στην Πειραιώς 26012.09.2018

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις
VIMA_WEB3b