MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Στην Ελένη Ευθυμίου το θεατρικό βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή 2022

Το βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή, ύψους 3000 ευρώ, απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέες δημιουργούς και καλλιτέχνιδες, στη μνήμη της πρόωρα εκλιπούσης σκηνοθέτιδας. Η φετινή τελετή πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Φωτό: Θανάσης Καραντζάς
Monopoli Team

Μετά από τρία χρόνια μεγάλης και ποικιλότροπης δοκιμασίας για το ελληνικό θέατρο, ο θεσμός του βραβείου στη μνήμη της Ελευθερίας Σαπουντζή ανακάμπτει. Και μαζί του, οι ελπίδες πως το θέατρο θα ξαναβρεί το βηματισμό του και πως παρά τις δυσκολίες, γόνιμες ιδέες θα τροφοδοτήσουν την τέχνη και τους ανθρώπους της.

Τα τρία αυτά χρόνια, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες – και κυρίως οι καλλιτέχνιδες νέας γενιάς – βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, επαναπροσδιορίζοντας παραγκωνισμένες αξίες, διεκδικώντας το χώρο και τα δικαιώματα τους, πάντα μέσα σε ένα κόσμο δημιουργίας.

Ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες, διακρίναμε πρόσωπα και λειτουργίες που μας ενέπνευσαν για τον παραγωγικό όσο και τον αξιακό τους κώδικα, ευεργετώντας το διάλογο εντός της θεατρικής κοινότητας, αλλά και τον δημόσιο διάλογο.

Κριτική επιτροπή

Η επιτροπή που, συστήθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα, από τους Γιάννη Χουβαρδά, Χαράλαμπο Γωγιό, Σοφία Μαραθάκη, Έφη Γιαννοπούλου και Στέλλα Χαραμή προέκρινε τόσο δραστήριες σκηνοθέτιδες όσο και ηθοποιούς που ενεπλάκησαν δυναμικά στη συγγραφική και σκηνοθετική διαδικασία, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο τους.

Οι φετινές υποψήφιες

Οι καλλιτέχνιδες αυτές είναι (αλφαβητικά): Οι σκηνοθέτιδες Ελένη Ευθυμίου και Έμιλυ Λουίζου και οι ηθοποιοί Νεφέλη Μαϊστράλη, Ηρώ Μπέζου και Νάνσυ Μπούκλη. Όπως αναφέρει η επιτροπή “Και οι πέντε αυτές γυναίκες αισθανόμαστε πως συγγενεύουν με την προσπάθεια της Ελευθερίας, την πολυπραγμοσύνη και την ευρεία αντίληψη της για το θέατρο”.

Το βραβείο

Τη χρονική αυτή στιγμή των μεγάλων κλυδωνισμών, όπου η θεατρική τέχνη όσο και η κοινωνία έχουν ανάγκη υγιείς και ψύχραιμες φωνές, το βραβείο της Ελευθερίας Σαπουντζή 2022 απονέμεται στην Ελένη Ευθυμίου για την ποιότητα του καλλιτεχνικού της έργου, σε συνδυασμό με τη συγκινητική απόπειρα της να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα.

Το βραβείο απένειμε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας & ηθοποιός Μπέττυ Αρβανίτη.

Ελευθερία Σαπουντζή

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b