MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Refugee Week Greece: Μια μεγάλη γιορτή πολυπολιτισμικότητας με δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, συναυλίες και πολλές ακόμη δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνει το 2ο Refugee Week Greece, το πολιτιστικό φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό, την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη και την ισότητα.

Refugee Week Greece: Μια γιορτή πολυπολιτισμικότητας με δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Monopoli Team

Ο Δήμος Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Refugee Week Greece και την υποστήριξη πολλών φορέων και οργανισμών, φέτος διοργανώνουν στα Γιάννενα την εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία του οργανισμού We are Community, της Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts και την υποστήριξη του οργανισμού Comic Relief Across Borders programme, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Το φεστιβάλ Refugee Week Greece είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος και αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το Refugee Week είναι μια πλατφόρμα συμμετοχής και έκφρασης όπου ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση ή δραστηριότητα. Ήδη σημαντικοί οργανισμοί από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην προσπάθεια διαμοιράζοντας το μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη, συμπερίληψη και κοινωνική ισότητα. Είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με βάση τις κοινότητες.

Με φετινή θεματική την έννοια της Συμπόνιας στην Πράξη (compassion in action), το Refugee Week φιλοξενεί δράσεις ανοιχτές στο κοινό, εντάσσοντας στον πυρήνα του τις κοινότητες. Εστιάζει σε διάφορες μορφές τέχνης με εκθέσεις, ξεναγήσεις σε μουσεία, σχολικά προγράμματα, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, ομιλίες, συναυλίες, συζητήσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και πολλά άλλα. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Στα highlights της διοργάνωσης συγκαταλέγεται η εικαστική έκθεση με τίτλο «Living in-between» κάτω από τη φετινή θεματική, τη «συμπόνια». Ένας συνδυασμός καλλιτεχνών που ασχολούνται με το προσφυγικό σε εικαστικό πλαίσιο αλλά και καλλιτέχνες που έχουν οι ίδιοι προσφυγικό background, συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του T.A.F. / the art foundation από την Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 .

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Compass Films, ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για το προσφυγικό, αλλά και την προώθηση της συμπερίληψης μέσω της τέχνης. Το Compass Films στοχεύει να μοιραστεί ιστορίες συμπόνιας, ανθρωπιάς και δημιουργικότητας, προωθώντας έτσι την κατανόηση και την ένταξη, στα πλαίσια του Refugee Week Greece. Οι προβολές ταινιών θα λάβουν μέρος στον εκθεσιακό χώρο του TAF (Νορμανού 5) κατά την διάρκεια όλη της εβδομάδας. Επιπλέον, θα προβληθούν δύο βραδιές στο χώρο του BIOS (Πειραιώς 84).

Η εναρκτήρια εκδήλωση στα Ιωάννινα

Η εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί αυτή τη χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε την εξωστρέφεια της ανέκαθεν πολυπολιτισμικής πόλης των Ιωαννίνων και φρόντισε για την ανάπτυξη μίας συμπεριληπτικής πολιτικής για όλες τις κοινότητές που διαμένουν σε αυτήν.

Την εκδήλωση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη στο οποίο ο Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε έμπρακτα τη στήριξή του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Δήμαρχος, εμπνέοντας  όλα τα μέλη του Δικτύου με το όραμά του για συμπεριληπτικές και φιλόξενες πόλεις.  Το Δίκτυο Πόλεων, το οποίο λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, αποτελείται από 18 Δήμους και έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δήμων της Ελλάδας αλλά και της κεντρικής διοίκησης για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBooks n’ beer 2023: Βιβλία και μπίρες στην Πλατεία Πρωτομαγιάς για ένα τριήμερο φεστιβάλ12.09.2018

Η γιορτή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 στο Πάρκο Λιθαρίτσια, από τις 05:30μμ έως τις 10:00μμ και θα ακολουθήσει μία σειρά εκδηλώσεων και δρώμενων στην πόλη για όλη την εβδομάδα με την υποστήριξη και συμμετοχή φορέων και οργανισμών μεταξύ των οποίων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγες, o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και πληθώρα τοπικών οργανισμών και ομάδων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων στα Ιωάννινα καθώς και το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b