MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

10 χρόνια Βραβεία Βιβλίου Public: Επετειακή ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς

Γιορτάζουμε 10 χρόνια Βραβεία Βιβλίου Public συμμετέχοντας στην επετειακή ψηφοφορία για να αναδείξουμε τα βιβλία που μάς «μεταμόρφωσαν» τη χρονιά που μας πέρασε.

10 χρόνια Βραβεία Βιβλίου Public: Επετειακή ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς
Monopoli Team

Για 10 χρόνια, τα Βραβεία Βιβλίου Public, μας δίνουν την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε αγαπημένα βιβλία που μας φέρνουν πιο κοντά σε καινούριους χαρακτήρες, μας επιτρέπουν να επισκεφθούμε μακρινά και φανταστικά μέρη, να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να γεμίσουμε εμπειρίες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας, σελίδα-σελίδα. Έτσι, μας προσκαλούν και φέτος, για 10η συνεχή χρονιά, να ψηφίσουμε το βιβλίο που μας μεταμόρφωσε τη χρονιά που πέρασε!

Τα 10α Βραβεία Βιβλίου Public έχουν και φέτος μοναδική αποστολή να τιμήσουν τους αναγνώστες, επιβραβεύοντας παράλληλα τους ανθρώπους του βιβλίου – συγγραφείς ή εκδότες, οι οποίοι μέσα από το έργο τους, δημιούργησαν ένα πολυδιάστατο σύμπαν, γεμάτο ιδιαίτερες ιστορίες.

Όπως κάθε χρόνο, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους βιβλία  με μια επίσκεψη στο αποκλειστικό microsite www.publicbookawards.gr. Φέτος, κάθε αναγνώστης μπορεί να επιλέξει τους αγαπημένους του τίτλους από 8 διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης, συμμετέχοντας στη πιο σημαντική γιορτή της χώρας για το βιβλίο και τους ανθρώπους του! Οι νικητές των φετινών Βραβείων θα ανακοινωθούν φέτος στις 29 Ιουνίου.

Αναγνωρίζοντας πως τα βιβλία έχουν τη δύναμη να «μας μεταμορφώνουν», τα 10α Βραβεία Βιβλίου Public καλούν το κοινό να επιλέξει ανάμεσα σε 1.677 βιβλία από 1.573 συγγραφείς και 79 εκδότες, να αναδείξουν εκείνο που τους μεταμόρφωσε περισσότερο τη χρονιά που πέρασε. Σημειώνεται πως το 2022, 202.000 αναγνώστες ξεχώρισαν 1.970 βιβλία, 1.648 συγγραφείς και 105 εκδότες.

Οι  8 κατηγορίες βραβείων για τις οποίες θα ψηφίσει φέτος το αναγνωστικό κοινό είναι οι ακόλουθες:
  1. Ελληνικό μυθιστόρημα (δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα είδη αφηγηματικής πεζογραφίας εκτός αυτής του μυθιστορήματος)
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα (στην ελληνική γλώσσα)
  3. Ελληνικό Διήγημα
  4. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία)
  5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση (εξ ολοκλήρου νέες ποιητικές συλλογές και έργα σύγχρονων ποιητών που εκδόθηκαν την περσινή χρονιά)
  6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία (βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά 2-11. Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία π.χ. αριθμοί, λέξεις, χρώματα, αλφαβήτα αλλά και βιβλία με ήχους)
  7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
  8. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αποδελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)

17-29 Μαΐου: Η Α’ Φάση της ψηφοφορίας του κοινού. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους βιβλία, επιλέγοντας ανάμεσα σε αυτά που  κατατέθηκαν από τους εκδοτικούς οίκους. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία, ωστόσο μπορεί να ψηφίσει σε μια ή περισσότερες κατηγορίες.

5-19 Ιουνίου: Στη Β’ Φάση της ψηφοφορίας θεσμού, τα Public θα ανακοινώσουν με αλφαβητική σειρά τα 10 πιο δημοφιλή βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης. Σε αυτή τη φάση, οι αναγνώστες καλούνται και πάλι να επιλέξουν το αγαπημένο τους βιβλίο ανά κατηγορία βράβευσης,  ψηφίζοντας αυτή τη φορά από την ανανεωμένη λίστα που προέκυψε κατά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης. Και σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού ισχύει το δικαίωμα της μιας και μόνης ψήφου ανά κατηγορία.

29 Ιουνίου: Οι μεγάλοι νικητές της 10ης χρονιάς του διαγωνισμού, ανακοινώνονται online, στο www.publicbookawards.gr!

Όπως και πέρσι, υπάρχουν τρία (3) ειδικά βραβεία, τα οποία προκύπτουν κατόπιν ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες: καθώς και των πωλητών βιβλίου των καταστημάτων Public.

1. Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα:

Θα αναδειχθεί ο εκδότης που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε. Στην παραπάνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκδότες που θα συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public 2023 & συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα. Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των νικητών στην τελετή απονομής βραβείων.

2. Βραβείο Τιμώμενης λογοτεχνίας με θέμα:

Περιβάλλον και Οικολογία (λογοτεχνία και non fiction). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί ο κάθε Εκδότης να υποβάλει έως 20 τίτλους μεταφρασμένης Λογοτεχνίας από συγγραφείς. Οι τίτλοι όπου θα κατατεθούν θα πρέπει να έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα και να έχουν κυκλοφορήσει το 2022. Στην συνέχεια, από τα υποβληθέντα από τους εκδοτικούς οίκους υποψήφια βιβλία και ανεξάρτητα της σειράς κατάταξής τους στην ψηφοφορία των εκδοτικών οίκων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρία (3) βιβλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGeorgi Gospodinov: Για πρώτη φορά ένας Βούλγαρος συγγραφέας κερδίζει το Διεθνές Βραβείο Booker12.09.2018

3. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public:

Για 10η χρονιά θα δοθεί και το «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public» που θα ψηφίσουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν δύο υποκατηγορίες:

  • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα
  • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό βιβλίο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.publicbookawards.gr.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b