MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Georgi Gospodinov: Για πρώτη φορά ένας Βούλγαρος συγγραφέας κερδίζει το Διεθνές Βραβείο Booker

Στο μυθιστόρημα του Βούλγαρου συγγραφέα και ποιητή Georgi Gospodinov, «Time Shelter», απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker για το 2023.

Georgi Gospodinov: Για πρώτη φορά ένας Βούλγαρος συγγραφέας κερδίζει το Διεθνές Βραβείο Booker
Monopoli Team

Το μυθιστόρημα του Georgi Gospodinov, «Time Shelter», γίνεται το πρώτο βιβλίο Βούλγαρου συγγραφέα που κερδίζει το Διεθνές Βραβείο Booker.

Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Leïla Slimani, περιέγραψε το «Time Shelter» ως «Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα γεμάτο ειρωνεία και μελαγχολία», προσθέτοντας πως πρόκειται «για ένα βαθυστόχαστο έργο που ασχολείται με ένα σύγχρονο όσο και φιλοσοφικό ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις μας χάνονται;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7 μικρά βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να εξερευνήσεις12.09.2018

Το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα στον συγγραφέα και τη μεταφράστρια, δίνεται ετησίως για εκείνο το μυθιστόρημα ή τη συλλογή διηγημάτων, σε οποιαδήποτε γλώσσα, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει κυκλοφορήσει σε Ηνωμένο Βασίλειο ή Ιρλανδία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το «Time Shelter» είναι το τέταρτο βιβλίο του Georgi Gospodinov που μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα. Η υπόθεση αφορά τα εγκαίνια μιας «κλινικής για το παρελθόν» η οποία προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία σε όσους πάσχουν από Alzheimer: Κάθε όροφος αναπαριστά λεπτομερώς μια διαφορετική δεκαετία, με όλα τα αντικείμενα της αντίστοιχης εποχής, από έπιπλα, τσιγάρα και ποτά έως εφημερίδες που καλύπτουν τα νέα κάθε ημέρας εκείνης της περιόδου. Καθώς η κλινική γίνεται γνωστή, υγιείς άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο εκεί επιθυμώντας να δραπετεύσουν από τη σύγχρονη ζωή.

Η Slimani σχολιάζει ότι το μυθιστόρημα διερωτάται για «τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη μας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ταυτότητας μας και της προσωπικής ιστορίας μας».

«Ωστόσο είναι, επίσης, ένα υπέροχο μυθιστόρημα σχετικά με την Ευρώπη, μια ήπειρο σε αναζήτηση για ένα μέλλον, όπου το παρελθόν επανεφευρείτε και η νοσταλγία λειτουργεί ως δηλητήριο», συνέχισε. «Μας προσφέρει μια οπτική για τη μοίρα χωρών όπως η Βουλγαρία, οι οποίες βρέθηκαν στην καρδιά μιας ιδεολογικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και τον κομουνιστικό κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια πρώτη φορά σε δύο συγγραφείς το Βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας12.09.2018

Τα φετινά Booker International

Τη φετινή κριτική επιτροπή συμπλήρωσαν ο Ουκρανικής καταγωγής Uilleam Blacker, ένας από τους πιο διακεκριμένους μεταφραστές της Βρετανίας, ο υποψήφιος για Booker συγγραφέας Tan Twan Eng, η αρχισυντάκτρια του New Yorker, Parul Sehgal και ο κριτικός λογοτεχνίας των Financial Times Frederick Studemann.

Ο Georgi Gospodinov είναι συγγραφέας και ποιητής από τη Βουλγαρία. Όταν κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία, το «Time Shelter» έφτασε στην κορυφή των λιστών με τα δημοφιλέστερα βιβλία και τιμήθηκε με το Strega European prize.

Είναι η δεύτερη φορά -και μάλιστα συνεχόμενα- στην ιστορία των βραβείων όπου το Booker απονέμεται σε μια γλώσσα που δεν έχει γνωρίσει άλλη φορά τη συγκεκριμένη τιμή. Το νικητήριο μυθιστόρημα της προηγούμενης χρονιάς, το «Tomb of Sand» της Geetanjali Shree, ήταν το πρώτο στην γλώσσα Χίντι.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b