MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Πηνελόπη Δέλτα – Ο ανεκπλήρωτος έρωτας και το τέλος κατά την εισβολή των ναζί στην Αθήνα

Φλογερή Ελληνίδα, σπουδαία συγγραφέας και ενεργή πολίτης, η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου 1874 – Εφυγε από τη ζωή παίρνοντας δηλητήριο, όταν είδε τους ναζί να μπαίνουν στην Αθήνα, μην αντέχοντας να ζει σε μία σκλαβωμένη Ελλάδα.

Πηνελόπη Δέλτα | Κανάλι της Βουλής
Monopoli Team

Μία από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες συγγραφείς είναι αναντίρρητα η Πηνελόπη Δέλτα, με τα έργα της να έχουν συντροφέψει τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Με κύρια πηγή έμπνευσης τον Ελληνισμό και την αίσθηση της πατρίδας και του καθήκοντος, πολλά βιβλία της, όπως «Τα Μυστικά του Βάλτου», «Ο Μάγκας» και «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου» έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους, ενώ όλη η στάση ζωής της αποτύπωνε τις αξίες που κυριαρχούσαν και στα μυθιστορήματά της, δηλαδή το καθήκον προς την πατρίδα, ο ηρωισμός, η θυσία, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑM-Power Festival: Με δύναμη για την αναπηρία12.09.2018

Παράλληλα με τη λογοτεχνία η Πηνελόπη Δέλτα ασχολήθηκε και με τις παιδαγωγικές μελέτες και το 1910 εξέδωσε το βιβλίο «Στοχασμοί περί της ανατροφής των παιδιών μας». Εξίσου σημαντικό είναι το ιστορικό ερευνητικό της έργο, που οδήγησε στη συγκέντρωση πολύτιμου αρχειακού υλικού για την ελληνική ιστορία, ενώ ένα σημαντικό μέρος από το σύνολο του έργου της καλύπτει η αλληλογραφία της με εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και των γραμμάτων.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874 και ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη, μεγαλέμπορου βαμβακιού, και της Βιργινίας Χωρέμη, που κατάγονταν από τη Χίο. Εκτός από την Πηνελόπη η οικογένεια είχε δύο ακόμη κόρες, την Αλεξάνδρα και την Αργίνη και τρεις γιους, τον Αντώνη (ο «Τρελαντώνης» του μυθιστορήματος της Δέλτα), τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 10 συγγραφείς μάς αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους βιβλία12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b