MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Family Weekend: 8 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά

Συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και το διαδίκτυο για να περάσετε δημιουργικές ώρες με την οικογένειά σας το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου 2023.

Το 1ο Athens Civil Society Festival στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Monopoli Team

Θέατρο

1. Ηλίας – ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας, του Στέφανου Παπατρέχα στο Θέατρο Άβατον

Το Θέατρο Άβατον παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά 2-7 ετών «Ηλίας – ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας». Ο Στέφανος Παπατρέχας γράφει και συν-σκηνοθετεί με την Νάντια Δαλκυριάδου ένα έργο που μέσα από τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και το παιχνίδι μάς φωτίζει το μονοπάτι προς το θάρρος, τη δύναμη, την αποδοχή, την προσφορά, αλλά και τη διαφορετικότητα και την εκτίμηση. Ο γάτος Ηλίας και η παρέα του ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι στη γατοσυνοικία του Θεάτρου Άβατον και περιμένουν όλα τα παιδιά από 2 έως και 7 ετών να γίνουν συνοδοιπόροι τους. *Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας. Σύλληψη l Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου – Στέφανος Παπατρέχας. Παίζουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή.
Παραστάσεις έως 30/4 | Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 13:30
Εισιτήρια: € 8 (κανονικό), € 6 (ανέργων/πολυτέκνων/ ΑμεΑ) | Προπώληση: viva.gr.
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός – Μετρό Κεραμεικός. Τηλ: 210-3412689.

2. «Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά», της Ελεάννας Σαντοριναίου στο Θέατρο Φούρνος

Η παράσταση για παιδιά «Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά», σε κείμενο-σκηνοθεσία Ελεάννας Σαντοριναίου, συνεχίζεται στο Θέατρο Φούρνος έως τις 7 Μαΐου 2023. Ο Άτρο, από το Ατρόμητος,είναι ένα καλοκάγαθο αγόρι. Είναι πολύ γλυκός και έξυπνος αλλά είναι λίγο δειλός και ντροπαλός και το γεγονός ότι έχει μπλε μαλλιά σε μία πόλη που όλοι έχουν κόκκινα μαλλιά τον κάνει διαφορετικό. Ο καλύτερος του φίλος είναι ο Μέρμπερ, που του είχε χαρίσει η γιαγιά του όταν ήταν μωρό. Όταν ο Άτρο χάνει τον Μέρμπερ στο δάσος των Σχημάτων και των Χρωμάτων, αναγκάζεται για να τον βρει  να ξεπεράσει τους φόβους του. Μέσα στο δάσος θα περάσει πολλές περιπέτειες αλλά θα γνωρίσει και πολλούς νέους φίλους που θα τον βοηθήσουν να βρει τον Μέρμπερ. Μία παράσταση με πολύ τραγούδι για την αντιμετώπιση των φόβων μας, της διαφορετικότητας και τη δύναμης της φιλίας. *Παίζουν: Μιχάλης Ψαλίδας, Ευγενία Μαραγκού, Ματίνα Δημητροπούλου.
Κυριακή 23/4, 30/4 και 7/5, στις 11:30
Εισιτήριο: 10€. Προπώληση: viva.gr.
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα. Τηλ: 21 0646 0748.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚΠΙΣΝ: 80 χρόνια «Μικρός Πρίγκιπας» με δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους12.09.2018

Φεστιβάλ

3. Το 1ο Athens Civil Society Festival στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Mία πολύχρωμη γιορτή ευαισθησίας, προσφοράς, αλληλεγγύης και συνεργασίας, που συνδέει όλα τα κομμάτια της πόλης και των ανθρώπων της, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Συν Αθηνά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 οργανώσεων και φορέων. Το 1ο Athens Civil Society Festival, που πραγματοποιείται στο Σεράφειο από τις 21 έως τις 23 Απριλίου -με ελεύθερη είσοδο-είναι αφιερωμένο στο έργο και τις δράσεις των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και στην αλληλεπίδρασή τους με την πόλη και τους κατοίκους της. Στον χώρο του Σεραφείου θα στηθεί ένα ψηφιδωτό από 19 χώρους αλλεπάλληλων ενημερωτικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων που αφορούν τη διαφορετικότητα, την προσβασιμότητα, την κοινωνική ενσωμάτωση, την παιδική προστασία, την αποδοχή και ορατότητα,  τη νευρο-διαφορετικότητα, το περιβάλλον, τη σωματική και ψυχική υγεία και ενδυνάμωση, το ευ ζην, την ενεργό γήρανση, τον διαγενεακό διάλογο, τον δημόσιο χώρο, αλλά και τη μουσική, τον χορό, την τέχνη, την προσφορά, τον εθελοντισμό. Ο «χάρτης» του Φεστιβάλ: 140 ενημερωτικά περίπτερα και bazaar, 43 παιδικές και νεανικές δράσεις και ψυχοπαιδαγωγικά παιχνίδια, 40  προβολές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, 20 αθλητικές δραστηριότητες, 25 καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις, 15 συναυλίες και μουσικά δρώμενα, 30 βιωματικά εργαστήρια και παρεμβατικά workshops και 18 διαδραστικές ομιλίες και συζητήσεις.
21-23 Απριλίου 2023 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Ελεύθερη Είσοδος
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα. Ε: [email protected]

Ξεναγήσεις

4. Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη: Θεματικοί περίπατοι στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για οικογένειες με παιδιά 12+

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα «10 χρόνια ΒΜΦ», το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την ΑΜΚΕ Monumenta, διοργανώνει τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο ξεχωριστές θεματικές, προσκαλώντας ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών να ανακαλύψουν τη βιομηχανική ιστορία της πόλης με συναρπαστικό τρόπο. Πρώτη Βιομηχανική Διαδρομή: «Ιστορίες από το Γκαζοχώρι»: Τις Κυριακές 23 Απριλίου και 28 Μαΐου, από τις 11.00 και για περίπου μιάμιση ώρα, οι συμμετέχοντες μαζί τον ιστορικό Γιάννη Στογιαννίδη θα γνωρίσουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, όπως και την ιστορία και τα ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά της γειτονιάς γύρω από το εργοστάσιο: το Γκαζοχώρι.
Κυριακές 23 Απριλίου και 28 Μαΐου στις 11.00
Η συμμετοχή στις βιομηχανικές διαδρομές είναι δωρεάν με κράτηση θέσης στο viva.gr
Διάρκεια: 90’
Σημείο Συνάντησης: Μετρό Σταθμός «Κεραμεικός» ( Έξοδος: Τεχνόπολη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜεταμορφώσεις: Το πρόγραμμα της ΕΛΣ συνεχίζει με εργαστήριο για εφήβους εμπνευσμένο από τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι12.09.2018

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

5. ΚΠΙΣΝ: 80 χρόνια «Μικρός Πρίγκιπας» με δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Ένας Μικρός Πρίγκιπας 80 ετών. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την πρώτη έκδοση του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλεί μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, διαβάζοντας ένα από τα πιο διάσημα βιβλία του 20ου αιώνα. Κυριακή 23 Απριλίου, 18.00-19.30, Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ – Εκδήλωση | Για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών: Ο ηθοποιός Νικόλας Χανακούλας θα μας ταξιδέψει με την αφήγησή του στις σελίδες του «Μικρού Πρίγκιπα», ενώ η συγγραφέας Ελένη Κατσαμά θα μας ξεναγήσει στο σύμπαν του Σαιντ Εξυπερύ, μιλώντας για τα βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τους συμβολισμούς του έργου και την αριστοτεχνική ικανότητα του Γάλλου λογοτέχνη να μετουσιώσει το προσωπικό βίωμα σε ένα διαχρονικό μνημείο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Κυριακή 23 Απριλίου, 18.00-19.30, Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ | Για παιδιά 6-10 ετών: Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση για παιδιά 6-10 ετών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία κατασκευή-έκπληξη που αντλεί έμπνευση από τον «Μικρό Πρίγκιπα».
Ελεύθερη συμμετοχή
 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), ΚΠΙΣΝ – Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. | Πληροφορίες: Τηλ: (+30) 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/

6. Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 6 ετών και άνω στο Μέγαρο

Οι βιωματικές και διαθεματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών συνεχίζουν και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 12:00, ολοκληρώνεται ο κύκλος εργαστηρίων για οικογένειες με παιδιά 6 ετών και άνω με θέμα «Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας: Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα». Κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων: όλες οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα δίνουν ραντεβού μαζί σας σε μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας. Τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.
Κυριακή 23/4, 12:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: €15.00 (1 παιδί, 1 συνοδός), επιπλέον παιδί: €8.00 | Αποκλειστικά τηλεφωνικές κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 7282363 και 210 7282348.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | Email: [email protected] | https://www.megaron.gr/

7. Τα Σαββατοκύριακα…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου για όλη την οικογένεια συνεχίζονται και τον μήνα Απρίλιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το Σάββατο 22/4, 11:00-13:00 και την Κυριακή 23/4, 11:30-13:30 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο, για παιδιά και γονείς, Περπατώ, περπατώ μες το δάσος…«Το κουτί της φύσης»: Γονείς και παιδιά φέρνουν τα αγαπημένα τους λουλούδια και υλικά από τη φύση (πετρούλες, ξυλάκια και άλλα) για να φτιάξουν ένα κουτί γεμάτo άνοιξη. Τα παιδιά, με τη βοήθεια των γονιών, ξεχωρίζουν τα χρώματα, τις υφές και τα υλικά και τα τοποθετούν έτσι, ώστε να δημιουργήσουν μια σύνθεση μοναδική που θα μπει στο κουτί. Το Σάββατο 22/4, 14:00 – 16:00, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο για οικογένειες με παιδιά «Ταξίδι με τις τέχνες σε όλο τον κόσμο: Μουσική – Κίνα»: Σε αυτό το εργαστήριο «προσγειωθείτε» στις αυτοκρατορικές αυλές της Κίνας. Εκεί, θα σας συνεπάρει η παραδοσιακή μουσική. Ο ήχος του erhu, του dizi, του guqin, του gu και άλλων κινέζικων μουσικών οργάνων. Aφού ακούσετε έναν κινέζικο θρύλο, σειρά έχει η μουσική που θα δημιουργήσετε μόνοι σας. Θα ανακαλύψετε πως κατασκευάζονταν τα κινέζικα παραδοσιακά μουσικά όργανα και θα φτιάξετε τα δικά σας με πρωτότυπα υλικά. Στο τέλος, όλοι μαζί θα δημιουργήσετε μια μουσική σύνθεση με τα μουσικά όργανα που κατασκευάσατε.
Εισιτήρια στο viva.gr
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4. T: 210 7228321-3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 χρόνια χωρίς τη Nina Simone: 10 αξέχαστα τραγούδια της βασίλισσας της soul12.09.2018

Στο Σπίτι/Online

8. «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει»: Το σπινθηροβόλο μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού στην GNO TV

Το σπινθηροβόλο μιούζικαλ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, έρχεται στις οθόνες σας μέσω της GNO TV. Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα είναι διαθέσιμη μέσω του nationalopera.gr/GNOTV έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.  Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά», το έργο αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Το έργο παρουσιάζεται σε νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή. Υπόθεση: Ο Βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο Μουσικός της αυλής του. Τον Μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά». Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον Μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον Βασιλιά. Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα) η φαντασία… *Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος (με τη συνεργασία του συνθέτη). Ερμηνεύουν: Χάρης Ανδριανός, Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Ναλμπάντης.
Διαθέσιμο έως 31 Δεκεμβρίου 2023
Εισιτήριο: 5€. Προπώληση: ticketservices.gr.
Παρακολουθήστε την παράσταση εδώ

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b