MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Μπραμ Στόκερ και ο θρύλος του κόμη Δράκουλα που άφησε ιστορία στο σινεμά

Με αφορμή την επέτειο 111 χρόνων από τον θάνατο του Μπραμ Στόκερ και όσο περιμένουμε την νέα ταινία “Renfield” με τον Νίκολας Κέιτζ ως “Δράκουλα”, ανατρέχουμε στον μύθο, αλλά και στις καλύτερες μεταφορές του κόμη Δράκουλα στην μεγάλη οθόνη.

Ο Μπέλα Λουγκόζι ως Κόμης Δράκουλας
Ο Μπέλα Λουγκόζι ως Κόμης Δράκουλας
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, πριν από 111 χρόνια έφυγε απο τη ζωή ο Ιρλανδός συγγραφέας τρόμου Μπραμ Στόκερ, ο άνθρωπος που “γέννησε” έναν από τους εμβληματικότερους μύθους στην ποπ κουλτούρα, τον Κόμη Δράκουλα, που μέχρι σήμερα συνεχίζει να συναρπάζει – αν κρίνουμε από την επερχόμενη ταινία “Renfield” στην οποία θα απολαύσουμε τον Νίκολας Κέιτζ ως Δράκουλα.

Ποιος ήταν ο Μπραμ Στόκερ;

Ο Μπραμ Στόκερ απέκτησε υστεροφημία χάρη στην συγγραφή του “Δράκουλα”. Πρόκειται για ένα επιστολικό μυθιστόρημα του 1897 που ανήκει στην γοτθική λογοτεχνία και αναφέρεται σε έναν Ρουμάνο ευγενή που διψά για αίμα. Δεν ήταν, βέβαια, ο πρώτος που έγραψε για βρικόλακες αφού είχαν προηγηθεί έργα όπως ο “Φράνκενστάιν” της Μέρι Σέρεϊ, το 1818 και το “Βαμπίρ” του Τζον Πολιντόρι, το 1819.

Ο Στόκερ βέβαια είχε γράψει κι άλλες ιστορίες τρόμου στη διάρκεια της ζωής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε “Το πέρασμα του Φιδιού” (1890), “Το Μυστήριο της Θάλασσας” (1902) και “Το Κόσμημα των Επτά Αστεριών” (1904).

O Μπραμ Στόκερ

O Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι την ηλικία των 7 δεν μπορούσε να σταθεί ούτε και να περπατήσει, ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα μυθιστορήματά του. Τελικά θεραπεύτηκε μυστηριωδώς από την άγνωστη ασθένεια από την οποία έπασχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι θεατρικές πρεμιέρες της Άνοιξης12.09.2018

Παντρεύτηκε την Φλόρενς Μπόλκομπ, πρώην αρραβωνιαστικιά του Όσκαρ Γουάιλντ και απέκτησαν έναν γιο, τον Ίρβινγκ Στόκερ. Ο συγγραφέας πέθανε το 1912 στα 64 του χρόνια από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο θρύλος του Δράκουλα

Ο Δράκουλας υπήρξε αληθινό πρόσωπο, αν και δεν γνωρίζουμε βέβαια εάν ο Στόκερ εμπνεύστηκε από αυτόν όταν έγραφε το αριστούργημά του. Πρόκειται για τον γόνο ευγενούς οικογένειας με το όνομα Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες ή αλλιώς Βλάντ ο Παλουκωτής. Υπήρξε βοεβόδας για 8 χρόνια στην Βλαχία, περιοχή στα Καρπάθια Όρη. Έχει την φήμη ότι σκότωσε πάνω από 40.000 εχθρούς δια του παλουκώματος!

Βλάντ ο Παλουκωτής

Βλάντ ο Παλουκωτής

Κατόρθωσε να διώξει τους Οθωμανούς από τη χώρα, σκοτώνοντας με την προαναφερθείσα μέθοδο 100.000 Τούρκος, ενώ στην Ρουμανία τιμάται ως ήρωας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑStar Trek: Νέα ταινία με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ Michelle Yeoh12.09.2018

Ο Δράκουλας στη μεγάλη οθόνη

Ο “Δράκουλας” του Μπραμ Στόκερ φάνηκε τεράστιος πόλος έλξης για την βιομηχανία του κινηματογράφου. Είναι μια ιστορία που αποδόθηκε σε πάνω από 160 ταινίες και πολλές σειρές, με διαφοροποιημένη την ιστορία κάθε φορά ή με κωμικό και ρομαντικό ύφος, ανάλογα την παραγωγή.

Πολλοί έπαιξαν τον Κόμη Δράκουλα, λίγοι όμως μπόρεσαν να μεταφέρουν την ευγένεια, την έλξη μαζί με την ανατριχίλα που περιέγραφε ο συγγραφέας, ενώ άλλοι… δεν τα κατάφεραν τόσο καλά.

Για εμάς αυτές είναι οι καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές του διάσημου βιβλίου του Μπραμ Στόκερ, που κράτησαν ζωντανό τον θρύλο του “Δράκουλα” και μας έκαναν να αγαπήσουμε τον περίεργο αυτό ήρωα.

Νοσφεράτου, μια ιστορία τρόμου (1922)

Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική απόδοση του μυθιστορήματος σε σκηνοθεσία του Φρίντριχ Μουρνάου. Είναι βουβή και ανήκει στον γερμανικό Εξπρεσιονισμό, ενώ πρωταγωνιστής είναι ο Μαξ Σρεκ. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον κόμη Ορλόκ τον οποίο επισκέπτεται στα Καρπάθια όρη ο κτηματομεσίτης Χούτερ.

Όλοι πληροφορούν τον τελευταίο για τον κόμη αλλά εκείνος δεν πτοείται. Στην επίσκεψή του, ο κόμης βλέπει την όμορφη σύζυγο του Χούτερ στο φυλαχτό του και υπογράφει για το σπίτι στην Βρέμη. Σιγά σιγά αρχίζει να εξαπλώνεται μια ασθένεια τόσο στο καράβι που ταξιδεύει ο κόμης, όσο και στην Βρέμη όταν καταφθάνει. Κι όλα τα θύματα φέρουν πληγές στο λαιμό…

Νοσφεράτου, μια ιστορία τρόμου

Νοσφεράτου, μια ιστορία τρόμου

Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που αναπαριστούν τον αιμοδιψή Δράκουλα και ειδικά η εμφάνιση του κόμη Ορλόκ έχει γραφτεί στην κινηματογραφική ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαίρη Σέλλεϋ: Η συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην λογοτεχνία τρόμου12.09.2018

Ο Κόμης Δράκουλας (1931)

Σε λιγότερο από μια δεκαετία μετά τον Νοσφεράτου, έρχεται η ταινία της Universal Pictures σε σκηνοθεσία Τοντ Μπρόουνινγκ και στον ρόλο του Κόμη Δράκουλα τον Μπέλα Λουγκόζι. Η ιστορία ξεκινά ξανά με τον δικηγόρο Ρενφιλντ που ταξιδεύει στα Καρπάθια όρη για ένα συμβόλαιο με αγορά γης στην Αγγλία. Με το που φθάνει ο κόμης στην Αγγλία, γνωρίζει δύο κοπέλες, την Λούσι και την Μίνα, οι οποίες ενδίδουν στην γοητεία του. Τότε, εμφανίζεται ο περίφημος Δόκτωρ Βαν Χέλσινγκ, ο οποίος και αρχίζει να καταλαβαίνει την ύπαρξη ενός βρικόλακα…

Ο Κόμης Δράκουλας

Ο Κόμης Δράκουλας

Αυτή θεωρείται ίσως η πιο κλασική και γνωστή μεταφορά του βιβλίου με τον Λουγκόζι να παραμένει τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ρόλο, σε σημείο που ο ίδιος ζήτησε να θαφτεί με την κάπα του κόμη.

Δράκουλας (1992)

Περνάμε σε μια πιο πρόσφατη μεταφορά του Δράκουλα στην μεγάλη οθόνη, ίσως από τις καλύτερες της σύγχρονης εποχής σε σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Στον ρόλο του Δράκουλα ο Γκάρι Όλντμαν, του Χάρκερ ο Κιάνου Ριβς, της Μίνα η Γουινόνα Ράιντερ και του Δρ Βαν Χέλσινγκ, ο Άντονι Χόπκινς.

Η ταινία αλλάζει την καθιερωμένη ιστορία στο γεγονός πως ο κόμης πιστεύει ότι η Μίνα είναι η μετενσάρκωση της αγαπημένης του Ελιζαμπέτα και γι’ αυτό πηγαίνει να την βρει. Η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ για Μοντάζ Ήχου, Κοστούμια και Μακιγιάζ!

O Γκάρι Όλντμαν ως Δράκουλας

O Γκάρι Όλντμαν ως Δράκουλας

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b