MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ένα «εξαιρετικά σημαντικό» κινέζικο μπολ δημοπρατήθηκε για περισσότερα από 25 εκ. δολάρια

Ένα λεπτεπίλεπτο πορσελάνινο μπολ, με διάμετρο μικρότερη από 11 εκατοστά, πουλήθηκε για περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Monopoli Team

Το κινέζικο μπολ αυτό περιγράφεται από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ως «εξαιρετικά σημαντικό», καθώς πρόκειται για αντίκα που προέρχεται από από σπάνια κεραμικά που διακοσμήθηκαν στα αυτοκρατορικά εργαστήρια του Πεκίνου τον 18ο αιώνα.

Το μπολ κατασκευάστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Yongzheng, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα από το 1722 έως το 1735 (αν και το σμάλτο πιθανότατα ζωγραφίστηκε λίγο μετά τον θάνατό του). Είναι μέρος μιας παράδοσης γνωστής ως “falangcai” ή “ξένα χρώματα”, ονομασία που δόθηκε σε πορσελάνες που προέρχονται από τους αυτοκρατορικούς κλιβάνους της Jingdezhen, αλλά σμαλτώθηκαν από τεχνίτες στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣε δημοπρασία το θρυλικό Van Cleef & Arpels βραχιόλι της Marlene Dietrich12.09.2018

Αγγίζοντας τα 198,2 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (25,3 εκατομμύρια δολάρια) το περασμένο Σάββατο, το σπάνιο αυτό μπολ απεικονίζει δύο χελιδόνια, μια ανθισμένη βερικοκιά και μια ιτιά. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα απόσπασμα από ένα ποίημα που πιστεύεται ότι παραγγέλθηκε από τον προκάτοχο της δυναστείας Μινγκ του Yongzheng, τον αυτοκράτορα Wanli.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας, η ειδικός σε κεραμικά Regina Krahl ανέφερε ότι τα μοτίβα με πουλιά και λουλούδια ήταν δημοφιλή στην περίοδο Yongzheng. Περιέγραψε επίσης το μπολ ως ένα από τα μικρά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν «την κορυφή της ζωγραφικής σε πορσελάνη, μια τέχνη που δεν ξεπεράστηκε ποτέ».

«Τα κομμάτια ζωγραφισμένα με τόσο αραιά και εκλεπτυσμένα μοτίβα φύσης όπως εδώ, ‘τυλιγμένα’ γύρω από το σκεύος σαν ένα χειρόγραφο που ξετυλίγεται, φτιάχνονταν στο Πεκίνο για μία σύντομη περίοδο», έγραψε, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα εναπομείναντα δείγματα βρίσκονται τώρα στο Μουσείο του Παλατιού στην Ταϊβάν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Spazio d’informazione curiosità e giornalismo L.M. (@sukyc71)

Το αντικείμενο, που κάποτε αποτελούσε μέρος ενός ζευγαριού, καταγράφηκε για πρώτη φορά σε μια συλλογή που συγκέντρωσε ο έμπορος ναυτιλιακών ειδών Charles Oswald Liddell, με έδρα τη Σαγκάη, στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα δύο μπολ χωρίστηκαν το 1929, όταν το καθένα πουλήθηκε για 150 λίρες (που ανέρχεται σε περίπου 9.400 δολάρια σε σημερινά χρήματα). Το «δίδυμό» του μπολ φυλάσσεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, ανέφερε ο Sotheby’s.

Το συγκεκριμένο που πουλήθηκε το Σάββατο πέρασε από τα χέρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, με προηγούμενους ιδιοκτήτες να είναι, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα κοσμική Barbara Hutton. Πιο πρόσφατα αποκτήθηκε από την επιχειρηματία και συλλέκτρια Alice Cheng, η οποία το αγόρασε έναντι της τιμής ρεκόρ – τότε – των 151,32 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (19,3 εκατομμύρια) το 2006.

Το κομμάτι αυτό ήταν ένα από εκείνα που ξεχώρισαν στην ανοιξιάτικη σειρά πωλήσεων του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ, που σηματοδοτούν τα 50 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του οίκου δημοπρασιών στην Ασία. Άλλες δημοπρασίες αφορούσαν ρολόγια, τσάντες και vintage κρασιά, ενώ οι διάφορες πωλήσεις κινεζικής τέχνης απέφεραν συνολικά 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (208,5 εκατομμύρια δολάρια).

Τα ιστορικά αντικείμενα προς πώληση περιελάμβαναν αγγεία, αγάλματα και αυτοκρατορικούς θησαυρούς, από μια σφραγίδα από νεφρίτη μέχρι ένα σετ δαχτυλιδιών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Μεταξύ των αντικειμένων που έπιασαν τις καλύτερες τιμές στις πωλήσεις αυτές, ήταν ένα γαλανόλευκο αγγείο, το οποίο πουλήθηκε για 107,5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (13,7 εκατομμύρια δολάρια). Χρονολογείται από τη δυναστεία Μινγκ και η πορσελάνινη κατασκευάστηκε για προσωπική χρήση του αυτοκράτορα Yongle. Πίνακες ζωγραφικής και έργα καλλιγραφίας προσέλκυσαν, επίσης, προσφορές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων!

Με πληροφορίες από CNN.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b