MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Πάσχα στην Αθήνα: 10 συναυλίες που μας βάζουν στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει και το Θείο Δράμα κορυφώνεται, λίγο πριν «παραδώσει» τη σκυτάλη στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, εμείς σας παρουσιάζουμε δέκα ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις για να βιώσετε το κατανυκτικό και λυτρωτικό πνεύμα των ημερών.

I Solisti Veneti στο ΚΠΙΣΝ
Αριστούλα Ζαχαρίου

Αριστουργήματα της δυτικής κλασικής μουσικής, μεγάλοι Έλληνες συνθέτες και ποιητές, η μακραίωνη ελληνική θρηνητική παράδοση, σύγχρονοι δημιουργοί, διακεκριμένοι εγχώριοι και διεθνείς μουσικοί και ερμηνευτές, καταξιωμένα μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται στο πρόγραμμα των συναυλιών της Μεγάλης Εβδομάδας που στόχο έχουν να «διηγηθούν» ιστορίες ανθρώπινου και Θείου Πάθους, θυσίας και πόνου, αλλά και να «αναγγείλουν» το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της «Ανάστασης», τη νίκη της ζωής και της τέχνης, μέσα από μελωδίες που καλούν το κοινό να συναισθανθεί το κατανυκτικό και λυτρωτικό πνεύμα των ημερών και να στοχαστεί πάνω στα οικουμενικά «μηνύματα» που αυτό φέρει.

Κυριακή των Βαΐων

Η θρησκευτική κατάνυξη του Θείου Δράματος σε μια συναυλία στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

Έργα των Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) και Johann Christoph Bach(1642-1703), αντιπροσωπευτικά της θρησκευτικής κατάνυξης που χαρακτηρίζει το Θείο Δράμα, παρουσιάζουν την Κυριακή 9 Απριλίου στις 20:30, στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, οι Βασίλης Σούκας (μπαρόκ βιολί), Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο) και Έφη Μηνακούλη (θεόρβη). Πρόκειται για το αφιερωμένο στη θυσία του Θεανθρώπου μουσικό έργο «Τα Πέντε Θλιβερά Μυστήρια» του Franz Biber για βιολί, τσέμπαλο και θεόρβη καθώς και τον «Θρήνο», το υποβλητικό έργο για σόλο τσέμπαλο του Γερμανού συνθέτη του μπαρόκ Johann Christoph Bach, ένα μουσικό «κάλεσμα» για περισυλλογή βασισμένο στον 38ο θρήνο του Προφήτη Ιερεμία.
Κυριακή 9/4, 20:30
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος. 5€ άνεργοι/φοιτητές/μαθητές/ΑμεΑ. Προπώληση: ticketservices.gr 
Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σίνα 66, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0361 2713.

Μεγάλη Δευτέρα

In Memoriam: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το πνεύμα περισυλλογής πριν την Ανάσταση έρχεται να εκφράσει μουσικά το Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco της ΚΟΑ (Νίκος Μάνδυλας – βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου – βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη – βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου – βιολοντσέλο, Τάκης Καπογιάννης – κοντραμπάσο) τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 20:00, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με συνοδοιπόρο την υψίφωνο Σοφία Κυανίδου. Το πρόγραμμα ανοίγει με το σπαρακτικό «Αντάτζιο», ιδανική μουσική «αποτύπωση» του πένθους από τον Αμερικανό Σάμιουελ Μπάρμπερ. Εν συνεχεία το κατανυκτικό Stabat Mater του Λουίτζι Μποκερίνι, ένας θρήνος της Παναγίας για τη σταύρωση του Θεανθρώπου, παίρνει τη σκυτάλη. Μια ώρα πριν την έκθεση, στις 19:00, θα υπάρξει δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση: «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου».
Μεγάλη Δευτέρα 10/4 στις 20:00
Εισιτήριο εισόδου, για την συναυλία και για την ξενάγηση: 8€. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2132139507 και σε ώρες 10:00 έως 13:00.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα. Τηλ: 2132139500. Email: [email protected]. Website: www.byzantinemuseum.gr

ΚΠΙΣΝ: I Solisti Veneti και Μαρίτα Παπαρίζου μάς «ταξιδεύουν» στον κόσμο του Θείου και του Μύθου

Η πιο φημισμένη Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Ιταλίας, I Solisti Veneti και η διακεκριμένη Ελληνίδα κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου μάς προσκαλούν, στο πλαίσιο της σειράς Cosmos, σε ένα μουσικό «ταξίδι» στον κόσμο του Θείου και του Μύθου, τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στις 20:30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τη συναυλία, μια ανθολογία της μπαρόκ μουσικής και των ουμανιστικών καταβολών της, όπου η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία «συναντά» τη θρησκευτική λατρεία, η όπερα το ορατόριο, τις σερενάτες και τα κονσέρτα, οι μουσικές του Vivaldi εκείνες των Handel και Porpora, διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Giuliano Carella.
Μ. Δευτέρα 10/4, 20:30 
Εισιτήριο: Ζώνη Α – γενική είσοδος €15. Ζώνη Β – γενική είσοδος €10, μειωμένο €5. Προπώληση: ticketservices.gr
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ: (+30) 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/.

 «Του μοιρολογιού το μύρο»: Η μακραίωνη ελληνική θρηνητική παράδοση σε μια μουσική παράσταση στο Μέγαρο

Οι φετινές συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη Μεγάλη Εβδομάδα εγκαινιάζονται τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 20:30, με μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον έμμετρο δημοτικό λόγο και το πένθιμο άσμα, σε επιμέλεια του Γιώργου Κωτσίνη. Ένα επίλεκτο σχήμα συντελεστών παρουσιάζουν την εξέλιξη του μοιρολογιού, από τον πένθιμο αναστεναγμό μέχρι τους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς και την αναπτυγμένη και ανεξάρτητη μορφή αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, σε μια συναυλία-μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή, την ψυχική δύναμη και την αξία της παράδοσης, όπου η ανθρώπινη φωνή έχει τον πρώτο λόγο.
Μεγάλη Δευτέρα 10/4, 20:30
Εισιτήρια: 7,5 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € ● 25 € ● 30 € ● 35 €. Προπώληση: 210 72 82 333 και www.megaron.gr.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | Email: [email protected] | https://www.megaron.gr/

Πάθη και Μνήμες: Φιλαρμόνια Ορχήστρα και Peter Tiboris σε μια συναυλία στο Ωδείο Αθηνών

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει για φέτος τον κύκλο «Συμφωνικές βραδιές» με μια συναυλία εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών, τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 20:30, στο Ωδείο Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελληνοαμερικανού μαέστρου  Peter Tiboris. Στο επίκεντρο της βραδιάς βρίσκεται ένα έργο που διακρίνεται για το πάθος, τη μελαγχολία και τον δυναμισμό του, η «Πέμπτη Συμφωνία» του μεγάλου Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ, καθώς και δύο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου για ορχήστρα εγχόρδων, το «Adagio για έγχορδα» του Samuel Barber και το «Adagietto» από την 5η συμφωνία του Gustav Mahler. Το πρόγραμμα ολοκληρώνει το «In Memoriam» του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Χρήστου Παπαγεωργίου, με τον Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας Νίκο Μαλιάρα στο πόντιουμ και τη συμμετοχή των λυρικών ερμηνευτριών Μίνας Πολυχρόνου και Αγγελικής Καθαρίου.
Μεγάλη Δευτέρα 10/4, 20:30
Εισιτήρια: Διακεκριμένη: 15 ευρώ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κλπ.: 8 ευρώ. Προπώληση: viva.gr
Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου B 17-19, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0724 0673. | https://www.athensconservatoire.gr/

Lacrimosa: Θρηνητική μουσική για το Θείο Πάθος στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

Μια ακόμη κατανυκτική συναυλία πρόκειται να λάβει χώρα αυτές τις ημέρες στον χώρο της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών. Οι σοπράνο Βούλα Αμιραδάκη και Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη συμπράττουν με τους Μυρσίνη Βεστάκη (φλάουτο με Ράμφος) και Γιούλη Βεντούρα (τσέμπαλο) «ανατρέχουν» στο γερμανικό και ιταλικό μπαρόκ για να μάς παρουσιάσουν διάσημα έργα θρησκευτικού, λατρευτικού χαρακτήρα: Άριες από τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ, το «Stabat Mater» του Βιβάλντι καθώς και έργα για τσέμπαλο όπως η τέταρτη Βιβλική Σονάτα του Κούναου με τη συμμετοχή του πάστορα της Γερμανικής Εκκλησίας Kurt Riecke σε ρόλο αφηγητή.
Μεγάλη Δευτέρα 10/4, 20:30
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος. 5€ άνεργοι/φοιτητές/μαθητές/ΑμεΑ. Προπώληση: ticketservices.gr 
Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σίνα 66, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0361 2713.

«Ο Ανθός της Ερήμου»: Μια μουσικοαφηγηματική παράσταση με τους Θοδωρή Κοτονιά και Μαρία Λαζάρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το ετήσιο ραντεβού του Θοδωρή Κοτονιά και της ερμηνεύτριας Χριστίνας Μαρίας Λαζάρου λαμβάνει χώρα φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, στις 21:30, με τη μουσικοαφηγηματική παράσταση «Ο Ανθός της Ερήμου». Φωτισμένοι «δάσκαλοί», φιλόσοφοι και ποιητές, που σκιαγράφησαν μοναδικά, μέσα από το έργο τους, το αγκάθινο μονοπάτι της αγάπης, από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Νίκο Καζαντζάκη μέχρι τον Τζελαλαντίν Ρουμί και από τον Μάνο Χατζιδάκι μέχρι τον Leonard Cohen, τον Peter Hammill και τον Ian Curtis, γίνονται το «όχημα» για μια μυστικιστική εμπειρία μουσικής κατάνυξης γεμάτη τραγούδια, ποίηση, αφηγήματα και βαθιές ερμηνείες. Συμμετέχουν οι δεξιοτέχνες της κιθάρας Σπύρος Καβαλλιεράτος και Βασίλης Κετεντζόγλου.
Μεγάλη Δευτέρα 10/4, 21:30
Γενική είσοδος 4€. Προπώληση: ticketservices.gr 
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Σκηνή Ω, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 – Τηλ: 2104143310. Ε: [email protected] | Dithepi.gr

Μεγάλη Τρίτη

«Τα τραγούδια γίναν πάθη…»: Το Φωνητικό σύνολο En-Chor στην Αίθουσα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Το Φωνητικό σύνολο En-Chor και ο μαέστρος Σάββας Ρακιντζάκης έρχονται τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023, στις 18:00, στην Αίθουσα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», για να εξερευνήσουν τις διαφορετικές όψεις του «πάθους» και τον τρόπο που αυτές έχουν «φωτιστεί» μέσα από τα τραγούδια. Οι μελωδίες των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δημήτρη Λάγιου κ.ά., μαζί με την ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και τους στίχους των Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Θεοδωράκη κ.α. «διηγούνται» ιστορίες για το προσωπικό πάθος, το πάθος ενός ολόκληρου λαού, το πάθος όλου του κόσμου. Το πάθος για την τέχνη και τη ζωή το οποίο στην υπέρτατη υπέρτατη έκφρασή του γίνεται ένα με το Θεανθρώπινο Πάθος και οδηγεί στην Ανάσταση και την «Εποχή της Αγάπης». Το κατανυκτικό κλίμα της βραδιάς ενισχύουν αναγνώσεις κειμένων σχετικά με τα πάθη.
Μεγάλη Τρίτη 11/4, 18:00
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος. Προπώληση: ticketservices.gr.
Αίθουσα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | Email: [email protected] | https://www.megaron.gr/

Midnight Bach: Η διακεκριμένη βιολονίστρια Ίρις Λουκά στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

Για τέταρτη χρονιά η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου κατακλύζεται, κοντά στα μεσάνυχτα, από μια ατμόσφαιρα κατάνυξης, χαμηλού φωτισμού και ήσυχης διάθεσης, μέσα από μια ακόμη ιδιαίτερη συναυλία. Φέτος, η διακεκριμένη βιολονίστρια Ίρις Λουκά έρχεται για να ερμηνεύσει σόλο έργα για βιολί και βιόλα, άρρηκτα συνδεδεμένα με το «φορτισμένο» πνεύμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των J.S.Bach, J.P.Westhoff καθώς και ένα ακόμη μικρό έργο για σόλο βιολί, με τον τίτλο «passage», ανώνυμου συνθέτη.
Μεγάλη Τρίτη 11/4, 23:00
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος, 5€ μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, ΑμΕΑ). Προπώληση: ticketservices.gr
Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα. Τηλέφωνο: 21 0721 4906.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAdagio – Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα: Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο με δύο κατανυκτικές συναυλίες12.09.2018

Μεγάλη Τετάρτη

«Missa Solemnis»: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε έναν μεγαλειώδη ύμνο για τον Θεό και τον Άνθρωπο στο Μέγαρο

Ένα ανυπέρβλητο αριστούργημα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής με φωνητικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς, το «Missa Solemnis» του Ludwig van Beethoven, παρουσιάζει, στη φετινή της πασχαλινή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ένα μεγαλειώδες έργο-ορόσημο της ώριμής περιόδου του σπουδαίου μουσουργού που διαπνέεται από βαθιά ουμανιστικά ιδεώδη καθώς και από ανυπόκριτη πίστη στον Θεό αλλά και τον άνθρωπο. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Κάρεν Λάιμπερ (υψίφωνος), Ingebor Danz (μεσόφωνος), Zενίς Υσμάνοφ (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Στο πόντιουμ, ο γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν. Συμμετέχουν επίσης οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.
Μεγάλη Τετάρτη 12/4, 20:30
Εισιτήρια: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € ● 22 € ● 28 € ● 36 € ● 42 € ● 50 €. Προπώληση: 210 72 82 333 και www.megaron.gr.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | Email: [email protected] | https://www.megaron.gr/

Περισσότερα από Εκδηλώσεις