MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δήμος Αθηναίων: Η Τσικνοπέμπτη «φέρνει» τις Αποκριές στην πόλη με εκδηλώσεις και δράσεις για όλους

Το αποκριάτικο ξεφάντωμα, στην Αθήνα, ξεκινάει για μικρούς και μεγάλους από την Τσικνοπέμπτη, με γιορτές, δράσεις, παραδοσιακά δρώμενα, καρναβαλικές διαδρομές, συναυλίες και πάρτι στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων.

Δήμος Αθηναίων
Monopoli Team

Η μεγάλη γιορτή της Αποκριάς πλησιάζει και από την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου το πολύχρωμο γαϊτανάκι λαμπερών παιδικών χαμόγελων, αποκριάτικης παράδοσης, γλεντιού και διασκέδασης ξεκινά να ξετυλίγεται στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων με συνολικά 67 αποκριάτικες εκδηλώσεις, που διοργανώνει φέτος σε 55 διαφορετικά σημεία, σε κάθε γωνιά της Αθήνας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ξεφαντώσουν και πάλι όλοι μαζί.

Δήμος Αθηναίων

Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα

Την Τσικνοπέμπτη 16.02 η γιορτή θα ξετυλιχθεί στη Βαρβάκειο Αγορά, την πλατεία Μοναστηρακίου και τους γύρω δρόμους.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων με αποκριάτικους ρυθμούς θα καλωσορίσει το κοινό στις 11:30 στη Βαρβάκειο Αγορά, στο τοπόσημο της αθηναϊκής Τσικνοπέμπτης, ενώ στις 12:30 τη μουσική σκυτάλη θα πάρει ο μποέμ τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής και το συγκρότημα «Ανωτάτη Ζαμπετική» για να μας διασκεδάσουν σε ένα λαϊκό πρόγραμμα με τζαζ διάθεση και ροκ άποψη.

Η «Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης ΒΑΚΧΑΙ» σε ένα ξέφρενο μπουλούκι συνοδεία κρουστών, θα προσθέσει το στοιχείο της παράδοσης στους εορτασμούς της ημέρας, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς σκωπτικούς αποκριάτικους χορούς και αναπαριστώντας το θρακιώτικο δρώμενο του «Μπέη» με αφετηρία την Πλατεία Κοτζιά.  Η αποκριάτικη διαδρομή της που θα ενθουσιάσει, θα κατέβει την οδό Αθηνάς, από τη Βαρβάκειο θα περάσει στην Αιόλου και θα καταλήξει στην Πλατεία Μοναστηρακίου, η οποία στη συνέχεια θα πλημμυρίσει από τις μελωδίες του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων στις  14:00 για μία μοναδική συναυλία.

Αποκριάτικες δράσεις και γιορτές για τους μικρούς καρναβαλιστές

Τα παιδιά είναι οι βασιλιάδες της Αποκριάς και ο Δήμος Αθηναίων τα προσκαλεί σε εκδηλώσεις και πάρτι στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές για παιχνίδι και ατέλειωτη διασκέδαση. Η Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, η Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους για να γνωρίσουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, δράσεις και μουσικο-θεατρικές παραστάσεις την παράδοση της Αποκριάς, συνδυάζοντας τη γνώση με τη δημιουργική έκφραση και την ψυχαγωγία.

Το καθιερωμένο ραντεβού των μικρών καρναβαλιστών στη μεγαλύτερη παιδική αποκριάτικη γιορτή στο Ζάππειο δίνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 14:30. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων με αποκριάτικη διάθεση υποδέχεται τα παιδιά, τα οποία θα ξεφαντώσουν με μουσική, χορό, ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μασκότ, animateur, μπαλονοκατασκευές, face painting, διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια και μαγικά κόλπα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί με πολλές εκπλήξεις.

Επίσης, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου τα παιδιά θα διασκεδάσουν σε δύο φανταστικές αποκριάτικες γιορτές στις πλατείες Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Παύλου από τις 11:00 έως τις 14:00  με πολλή μουσική, χορό, ξυλοπόδαρους, αγαπημένους παιδικούς ήρωες, face painting, αποκριάτικες δημιουργικές δραστηριότητες, εμψυχωτές, παραδοσιακό γαϊτανάκι, magic show και διαγωνισμό χορού, που θα ξετρελάνουν τους μικρούς μασκαράδες.

Παραδοσιακά δρώμενα και καρναβαλικές διαδρομές στους δρόμους της πόλης

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου η παράδοση και το πνεύμα της Αποκριάς θα κυριαρχήσουν στους δρόμους της Αθήνας και θα επισκεφτούν κάθε γωνιά της, μέσα από την αναβίωση αποκριάτικων τοπικών εθίμων, καθώς και μουσικές διαδρομές που θα μας παρασύρουν στο ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού.

Το Σάββατο 19.2 στις 12:00, με αφετηρία την πλατεία Βαρνάβα, ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» θα αναβιώσει τα καρναβάλια της Μακεδονίας, συνοδεία του μουσικού συνόλου «Bronza Banda», με παραδοσιακούς χορούς και αποκριάτικα δρομικά έθιμα, καταλήγοντας στην Ηρώδου Αττικού και Βασ. Κωνσταντίνου. Ταυτόχρονα (12:00), η ομάδα κρουστών «Batalá Atenas» θα ξεκινήσει, από το σταθμό μετρό Ακρόπολη, τη δική της καρναβαλική διαδρομή σε βραζιλιάνικους ρυθμούς, η οποία θα τερματίσει στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ στο Θησείο, ενώ στις 18:00 στην Πλατεία Πανταζοπούλου o Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «Ο Ορφέας» θα παρουσιάσει τα αποκριάτικα εθιμικά δρώμενα Φανοί Κοζάνης και γαϊτανάκι με συνέχεια στην πλατεία Πέτρουλα και τελικό σημείο την πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου o Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «Ο Ορφέας» φέρνει ξανά τους Φανούς Κοζάνης και το γαϊτανάκι στην πλατεία Πλάτωνος στις 11:00, με επόμενες στάσεις την πλατεία Ορθοδοξίας και την πλατεία Κολοκυνθούς. Στις 12:00, η χορευτική ομάδα αποκριάτικων δρώμενων της Μαρίας Μαυρομουστακάκη, ξεκινώντας από την πλατεία Δεξαμενής και καταλήγοντας στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, πλέκει το αποκριάτικο γαϊτανάκι συνοδεία αποκριάτικων τραγουδιών και μουσικών οργάνων.

Την ίδια ώρα αρχίζουν άλλα δύο παραδοσιακά δρώμενα. Η αποκριάτικη μουσικοχορευτική περατζάδα με τη συμμετοχή της χορωδίας, της χορευτικής ομάδας και της μαντολινάτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη», με αφετηρία στις οδούς Φρύνης και Ευτυχίδου στο Παγκράτι και τερματισμό στην πλατεία Μεσολογγίου, ενώ η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης ΒΑΚΧΑΙ, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, ξεκινά από την Αγίου Μελετίου και Δροσοπούλου μία διαδρομή με παραδοσιακούς σκωπτικούς αποκριατικούς  χορούς και αναπαράσταση του θρακιώτικου δρώμενου του «Μπέη», τερματίζοντας στην Πλατεία Κυψέλης. Τέλος, οι «Μορφές Έκφρασης» δίνουν ραντεβού με τους καρναβαλιστές στο σταθμό Μετρό Ακρόπολη στις 19:00 για να παρελάσουν στους δρόμους της πόλης και να ξεσηκώσουν τον κόσμο με νταούλια, κιθάρες, κλαρίνο και γκάιντα για μια Αποκριά όπως παλιά, φθάνοντας έως την πλατεία Μοναστηρακίου.

Συναυλίες και πάρτι

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα κάνει και φέτος αποκριάτικο μουσικό σεργιάνι στις γειτονιές της Αθήνας, με πρώτη στάση την πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι  την Παρασκευή 16.02 στις 11:30, ενώ το Σάββατο 18.02 στις 11:30 θα βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Μελετίου.

Την Κυριακή 19.02 στις 12:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων το Λαογραφικό Εργαστήρι «ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» θα παρουσιάσει μία μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με θέμα την ελληνική Αποκριά, ενώ στις 13:00 η Big Band με αποκριάτικη διάθεση, θα πλημμυρίσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου με τζαζ ρυθμούς. Η ημέρα κλείνει στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στις 20:30, με μία milonga carnavalera,  ένα νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία του retro-tango με τους «Tanguerissimo» (Μάριος Στρόφαλης, Κώστας Βλαχόπουλος, Έλλη Δαδήρα και Herman Mayr) και τη Nathalia Petsalis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔήμος Αθηναίων: Η Αθήνα ζει στον ρυθμό της Αποκριάς με 67 δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους12.09.2018

Το πλούσιο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου με το παραδοσιακό γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στον λόφο του Φιλοπάππου, επιμελήθηκαν οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και η Τεχνόπολη, με τη συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης Αθήνα 9.84 και του This is Athens.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για την Τσικνοπέμπτη (16-19.2) εδώ

Πληροφορίες: cultureisathens.gr

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b