MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
27
ΜΑΡΤΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΝΕΑ

  Φίλιππος Τσιμπόγλου: Έφυγε από τη ζωή ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης – Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

  Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος με το καινοτόμο έργο του την έφερε στη σύγχρονη εποχή.

  Φίλιππος Τσιμπόγλου: Έφυγε από τη ζωή ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης
  Monopoli Team

  Τον Απρίλιο του 2014 ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος διαδραματίζοντας, με το εκσυγχρονιστικό του έργο, καταλυτικό ρόλο στην τεράστια αλλαγή σελίδας για τον Οργανισμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανάμεσα σε άλλα, υπήρξε υπεύθυνος για την προετοιμασία και μετεγκατάσταση των συλλογών και υπηρεσιών της ΕΒΕ στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και την ένταξη της στην ψηφιακή εποχή.

  Γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό κοντά στα Φάρσαλα. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ο κύριος Τσιμπόγλου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης, στο τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (2005).

  Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε ως προϊστάμενος τριών τμημάτων, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αναλαμβάνοντας, εκτός των άλλων, τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της ψηφιοποίησης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, ενώ από το 1999 έως το 2014 διετέλεσε Διευθυντής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δημιούργησε το Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ), το μοναδικό δίκτυο διαδανεισμού άρθρων επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα. Από το 2003 έως το 2008 υπήρξε συντονιστής του έργου «Δημιουργία Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών».

  Η Ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

  «Με βαθύτατη οδύνη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανακοινώνει τον αδόκητο θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Φίλιππου Χ. Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια.

  Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια.

  Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του πρέπει και του αξίζει. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ.Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου». 

  Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου

   «Επιστήμονας με όραμα, εκσυγχρονιστικές ιδέες και σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου με σκληρή δουλειά, πολύ κόπο και έμπνευση, υπήρξε την τελευταία δεκαετία ο ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκείνος που την έφερε στη σύγχρονη εποχή και την έκανε πιο προσιτή, πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον, ιστορίας δύο αιώνων, Οργανισμό, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφερε εις πέρας ένα γιγάντιο έργο, τη μετεγκατάστασή της από το ιστορικό κτήριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ.

  Με σπουδές στα Οικονομικά και στη Βιβλιοθηκονομία, και με πλούσιο επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, σε μια πορεία προς το μέλλον. Πολλές φορές είχαμε συζητήσει για τον τρόπο, με τον οποίο η Βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, και πάντα εντυπωσίαζε με το συγκροτημένο και στοχευμένο όραμά του. Ο χαμός του λίγο πριν λήξει η θητεία του, μας προκαλεί βαθιά θλίψη, τόσο για την απώλεια ενός αγαπητού φίλου και συναδέλφου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, όσο και για το ακόμη πλουσιότερο έργο που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους μας.

  Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους του».

  Περισσότερα από Επίκαιρα
  VIMA_WEB3b