MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαλβαντόρ Νταλί: Η άγνωστη σχέση του υπερρεαλιστή ζωγράφου με τον κινηματογράφο

Με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου, σαν σήμερα, κάνουμε μια αναφορά στην όχι και τόσο γνωστή ενασχόληση του Σαλβαντόρ Νταλί με την έβδομη τέχνη.

Σαλβαντόρ Νταλί
Σαλβαντόρ Νταλί
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου 1989, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σουρρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους για την παγκόσμια ιστορία αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι η έντονη ενασχόλησή του με τον χώρο του κινηματογράφου.

Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, αυτή την πτυχή της καριέρας του!

Η φιλία και η συνεργασία με τον Λουίς Μπουνιουέλ

Ο Λουίς Μπουνιουέλ, ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές ταινίες του, έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα μαζί με τον Νταλί. Η φιλία τους εξελίχθηκε σε συνεργασία στην ταινία μικρού μήκους Ανδαλουσιανός Σκύλος, μια από τις σημαντικότερες ταινίες του υπερρεαλιστικού κινήματος. Έγραψαν μαζί το σενάριο βασιζόμενοι στα όνειρα που έβλεπαν…

Ανδαλουσιανός Σκύλος (1929)

Ανδαλουσιανός Σκύλος (1929)

Ακολούθησε και μια δεύτερη συνεργασία στην ταινία Χρυσή Εποχή και πάλι στο σενάριο. Η ταινία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν στην απαγόρευσή της λόγω και ορισμένων επεισοδίων που ξέσπασαν στο Παρίσι.

Χρυσή Εποχή (1930)

Χρυσή Εποχή (1930)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣεργκέι Αϊζενστάιν: Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και οι καινοτομίες του κορυφαίου σκηνοθέτη12.09.2018

Η ζωγραφική του Νταλί στον κινηματογράφο

Ο Νταλί δημιούργησε για την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Spellbound, υπερρεαλιστικά σκηνικά. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να γίνει αναπαράσταση των ονείρων του πρωταγωνιστή και ακολουθούν το χαρακτηριστικό στυλ ζωγραφικής του ίδιου.

Spellbound (1945)

Spellbound (1945)

Spellbound (1945)

Spellbound (1945)

Επρόκειτο να δημιουργήσει και σκηνικά για την ταινία Moontide και συγκεκριμένα για μια σκηνή στην οποία ήθελαν να αποτυπώσουν τη μέθη του πρωταγωνιστή. Ωστόσο, φάνηκαν εξαιρετικά περίεργα και δεν χρησιμοποιήθηκαν. Πήραν, ωστόσο, έμπνευση από αυτά τα σκίτσα που δημιούργησε, για να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, η συνεργασία του το 1942 με την Walt Disney για την δημιουργία ενός κινουμένου σχεδίου με τον τίτλο Destino οδήγησε σε μόνο 15 δευτερόλεπτα δουλειάς πέντε χρόνια αργότερα. Ωστόσο, η ταινία ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε το 2003!

Destino (2003)

Destino (2003)

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b