MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μέγαρο Μουσικής: Με Λεωνίδα Καβάκο, Ορχάν Παμούκ, Maria João Pires κ.α. ανοίγει το πρόγραμμα του 2023

Με καινούριες ιδέες, μεγάλα και ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας και παγκόσμιας μουσικής σκηνής, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, αφιερώματα, θέατρο, χορό, εκθέσεις, κινηματογράφο, παιδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, αρχίζει η νέα χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Λεωνίδας Καβάκος, Βασίλης Βαρβαρέσος, Τιμόθεος Γαβριηλίδης, Πέτριν, Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος | Φωτογραφία: Akriviadis.gr
Monopoli Team

H νέα χρονιά αρχίζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με καινούργιες ιδέες, πολλές πρωτιές και μεγάλα ονόματα. Τον Λεωνίδα Καβάκο και την πρωτοβουλία Kavakos & Friends, με τη συμμετοχή λαμπερών Ελλήνων σολίστ της νεότερης γενιάς, τον νομπελίστα μυθιστοριογράφο Ορχάν Παμούκ, πρώτο προσκεκλημένο του νέου κύκλου εκδηλώσεων «Λόγος και Μουσική» και τους καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές Διονύση Σαββόπουλο, Δήμητρα Γαλάνη με Μάρθα Φριντζήλα, Μαρία Φαραντούρη και Μανώλη Μητσιά, οι οποίοι θα κάνουν την εμφάνιση τους, στη σκηνή του Μεγάρου το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Piano Days @Megaron

Για πρώτη φορά, το Μέγαρο φιλοξενεί στις αίθουσές του και σε άλλους χώρους του το διήμερο αφιέρωμα Piano Days @Megaron, 28-29 Iανουαρίου, έναν πιανιστικό μαραθώνιο με συναυλίες αναγνωρισμένων σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρωτότυπες συζητήσεις, αλλά και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Ερμηνευτές

Ο κύκλος «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές» υποδέχεται μερικούς από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της εποχής μας: Στις 18 Φεβρουαρίου, η ελβετική ορχήστρα Festival Strings Lucerne συμπράττει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την κορυφαία πιανίστα Maria João Pires σε μια συναυλία αποκλειστικά με έργα Ludwig van Beethoven. Η Ορχήστρα του Maggio Musicale Fiorentino θα εμφανιστεί για δύο βραδιές στο Μέγαρο, 1-2 Μαρτίου, με τον θρυλικό μαέστρο Daniele Gatti στο πόντιουμ και τους σολίστ Rudolf Buchbinder (πιάνο, 1/3) και Antonio Meneses (βιολοντσέλο, 2/3).

Από τις φετινές συμπράξεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με σημαντικούς καλλιτέχνες ξεχωρίζει η συνεργασία με τον δεξιοτέχνη πιανίστα και αρχιμουσικό Mikhail Pletnev, στις 15 Φεβρουαρίου, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του σολίστ για να ερμηνεύσει τη «Ραψωδία σε ένα θέμα του Paganini για πιάνο και ορχήστρα» του Sergei Rachmaninov. Την ΚΟΑ, Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου, διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Maria João Pires

Η νέα γενιά μουσικών στο Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής νέων ταλέντων από την εγχώρια και την παγκόσμια μουσική σκηνή, εγκαινιάζει, στις 12 και 14 Φεβρουαρίου, τη νέα σειρά συναυλιών Κavakos and Friends με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου. Προσκεκλημένοι του Λεωνίδα Καβάκου, στις δύο πρώτες συναυλίες, οι Αλέξανδρος Σακαρέλλος (βιολί β΄), Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος (βιόλα), Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (τσέλο) και Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο).

Επιπλέον, στο πλαίσιο των συναυλιών «Rising Stars», μια συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής, θα απολαύσουμε στις 9 Φεβρουαρίου τη δεξιοτέχνη των κρουστών Vanessa Porter, στις 20 Φεβρουαρίου τη βιρτουόζο του βιολιού Diana Tishchenko και στις 8 Μαρτίου το Κουαρτέτο Εγχόρδων Aris. 

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Με τρεις ακόμη συναυλίες θα είναι κοντά μας, το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο κύκλος «Έλληνες σολίστ» στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στις 17 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί το ρεσιτάλ των Δανάης Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί) Kerstin Feltz (βιολοντσέλο) και Uwe Matschke (πιάνο) με έργα για τρίο με πιάνο. Ακολουθούν στις 4 Μαρτίου ο σολίστ των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας και ο βιρτουόζος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, και στις 23 Μαρτίου ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου και ο δεξιοτέχνης του πιάνου Σταμάτης Βλαχοδημήτρης.

Ορχάν Παμούκ | Φωτογραφία: Koray Şentürk, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Archive

Λόγος και μουσική

Στις 14 Μαρτίου, ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Νύχτες πανούκλας», ενώ οι αδελφές Ferhan και Ferzan Önder συνοδεύουν τoν λόγο μετά μουσικής, ερμηνεύοντας έργα για πιάνο με τέσσερα χέρια.

Έλληνες τραγουδιστές

Η νέα σειρά εκδηλώσεων του Μεγάρου αρχίζει, 14-15 Ιανουαρίου, με τις δύο sold-out συναυλίες «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» του Διονύση Σαββόπουλου. Ακολουθεί, στις 4 Φεβρουαρίου, βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη («Μίκης, αυτός ο άγνωστος»), με τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα-τραγούδι «Ο επιζών». Συμμετέχουν ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου και ο νεαρός ερμηνευτής Θανάσης Βουτσάς.

Στη σκηνή του Μεγάρου εμφανίζονται, 10 κα 11 Μαρτίου, η Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα, σε μια μουσική περιπλάνηση από τη Μεσόγειο έως την Καραϊβική («Σε ένα κύμα του Νότου»). Ενώ, στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μανώλης Μητσιάς (τραγούδι) και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (αφήγηση, τραγούδι) παρουσιάζουν μια συναυλία αφιερωμένη στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Μεγάλα ονόματα καινούριες ιδέες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς

Μαρία Φαραντούρη

Παλαιά Μουσική

Σε τρεις επιφανείς συνθέτριες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ είναι αφιερωμένες οι τρεις πρώτες συναυλίες του νέου κύκλου παραστάσεων Παλαιάς Μουσικής «Ex Femina», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται γυναίκες με σημαντικό αποτύπωμα στη μουσική δημιουργία και πράξη. Στην εναρκτήρια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Isabella d’Este, 16 Φεβρουαρίου, λαμβάνουν μέρος οι: Θεοδώρα Μπάκα (µετζοσοπράνο), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα) και Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Η συνέχεια, 23 Φεβρουαρίου, ανήκει στην Isabella Leonarda, με τους Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσωνα Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο) και Πάνο Ηλιόπουλο (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο) να ερμηνεύουν οργανικές σονάτες (φιλική συμμετοχή: Θ. Μπάκα).

Ο κύκλος κλείνει στις 9 Μαρτίου με την παράσταση που εστιάζει στην Barbara Strozzi. Συμμετέχουν: Ελένη Μολέσκη (δραµατουργός, ηθοποιός), Έλενα Κρασάκη (µετζοσοπράνο), Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσωνα Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο), Αλέξης Μαστιχιάδης (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο) και Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Μεγάλα ονόματα καινούριες ιδέες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς

Μάρθα Φριντζήλα

Θέατρο

Αφιερωμένο στην εμβληματική μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo είναι το μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη (13 και 14/2, Megaron Underground) που συνδυάζει αγαπημένες μελωδίες από τη Λατινική Αμερική αλλά και αποσπάσματα δημοφιλών συνθέσεων της κλασικής μουσικής.

Τον Ιανουάριο, επιστρέφουν στο Μέγαρο οι δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας (National Theatre Live). Στην πρώτη sold-out μετάδοση για το 2023, 19 και 20 Ιανουαρίου, προβάλλεται το βραβευμένο θεατρικό έργο «Prima Facie» της Suzie Miller, με πρωταγωνίστρια την Jodie Comer. Το διαδέχονται η απολαυστική κωμωδία «Πολύ κακό για το τίποτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, 2 Φεβρουαρίου, σε ένα ανέβασμα με άρωμα… Ιταλίας, και το νέο έργο με τίτλο «Straight Line Crazy» του David Hare, στις 23 Μαρτίου. Επικεφαλής του θιάσου, ο σπουδαίος Ralph Fiennes.

Χορός στο Μέγαρο

Η Ηρώ Βασάλου και η ΣΝΑΠ Dance Company παρουσιάζουν, 10, 11 και 12 Μαρτίου, την performance «Symposium», κατά την οποία τέσσερις χορευτές και μία μουσικός –χαρακτήρες βγαλμένοι από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα– αλληλοεπιδρούν με διάφορα σκηνικά υλικά συνθέτοντας ένα πολύχρωμο σωματικό κολάζ. Η παράσταση, η οποία υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και με τη στήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, εντάσσεται στις εκδηλώσεις του κύκλου Megaron Underground.

Γέφυρες

Στις 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης Animegaron, θα προβληθεί διαδικτυακά η ταινία της Αναστασίας Παπαδοπούλου «Elevator Alone», επενδυμένη με τις δέκα καλύτερες μουσικές. Επίσης, θα ανακοινωθούν τα τρία πρώτα βραβεία του Διαγωνισμού. Το Animegaron διοργανώνεται σε συνεργασία με το Animasyros.

Το Μέγαρο των Παιδιών

Ο πιο διάσημος ναυαγός του κόσμου, ο Ροβινσώνας Κρούσος, είναι ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης μουσικοθεατρικής παράστασης για όλη την οικογένεια που ανεβαίνει έως τον Απρίλιο στο Μέγαρο (νέα παραγωγή), σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη και διασκευή Γιώργου Γαλίτη. Ένα υπέροχο παιδικό θέαμα, γεμάτο χιούμορ, με εντυπωσιακές διαδραστικές προβολές, σε πρωτότυπη μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη –η οποία ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής– και ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ (έως Απρίλιο 2023).

Η Νάντια Κοντογεώργη, πλαισιωμένη από γνωστούς ηθοποιούς και από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, προτείνει στους μικρούς φίλους του Μεγάρου και στους συνοδούς τους το κυριακάτικο μουσικοθεατρικό θεάμα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» , στις 22 Ιανουαρίου. Η παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη σκηνική μουσική του Φέλιξ Μέντελσον, ο οποίος εμπνεύστηκε τις μαγικές μελωδίες της από το διάσημο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Παράλληλα, συνεχίζεται έως τον Απρίλιο η παρουσίαση του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο ήχος των σκιών» του Ηλία Καρελλά που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας και περιλαμβάνει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής». Μουσική συνοδοιπόρος του Η. Καρελλά, η Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPiano Days: Εορταστικό διήμερο δράσεων και συναυλιών αφιερωμένων στο πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών12.09.2018

Δείτε ακόμη στο Μέγαρο…

… δράσεις, κάθε σαββατοκύριακο, για μικρούς και μεγάλους (οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία), οι οποίες, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες, μας εισάγουν σε έναν κόσμο ξεχωριστό. Έναν κόσμο που μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα, να παρακολουθήσουμε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να πάρουμε μέρος σε εργαστήρια, να περιηγηθούμε στους χώρους του Μεγάρου, να ανακαλύψουμε τα επαγγέλματά του, να γνωρίσουμε συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.

… την έκθεση «Τόποι περισυλλογής» του Γιώργου Ξένου σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση (έως 5/3).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b