MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Jeff Beck: Ο θρυλικός κιθαρίστας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών

Ο πρωτοποριακός κιθαρίστας -διάσημος για την τελειομανία και τον δύσκολο χαρακτήρα του- έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό.

Πηγή: Twitter / @jeffbeckmusic
Monopoli Team

Ο Jeff Beck, ένας από τους πιο πρωτοποριακούς κιθαρίστες που γνώρισε η ροκ μουσική, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 78 ετών.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από ανακοίνωση του εκπροσώπου του στο Twitter: “Εκ μέρους της οικογένειάς του, μοιραζόμαστε με βαθιά και μεγάλη λύπη τον χαμό του Jeff Beck. Μετά από μία ξαφνική μόλυνση με βακτηριακή μηνιγγίτιδα, έφυγε από τη ζωή ειρηνικά, χθες. Η οικογένειά του ζητά ιδιωτικότητα, καθώς επεξεργάζονται την τρομερή αυτή απώλεια”.

Ο Beck γνώρισε για πρώτη φορά την επιτυχία το 1965, όταν αντικατέστησε τον Eric Clapton στους Yardbirds. Η συνεργασία τους δεν κράτησε πολύ, αφού λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας στις ΗΠΑ απολύθηκε. Ο Beck δεν πτοήθηκε, ιδρύοντας τη δική του μπάντα, Jeff Beck Group, με τον Rod Stewart, ο οποίος επίσης δεν άργησε να ακολουθήσει τη σόλο καριέρα, όταν διαλύθηκαν μετά από δύο άλμπουμ.

Έφτασε στο ζενίθ της καριέρας του στα μέσα της δεκαετίας του ’70, με τα σόλο ινστρουμένταλ άλμπουμ του “Blow by Blow” και “Wired”, που τον είδαν να πειραματίζεται (με μεγάλη επιτυχία) με τη jazz.

Από τη δεκαετία του ’80 και μετά, ο -διάσημος για την τελειομανία του- Beck εμφανιζόταν σποραδικά, εξαφανιζόταν και εμφανιζόταν ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 μεγάλες συναυλίες που μας κάνουν να ανυπομονούμε για το 202312.09.2018

Τα τελευταία δύο χρόνια, συνεργαζόταν με τον Johnny Depp, ξεκινώντας το 2020 με μία διασκευή του “Isolation” του John Lennon, που κυκλοφόρησε λίγο μετά την πανδημία. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης, στην οποία είχε εμπλακεί ο ηθοποιός με την πρώην σύζυγό του, Amber Heard. Μετά το τέλος της δίκης, οι δυό τους κυκλοφόρησαν τον δίσκο “18” το καλοκαίρι του 2022 και ξεκίνησαν μία περιοδεία στην Β. Αμερική.

Το καλοκαίρι, είχε συνεργαστεί και με τον Ozzy Osbourne, σε δύο κομμάτια του “Patient Number 9”, το ομότιτλο κομμάτι και το “A Thousand Shades”.

Είχε μπει δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, μία ως μέλος των Yardbirds το 1992 -δίνοντας τότε μία… λακωνική ομιλία στην οποία είπε: “Αυτοί με έδιωξαν! Να πάνε στον διάολο!”– και μία ακόμη φορά ως σόλο καλλιτέχνης το 2009.

Είχε κερδίσει εφτά Grammy για τις ινστρουμένταλ δουλειές του και ένα όγδοο, το 2009 για τη δουλειά του στο “The Imagine Project” του Herbie Hancock.

Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, είναι ο πέμπτος σπουδαιότερος κιθαρίστας, ενώ το ίδιο περιοδικό τον είχε περιγράψει ως “έναν από τους πιο επηρεαστικούς κιθαρίστες της ροκ”.

Αν και σίγουρα εκκεντρική προσωπικότητα, κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει ότι ο Jeff Beck ήταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της ροκ, που παρέμεινε πρωτοποριακός και ανατρεπτικός μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑZiggy Stardust, Aladdin Sane, Halloween Jack, Thin White Duke: Τα πολλά πρόσωπα του David Bowie12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b