MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βίβιαν Γουέστγουντ: Αποχαιρετώντας την αντισυμβατική σχεδιάστρια μόδας που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο

Η εμβληματική σχεδιάστρια μόδας, η βασίλισσα του πανκ και πολιτική ακτιβίστρια που έζησε έντονα, έφυγε ήρεμα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Monopoli Team

Σε μια δήλωση στο Instagram, ο οίκος μόδας της εμβληματικής σχεδιάστριας ανέφερε ότι πέθανε «ήρεμα και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της στο Clapham στο Νότιο Λονδίνο».

«Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και πρόκειται να συνεχιστεί και στο μέλλον», συνέχιζε η δήλωση.

Και συμπλήρωνε: «Η Βίβιαν συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο. Και ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους όπως η Βίβιαν για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο».

Η βασίλισσα του πανκ

Η Βίβιαν Γουέστγουντ, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Vivienne Isabel Swire, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ στη Βρετανία.

Είναι η γυναίκα που έκανε γνωστή, στο ευρύ κοινό, τη μόδα του πανκ, με την οποία ταυτίστηκε, ενώ κατέληξε να γίνει ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της βρετανικής μόδας.

Αντισυμβατική, έχει προκαλέσει επανειλημμένα έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές της, όχι μόνο με τη δική της εμφάνιση αλλά κυρίως με τις δημιουργίες της, αφού το επαναστατικό της πνεύμα χαρακτήριζε και τη δουλειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Wake Up Punk»: Η Βίβιαν Γουέστγουντ και οι γιοι της σε ένα ντοκιμαντέρ για το punk κίνημα12.09.2018

Είχε τιμηθεί τέσσερις φορές, το 1990, 1992, 1998 και 2003 με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, με αρκετούς επωνύμους να έχουν κατά καιρούς επιλέξει να φορέσουν δημιουργίες της.

«Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη ‘υπακοή’», είχε δηλώσει σε βιογραφία της το 2014. «Τίποτα δεν μου φαίνεται ενδιαφέρον, αν δεν έχει αυτό το στοιχείο».

Ήταν υπεύθυνη για τις ενδυματολογικές επιλογές των μελών του συγκροτήματος Sex Pistols, που καθόρισε την πανκ ροκ σκηνή στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1970. Ο σύντροφός της Μάλκολμ Μακλάρεν ήταν μάνατζερ του δημοφιλούς συγκροτήματος. «Δεν υπήρχε πανκ πριν από εμένα και τον Μάλκολμ», είχε υποστηρίξει η Γουέστγουντ στη βιογραφία της.

Μια ζωή αμφισβητώντας το status quo

Αμέσως αναγνωρίσιμη με σήμα κατατεθέν της τα πορτοκαλί ή λευκά μαλλιά της, η Γουέστγουντ παρέμεινε σταθερά κατά του κατεστημένου.

Μέσα από τις συλλογές της φρόντιζε να περνά πολιτικά μηνύματα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή ή την υποστήριξή της στον ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, όταν ντύθηκε καναρίνι μέσα σε κλουβί.

Ζητήματα όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός, οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι και οι πολιτικές που πλήττουν τους φτωχούς, την απασχολούσαν ιδιαίτερα και δεν δίσταζε να «εκμεταλλευτεί» τη δημοφιλία της για να τα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο. «Πάντα είχα μια πολιτική ατζέντα», είχε αναφέρει η Γουέστγουντ στο περιοδικό μόδας L’Officiel το 2018. «Έχω χρησιμοποιήσει τη μόδα για να αμφισβητήσω το status quo».

Μία ενεργή ακτιβίστρια

Εκτός από τη μόδα υπήρξε και ενεργή ακτιβίστρια. Μία από τις τελευταίες ομιλίες της φέτος, μέσω βίντεο, ήταν για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την COP27. «Οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα, ό,τι κάνουν προκαλεί κλιματική αλλαγή», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην καθηλωτική της ομιλία.

Δεν δίστασε να οδηγήσει ένα άρμα μάχης κοντά στην εξοχική κατοικία του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Ξέρω πώς να σώσω τον κόσμο»: Η Βίβιαν Γουέστγουντ για την κλιματική αλλαγή12.09.2018

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b