MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Που να πάμε το Σαββατοκύριακο: 10 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

10 προτάσεις για θέατρο, χορό και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2022.

Monopoli Team

 ΘΕΑΤΡΟ

1. Η σπασμένη στάμνα, του Χάινριχ φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου στο Εθνικό Θέατρο

Δύο καταξιωμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος συν-σκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε μία από τις κλασικότερες κωμωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τη Σπασμένη στάμνα (1806) του Χάινριχ Φον Κλάιστ. Η ιστορία του έργου περιστρέφεται γύρω από τον Αδάμ, έναν δικαστή που καλείται να διαλευκάνει ποιος έσπασε μια ιστορική στάμνα στο υπνοδωμάτιο της Εύας, ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός ύποπτος. Η μητέρα της Εύας μηνύει τον αρραβωνιαστικό της και η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η δίκη λαμβάνει χώρα παρουσία του συμβούλου δικαιοσύνης Βάλτερ, ο οποίος έχει έρθει για να επιθεωρήσει τις δικαστικές αρχές. Η δομή, η πλοκή αλλά και τα πρόσωπα του έργου συνομιλούν με τη βιβλική ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος, με τρόπο όμως αντεστραμμένο, κωμικό. Ταυτόχρονα, στη Σπασμένη στάμνα, ο Κλάιστ συνδιαλέγεται με τον Σοφοκλή και τον Οιδίποδα πάνω στο θέμα του δικαστή που καλείται να δικάσει τον εαυτό του. Η αντίθεση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, η ατέλεια των ανθρώπινων νόμων και θεσμών, η πλάνη και η επακόλουθη πτώση γίνονται εδώ αφορμή για κωμικά ευτράπελα και αλυσιδωτές παρεξηγήσεις. Χρησιμοποιώντας ευφυέστατα τα μοτίβα της εξαπάτησης, της παρεξήγησης και της διαστρέβλωσης των γεγονότων, ο συγγραφέας μάς χαρίζει μια σπαρταριστή αστυνομική κωμωδία.
Σάββατο 10/11, 20:30 (Για αυτή την εβδομάδα οι παραστάσεις θα είναι Κυριακή στις 19:00, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30)
5€ – 25€
Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ | Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑκύλλας Καραζήσης & Νίκος Χατζόπουλος: Πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της συλλογικότητας στην Τέχνη12.09.2018

2. Εύθυμες Κυράδες, του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η πιο ζωηρή και τρυφερή κωμωδία του ΣαίξπηρΟι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ, μεταγράφεται σε μιούζικαλ από τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, επενδύεται με μουσική και τραγούδια από τον Θέμη Καραμουρατίδη και, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λευτέρη Γιοβανίδη, απογειώνεται στο πιο ξέφρενο πάρτι της πόλης. Με χιούμορ, παιγνιώδη αλλά και καυστική διάθεση προς τον θεσμό του γάμου και τις κοινωνικές συμβάσεις, το πρωτότυπο μιούζικαλ Εύθυμες Κυράδες σκιαγραφεί τη ζωή μιας μικρής πόλης της Αγγλίας που θα μπορούσε να είναι και η δική μας. Αμαρτωλές επιθυμίες, φαύλα πάθη, συζυγικές ζηλοτυπίες και ερωτικές περιπέτειες προκαλούν ένα ντόμινο παρεξηγήσεων, αναπάντεχων παρεκτροπών και κωμικών συμπτώσεων. Οι «Εύθυμες Κυράδες» παρουσιάζονται με μια λαμπερή διανομή ηθοποιών, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, ευφάνταστα σκηνικά, πολύχρωμα κοστούμια και χορό μέχρι τελικής πτώσης. Φορέστε γκλίτερ, βάτες, σηκώστε φράντζες κι ελάτε να τις συναντήσετε. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Βλαβιανός, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Ελένη Κοκκίδου, Θοδωρής Μπουζικάκος, Αργύρης Ξάφης, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Εβελίνα Παπούλια, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Τάνια Τρύπη, Γιώργος Ψυχογιός.
Σάββατο 10/11, 17:30 & 21:00 (Παίζεται επίσης Κυριακή, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00)
10€ – 30€
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

3. Όσο κρατάει το ταξί, της Λενιώς Αναστασίου στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή

Στο Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής θα παρουσιαστεί για τέσσερις μόνο παραστάσεις το έργο «Όσο κρατάει το ταξί», σε συγγραφή και σκηνοθεσία της Λενιώς Αναστασίου, με τους Ελένη Δελή και Δημήτρη Κυριακόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πώς ταυτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις με τα στριφτά τσιγάρα; Η Μαρίνα, η ηρωίδα του έργου, μας μιλάει για την δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από μια αλληγορία, αυτή του εθισμού της στο κάπνισμα. Μας δίνει το χέρι συστήνοντας μας την καλύτερη της φίλη, τον μεγάλο της έρωτα και την γλυκιά της αγάπη για τα υφάσματα. Που καταλήγουν όμως όλα αυτά; Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κυριακόπουλος.
Κυριακή 11/12, 18:00 (Οι επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17/11 και την Κυριακή 18/11 στις 18:00)
10€
Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη, Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, Ακρόπολη

4. Αναφορά για μια ακαδημία, του Φραντς Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης «Αναφορά για μια Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα εντός και εκτός Αθηνών (2021-2022) καθώς και στο Φεστιβάλ Opera Prima στην Ιταλία (Ιούνιος 2022) η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος παρουσιάζουν τον β’ κύκλο παραστάσεων του σημαντικού Καφκικού διηγήματος στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος. Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας Χάγκενμπεκ τον πυροβόλησε σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής, καθώς πήγαινε με την αγέλη του να πιούν νερό. Δέχτηκε δύο σφαίρες με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του. Κατόπιν, τον αιχμαλώτισαν, τον μετέφεραν στο πλοίο τους και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της ως τώρα ζωής του, πάσχισε να διαφύγει. Τότε άρχισε να παρατηρεί αυτούς που ήταν γύρω του, τους εξαθλιωμένους και από-ανθρωποιημένους σκλάβους/ναύτες της εταιρείας Χάγκενμπεκ και προσπάθησε να τους μιμηθεί. Οι άνθρωποι με τη σειρά τους, παίζοντας με το άγριο ζώο, άρχισαν να το βασανίζουν. Οι ναύτες έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται αυτοί οι ίδιοι, με χαρακτηριστική άνεση την ασκούσαν με τη σειρά τους σε ένα ήδη τραυματισμένο και ανήμπορο άγριο ζώο. Όταν το καράβι έφτασε στο Αμβούργο ο Rotpeter μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο ζωολογικό κήπο και το βαριετέ (μουσικό θέατρο). Διάλεξε το βαριετέ. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως περφόρμανς την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ντίνος Παπαγεωργίου, Μπάμπης Αλεφάντης, Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Έβελυν Ασουάντ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη.
Κυριακή 11/12, 20:00 (Παίζεται επίσης Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00)
10€ – 15€
Θέατρο Άττις, Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο

ΜΟΥΣΙΚΗ

5. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών

Στο πνεύμα των ημερών, με πνευστά και κρουστά που θα παίζουν στην είσοδο μουσικοί ντυμένοι μολυβένιοι στρατιώτες, με μια δόση παραμυθιού δηλαδή, η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα συναντήσει το κοινό στο Θέατρο του Κολεγίου Αθηνών. Θα ακουστούν μουσικές από το σύνολο της δισκογραφίας της, από το “Αστέρι και την ευχή” και το “Σαν ταινία” μέχρι τις “Μικρές Ιστορίες” και το “Χορό των Άστρων” και αποσπάσματα από πολυβραβευμένα soundtrack που έχει γράψει για το σινεμά (Πολίτικη Κουζίνα, Νοτιάς, 1968). Επί σκηνής μαζί με την Ευανθία ανεβαίνουν αγαπημένοι της φίλοι και εξαιρετικοί μουσικοί, που συχνά την συντροφεύουν στις συναυλίες της. Ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στο πιάνο, ο Πέτρος Κούρτης και οι Drumvoice στα κρουστά.
Σάββατο 10/11, 21:00
20€ – 35€
Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα μουσικά ραντεβού του Δεκεμβρίου: Οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσετε12.09.2018

6. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Βαγγέλης Γερμανός στη μουσική σκηνή Σφίγγα

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Βαγγέλης Γερμανός θα εμφανιστούν στην μουσική σκηνή Σφίγγα με την μουσική παράσταση «Η Μοναξιά μου πάει στα Μπαράκια». Δύο από τους πιο καταλυτικούς δημιουργούς της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90 που εξακολουθούν να παράγουν και τα τραγούδια τους αναπνέουν ως σήμερα, συναντιούνται για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Από το «Μοναξιά μου όλα» στον «Κηπουρό» και από το «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» στο «Σε θέλω» αλλά και από τα «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη» και «Γιατί» στον «Απόκληρο» και την «Κρουαζιέρα», ο Φίλιππος και ο Βαγγέλης θα παρουσιάσουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, σε μια μουσική συνάντηση που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον. Μαζί τους θα είναι τρεις σπουδαίοι μουσικοί, οι Χάρης Μιχαηλίδης στην κιθάρα, Νίκος Σάλτας στο πιάνο και Αλέκος Κούρτης στα τύμπανα. Υπεύθυνος ήχου ο Νίκος Παπάς.
Σάββατο 10/12, 22:00 (Επόμενες εμφανίσεις Σάββατα 17, 24, 31 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου 2023)
10€ – 15€ (Τα εισιτήρια εισόδου είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνουν ποτό)
Μουσική Σκηνή Σφίγγα, Ζωοδόχου Πηγής 3, Αθήνα

7. “Η Γιορτή για τον Παύλο Σιδηρόπουλο” ξανά στο Κύτταρο

Το Κύτταρο θα φιλοξενήσει πολυαγαπημένα μέλη της σκηνής του, τρεις γενιές από φίλους και συνοδοιπόρους του Παύλου Σιδηρόπουλου ή νεότερους που επηρεάστηκαν από αυτόν. Όπως κάθε Δεκέμβρη εδώ και τρεις δεκαετίες, για μια μοναδική φορά, το κοινό μπορεί να υψώσει τα ποτήρια του και να τραγουδήσει Παύλο. Τραγούδια που άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους και καθόρισαν την ελληνική ροκ σκηνή, τραγούδια που συντρόφεψαν και συντροφεύουν τόσες και τόσες στιγμές, σε κάτι περισσότερο από μια συναυλία, στη γιορτή για τον πρίγκηπα του γλυκόπικρου παραμυθιού που λέγεται ελληνικό ροκ, για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για τα τραγούδια του, για τη στάση ζωής του, για την «προίκα» του και όσα αυτά εκφράζουν. Μαζί με τους: Κυριάκος Δαριβας (Απροσάρμοστοι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα), Στέλιος Σαλβαδόρ (Μωρά στη Φωτιά), FRANKPANX (Panx Romana), Τόλης Μαστρόκαλος (Σπυριδούλα), Σταμάτης Μορφονιός, Νίκος Εφεντάκης (Άσσοι του Καράτε), Δημήτρης Παπαδημητρίου (Άσσοι του Καράτε), Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (Τσοπάνα Rave), Σίμος Κοκαβέσης, Βασίλης Ράλλης και Surprise Guests. *Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την υποστήριξη του έργου του Takis Shelter non profit organisation (Καταφύγιο ζώων).
Σάββατο 10/11, 22:00
10€ – 12€
Κύτταρο, Ηπείρου 48 Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα γεννιέται ο Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο βίος και πολιτεία του πρίγκιπα της ροκ12.09.2018

8. Jazz Chronicles με Harper Xylouri στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μια μοναδική συναυλία

Στρέφοντας το βλέμμα στην jazz, ως μουσική του τώρα, η σειρά συναυλιών Jazz Chronicles του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) επιστρέφει στον Φάρο και φιλοξενεί τους Harper Xylouri. Ελληνική ηχητική οικειότητα και δυτικότροπη jazz, ρίζες στην παράδοση κι avant garde πειραματισμός, χαρακτηριστική κρητική χροιά μαζί με βαρύτονη κρητική λύρα και ηλεκτρική άρπα, Νίκη Ξυλούρη και Maria-Christina Harper. Πλαισιωμένες από τον Γιώργο Κούτρα στην ηλεκτρική και 12χορδη κιθάρα, έχουν δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο ξεχωριστό ήχο που σβήνει την απόσταση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Συνομιλούν με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και νανουρίσματα, δημιουργώντας μυσταγωγικά ηχοτοπία που στηρίζονται στη ζεστασιά των φυσικών οργάνων χωρίς να απορρίπτουν τα φίλτρα των εφέ.
Κυριακή 11/12, 21:00
8€ – 12€
Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΧΟΡΟΣ

9. No exit, της Αγγελικής Τρομπούκη στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Το «No exit», σε σύλληψη και χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη, μετατρέπεται από θεατρικό κείμενο σε κίνηση και ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού. Βασισμένο στο έργο του Jean – Paul Sartre, «Κεκλεισμένων των Θυρών», η παράσταση αποτυπώνει τη μετατροπή ενός θεατρικού κειμένου σε κίνηση. Τρεις χορευτές και ένας μουσικός επί σκηνής αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου. Η παράσταση επικεντρώνεται σε τρεις από τους σημαντικότερους άξονες της δραματουργίας του κειμένου (αυτούς του Χρόνου, του Χώρου και του Άλλου), οι οποίοι αποτελούν συνδετικό πέρασμα από το κείμενο στο σώμα. Παίζουν οι: Λαμπρινή Γκόλια, Πλωτίνος Ηλιάδης, Εμμανουέλα Πεχυνάκη, Ανδρέας Κουρέτας.
Σάββατο 10/12, 19:00 (Παίζεται επίσης Κυριακή στις 19:00)
14€ – 17€
Μικρό Θέατρο Κεραμεικού, Ευμολπιδών 13, Γκάζι

10. Σαραγήνη, του Τάσου Μπεκιάρη στο Arroyo για μια τελευταία παράσταση

Η Load Dance Theatre παρουσιάζει τη «Σαραγήνη», τη νέα χορογραφική δουλειά του χορογράφου Τάσου Μπεκιάρη στη νέα σκηνή του ΑRROYO. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ματιά, μια νέα μέθοδο χορού εστιασμένη στο ανθρώπινο βίωμα και στο «ομιλούν» σώμα που αυτό δημιουργεί. Έξι άνθρωποι συνεπείς στις διαφορετικές χορευτικές τους καταβολές, κουμπώνουν σ’ ένα σουρεαλιστικό θέαμα χοροθεάτρου συνομιλώντας με το κοινό σε κάποιο ομιχλώδες τοπίο. Οι λέξεις κλωβός και χρόνος που στο άκουσμα τους προκαλούν ταραχή, γίνονται το σημείο συνάντησης με την ύπαρξη καθαυτή. Σώματα που ιδιοποιούνται καταχρηστικά, αυτοαναιρούνται εθελοντικά, τζογάρουν σαρκικά, παίζουν εξουσιαστικά, πρωταγωνιστούν σε μια total theatre παράσταση. Τα πρωτόπλαστα προσωπεία τους αναπαράγουν μια ρεπλίκα ζωής που εκείνοι τολμούν να την χαρακτηρίσουν ΕΓΩ. Και το Ε Μ Ε Ι Σ ; Χορεύουν οι: Αναστασία Γεωργακοπούλου, Βασίλης Καραογλάνης, Δημήτρης Κούτης, Θεοδώρα Μανωλάκου, Βασιλεία Προσπαθοπούλου, Κατερίνα Τσαγκάρη, Ιωάννα Καρανδινού.
Κυριακή 11/12, 20:00
12€ – 15€
Arroyo, Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b