MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΝΕΑ

  Αίγυπτος: Οι πυραμίδες της Γκίζας και η Σφίγγα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής

  Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες της Αιγύπτου, μεταξύ αυτών και η Σφίγγα και οι Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, μπορεί να χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι το τέλος του αιώνα.

  Photo by Spencer Davis on Unsplash
  Photo by Spencer Davis on Unsplash
  Monopoli Team

  Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες της Αιγύπτου, μεταξύ αυτών και η Σφίγγα και οι Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, μπορεί να χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι το τέλος του αιώνα.

  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή απειλεί να πλημμυρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος αρχαίων ναών στο Λούξορ και του μεγαλύτερου μέρους της Αλεξάνδρειας, της μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, η οποία χτίστηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Hussein Abdel Basir, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δήλωσε την Τρίτη στη Mirror ότι η αρχαία πόλη θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το νερό μέσα σε 30 χρόνια. Ανάμεσα στους πολλούς θησαυρούς της είναι το κάστρο, του 15ου αιώνα, Qaitbay στην Αλεξάνδρεια.

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν επίσης απειλές για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, σύμφωνα με τον Bassir. «Το ένα τρίτο κάθε φυσικού αξιοθέατου και το ένα έκτο κάθε αξιοθέατου πολιτιστικής κληρονομιάς απειλείται επί του παρόντος λόγω της κλιματικής αλλαγής».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστρέψει αρχαιολογικά μνημεία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη12.09.2018

  Η Αίγυπτος, με το άνυδρο τοπίο της και τις χαμηλές πόλεις διάσπαρτες κατά μήκος της Μεσογείου και του ποταμού Νείλου, θα βιώσει σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα παγκοσμίως. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει μια αύξηση των κυμάτων καύσωνα, των καταιγίδων σκόνης και των βροχοπτώσεων, φαινόμενα που διαβρώνουν την πέτρα και το χρώμα των αρχαίων αγαλμάτων.

  Τον Νοέμβριο, οι New York Times ανέφεραν ότι οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ θα «εξαφανιστούν εντελώς» μέσα στον αιώνα, αμά δεν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση. Ακόμα, μερικές πέτρες ναών παρουσιάζουν ήδη φθορά από την υγρασία.

  Η Αίγυπτος θερμαίνεται επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν μέση αύξηση της θερμοκρασίας άνω των τριών βαθμών Φαρενάιτ με κάθε διαδοχική δεκαετία. Στη νότια πόλη του Ασουάν, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ με αποτέλσμα να υποφέρουν τα αρχαία μνημεία από γρανίτη. Οι δραστικές εναλλαγές θερμοκρασίας στο Ασουάν, με τις ζεστές ημέρες και τις δροσερές νύχτες, έχουν προκαλέσει ρωγμές στον γρανίτη, καταστρέφοντας επιγραφές και εικόνες.

  Η βιομηχανική άνθηση της Αιγύπτου, που ξεκίνησε στα τέλη του 1800, έχει επιταχύνει την υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Οι αναπτυσσόμενες πόλεις χρειάζονται περισσότερη γεωργία – που σημαίνει περισσότερο νερό – καταπονώντας με αυτόν τον τρόπο το εύθραυστο οικοσύστημα γύρω από τον Νείλο. Η γεωργική άρδευση για τα χωριά κοντά στις πυραμίδες έχει προκαλέσει την άνοδο των υπόγειων υδάτων και η απορροή, ανίκανη να απορροφηθεί από το χαλαρό έδαφος, έχει συγκεντρωθεί γύρω από τα πόδια της Σφίγγας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚλεοπάτρα: Η ταραχώδης ζωή της σπουδαίας βασίλισσας μέσα από την τέχνη12.09.2018

  Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για τον μετριασμό της περιβαλλοντικής καταστροφής, εγκαινιάζοντας φέτος την Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή που χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα. 13 εκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για τη διαφύλαξη του κάστρου του Qaitbay από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

  Ο Benedicte de Montlaur, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να υπογραμμιστεί όχι μόνο η ευαλωτότητα των ιστορικών τοποθεσιών στην κλιματική αλλαγή αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να μας υποδείξει τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων μιας υπερθέρμανσης του κόσμου».

  Περισσότερα από Επίκαιρα