MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΕΞΩ

Εξάρχεια: Πάμε μία βόλτα στα πιο όμορφα εξαρχειώτικα στέκια;

Στα Εξάρχεια, μια από τις ομορφότερες και πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, θα ανακαλύψεις νέα στέκια, θα χαθείς στα σοκάκια που κρύβει, θα απολαύσεις νόστιμο φαγητό, θα πας θέατρο και φυσικά θα τελειώσεις τη βόλτα σου σε ένα από τα πολλά ξακουστά μπαρ της γειτονιάς.

Ελένη Πάικου | 04.12.2022 Φωτογραφίες: Μαρίζα Συρίγου

Αν και μένω στο όμορφο -και εξωτικό όπως μ’ αρέσει να λέω χαριτολογώντας- Παγκράτι, τα Εξάρχεια είναι εδώ και αρκετά χρόνια το δεύτερο μου σπίτι στην Αθήνα.

Μακριά από όλες τις προκαταλήψεις και όλα τα κακά του κόσμου που του φορτώνουν κατά καιρούς, μακριά από την “απέραντη εγκληματικότητα” που κουβαλάνε στις πλάτες τους, στο τέλος της ημέρας, τα Εξάρχεια δεν είναι εμπόλεμη ζώνη, αλλά μια από τις πιο όμορφες και γοητευτικές γειτονιές της Αθήνας. Και η ενέργεια που τα περιβάλλει αντηχεί δυνατά.

Είναι το σημείο του κέντρου, που συνδυάζει την μποέμ πλευρά της Αθήνας, με την underground κουλτούρα, όπως συνδυάζει και την όμορφη βόλτα στον Λόφο του Στρέφη (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα), με τον χαλαρό καφέ στα διάφορα γειτονικά μαγαζιά.

Στα πάντα ενδιαφέροντα στενάκια και σοκάκια, στους πολύχρωμους αρτιστίκ δρόμους των Εξαρχείων ξεπροβάλλουν μνήμες για όλους εμάς που έχουμε αγαπήσει την όμορφη πλευρά της παρεξηγημένης αυτής γειτονιάς.

Αν ανακαλύπτεις τα Εξάρχεια για πρώτη φορά, τότε να είσαι προετοιμασμένος ότι εκεί θα βρεις τα πάντα, από θέατρα και ψαγμένα βιβλιοπωλεία, μέχρι street food μαγαζιά, μεζεδοπωλεία, γραφικά καφενεία και bar για κάθε διάθεση.

Όπως είναι φανερό, μία βόλτα στα Εξάρχεια, μπορεί και να αποδειχτεί μεγάλη… όμως για αρχή, ακολουθούν κάποιες must στάσεις!

Ξεκίνα την βόλτα σου με καφέ και πρωινό στο Raraou

Photo Credits: Mariza Syrigou

Το Raraou (Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α), βρίσκεται στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Αν και πρόκειται για ένα all day bar, δεν θα κρύψω πως προτιμώ να πηγαίνω κυρίως για καφέ, πρωινό ή και για brunch, τις πρωινές ώρες.

Λίγοι μόνο από τους λόγους που αγαπώ το Raraou είναι ο διαμπερής χώρος, που τον συνοδεύει μια τεράστια τζαμαρία -ώστε να μην χάνεις και την περατζάδα του πεζόδρομου-, το ρετρό ύφος του, η βίντατζ διακόσμηση του, με τις πράσινες πινελιές στα έπιπλα, στους τοίχους και στα φυτά (ναι! το πράσινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα), οι ιδιαίτερες ταπετσαρίες και η ζεστασιά που εκπέμπει.

Όταν περάσεις κι εσύ από το Raraou, βεβαιώσου πως θα δοκιμάσεις την κλασική ομελέτα με τις τηγανιτές πατάτες ή ένα από τα απολαυστικά homemade sandwich που προσφέρει . Αν δεν είσαι απαραίτητα φίλος του καφέ, τότε αξίζει να παραγγείλεις ένα από τα ιδιαίτερα τσάι, που σερβίρει στις ιδιαίτερα εντυπωσιακές τσαγέρες του.

Κάνε μια μικρή στάση στο Sorolop

Photo Credits: Mariza Syrigou

Πώς θα συνεχίσει η βόλτα, στα στενά των Εξαρχείων, εάν δεν πάρεις στο χέρι ένα κυπελάκι προφιτερόλ, από το φημισμένο -και όχι άδικα- Sorolop; Πρόκειται για ένα μικρό ζαχαροπλαστείο, στην γωνία Ανδρέα Μεταξά και Εμμανουήλ Μπενάκη, που όλο το κέντρο έχει να το λέει, πως κάνει από τα καλύτερα προφιτερόλ που θα βρεις στην Αθήνα.

Νομίζω είναι πολύ εύκολο να περιγράψει κανείς το Sorolop. Τρεις μόνο λέξεις αρκούν: προφιτερόλ, τσουρέκι, παγωτό! Και κάπως έτσι, σου ανοίγει αμέσως η όρεξη -ακόμα κι αν ο καιρός κανονικά δεν επιτρέπει παγωτό.

Ιδανική στάση, όπως προείπα να κάνεις την βόλτα σου στα στενάκια των Εξαρχείων, το Sorolop πέρα από τα σουδάκια, θα “γεμίσει” και την καρδιά σου.

Καλοί μεζέδες και ούζο στο ουζερί “Η Λέσβος”

Photo Credits: Mariza Syrigou

Ήρθε η ώρα για ούζο και φαγητό! Το Ουζερί “Η Λέσβος”, είναι ένα από τα παλιότερα και πιο διαχρονικά μεζεδοπωλεία των Εξαρχείων, κρατώντας αναλλοίωτο το ύφος του μαγαζιού και την ποιότητα των πιάτων του.

Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο, δεν γίνεται να παραβλέψεις την επιγραφή “καφέ-μπαρ-ουζερί η Λέσβος-χταπόδι στα κάρβουνα-ούζο Μυτιλήνης”, που έχει ζωγραφιστεί στο χέρι από Αγιογράφο της εποχής, το πολύ κλασικό μωσαϊκό πάτωμα, το ξύλινο πιάνο (που χρησιμοποιείται σε live) και φυσικά την λατέρνα και το τζουκμπόξ, που κοσμούν και αναδεικνύουν περίτεχνα το ρετρό ύφος του μαγαζιού.

Την προσοχή σίγουρα θα σου τραβήξει και η ξύλινη σιφονιέρα, που στηρίζει πάνω της, δεκάδες -αποκλειστικά- μυτιληνιά ούζα, από διάφορες περιοχές του νησιού, που σε κάνουν να νοσταλγήσεις ένα τσακ παραπάνω το καλοκαίρι.

Από φαγητό (όπως φανερώνει και η επιγραφή), το χταπόδι στα κάρβουνα είναι από τα πιο διάσημα πιάτα του μαγαζιού, αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν θα σε απογοητεύσει καμία επιλογή πιάτου.

Επόμενη στάση: Θέατρο Φούρνος

Photo Credits: Mariza Syrigou

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνω περισσότερο είναι το θέατρο. Είναι η στιγμή που μπορείς να πάρεις χρόνο με τον εαυτό σου, δίνοντας του την ευκαιρία να γελάσει, να προβληματιστεί, να κλάψει, να αναθεωρήσει. Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή, συνειδητοποίησα ότι πολλές τέτοιες στιγμές έχω ζήσει σε ένα συγκεκριμένο θέατρο των Εξαρχείων, το Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168). Φυσικά, τα Εξάρχεια φημίζονται για την θεατρική σκηνή τους -το Βεάκη, το Προσκήνιο, το Studio Μαυρομιχάλη, το Θέατρο 2510, το Ζίνα είναι μερικά από τα πιο γνωστά θέατρα της γειτονιάς. Ωστόσο ο Φούρνος έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου.

Μερικά fun facts: Το θέατρο Φούρνος πήρε την ονομασία του, λόγω του αρτοποιείου που βρισκόταν το 1935 στην τωρινή τοποθεσία του θεάτρου και που άνηκε στην οικογένεια Σαντοριναίου, μέλη της οποίας είναι και ιδρυτές του θεάτρου. Εντυπωσιακή είναι η πέτρινη καμινάδα που βρίσκεται επί σκηνής, όπως και ο παλιός τοίχος που έχει διατηρηθεί από το 1935, γεμίζοντας τον εσωτερικό χώρο με ιστορία και αναμνήσεις.

Σήμερα, το θέατρο Φούρνος, λειτουργεί την κεντρική και την παιδική σκηνή του, έχοντας γίνει χώρος έκφρασης και φιλοξενίας σπουδαίων καλλιτεχνών και παραστάσεων. Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να απολαύσετε τις  παραστάσεις Δόκτωρ Γκλας, Αλμυρή Έρημος, Αμερικάνικος Βούβαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάμε μια βόλτα στο Χαλάνδρι; Από το πρωί μέχρι το βράδυ στο “διάμαντι” των βορείων προαστίων12.09.2018

Και για το τέλος.. ποτό στο Beatniks Roadbar

Το Beatniks Roadbar (Κωλέττη 14) φέρνει αμερικανικό αέρα στην Κωλέττη. Με πάτωμα σκακιέρα, ξύλινη μεγάλη μπάρα, έπιπλα βγαλμένα από τα ’50, κορνίζες με περσόνες – σήμα κατατεθέν της μουσικής σκηνής και blues διάθεση, το Beatniks είναι το ατμοσφαιρικό μπαρ που θα επισκεφτείς για να πιες ένα χαλαρό ποτό ή και για να χορέψεις σε rock ‘n’ roll ρυθμούς.

Το μαγαζί σερβίρει από μπύρες και κοκτέιλ, μέχρι ούζο και ρακί, ενώ έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο καλό ουίσκι και συγκεκριμένα στο ιρλανδικό, κάνοντας λίγο πιο χαρούμενους τους φαν του ουίσκι.

Εμείς το επιλέγουμε για να κλείσει η βόλτα μας με τον καλύτερο τρόπο: καλά ποτά και καλή μουσική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαίρνουμε το μετρό και πάμε μια βόλτα στα πιο ψαγμένα στέκια του Πειραιά12.09.2018

Περισσότερα από Βγαίνουμε έξω
VIMA_WEB3b