MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΗ

UNICEF: Τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου φωτίζονται σε κυανό χρώμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου και τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Τρικκαίων για μια ακόμη χρονιά φωταγώγησαν εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

UNICEF GREECE: Τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου φωταγωγίζονται σε κυανό χρώμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού
Monopoli Team

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, η οποία εορτάζεται ετησίως την 20η Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Τρικκαίων για μια ακόμη χρονιά εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου φωταγωγήθηκαν κυανά ως ένδειξη στήριξης και προστασίας της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini ανέφερε για τη δράση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού τιμά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε το 1989. Η φωταγώγηση σημαντικών και εμβληματικών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου μας τιμά καθώς έτσι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με μια συμβολική πράξη που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο». 

Πεντάκυκλο, Πλατεία Ομονοίας | Photo Credits: UNICEF Greece

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε για τη φωταγώγηση του υδροκινητικού γλυπτού Πεντάκυκλο στην Πλατεία Ομονοίας και του συντριβανιού στην Πλατεία Κοτζιά:

«Σε μια εποχή μεταβατική, οι θεμελιακές και οικουμενικές αλλαγές δημιουργούν τριβές και συγκρούσεις. Τελικοί αποδέκτες των επιπτώσεων αυτών είναι τα παιδιά όλου του κόσμου. Μια πανδημία, ένας πόλεμος, μια οικολογική κρίση. Ο κόσμος των «μεγάλων» τους επιβάλλει ένα παρόν γεμάτο ανατροπές, που προμηνύει ένα μέλλον αβέβαιο.

Ένα μέλλον με προκλήσεις που για να αντιμετωπίσουμε επιτυχημένα πρέπει να καλλιεργήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα, την αισιοδοξία και τη φαντασία των παιδιών. Μην ξεχνάμε άλλωστε: Τα παιδιά, είναι σαν το βρεγμένο τσιμέντο, ό,τι «πέσει» πάνω τους εντυπώνεται για πάντα.

Ως πατέρας, αναρωτιέμαι κάθε μέρα τι εντύπωση κάνω στα παιδιά μου. Και προσπαθώ να απαντώ με πράξεις για να τα βοηθήσω να κάνουν την αβεβαιότητα δύναμη, την ανατροπή ευκαιρία κι εξέλιξη.

Ως Δήμαρχος, προσπαθώ να βρίσκω τοπικές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Όλοι μαζί δουλεύουμε για τη δημιουργία μιας πόλης φιλικής κι ευεργετικής προς τα παιδιά. Βελτιώνοντας τις υποδομές της πόλης που τα αφορούν, με δράσεις ένταξης στην κοινωνική ζωή και προγράμματα πρόσβασης στην εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία και παιδιά προσφύγων. Με ενημέρωση για τη βία και τον διαδικτυακό/σχολικό εκφοβισμό και την προστασία από αυτά.

Η φωταγώγηση του Πεντάκυκλου στην Ομόνοια και του Συντριβανιού στην πλατεία Κοτζιά, είναι το δικό μας «χρόνια πολλά» σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Ευχαριστούμε πολύ τη UNICEF Greece και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου για την άριστη συνεργασία μας και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών». 

Ομπρέλες, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Photo Credits: Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας για μια ακόμη χρονιά στήριξε τη δράση με έμβλημα τις Ομπρέλες στην Παραλία της Θεσσαλονίκης δηλώνοντας:

«Μέχρι να φτάσουμε σε μία πραγματικότητα που δεν θα χρειάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού γιατί συλλογικά η ανθρωπότητα θα έχει κατανοήσει πως το παιδί είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο, έχουμε χρέος μέσα από ουσιαστικές δράσεις αλλά και συμβολικές πρωτοβουλίες να κρατάμε το μήνυμα αυτό ζωντανό.

Και πάντοτε ένα έργο τέχνης, ένα γλυπτό, έχει τεράστια συμβολική δύναμη – πόσο μάλλον οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου που έχουν αγαπηθεί από κατοίκους και επισκέπτες. Είναι το μέσο που στέλνει το μήνυμα σε όλους με τρόπο άμεσο, σαφή, δυνατό και οικουμενικό. Ας δουλέψουμε, λοιπόν, όλοι για ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί». 

Στο Δήμο Τρικκαίων για πρώτη χρονιά φωταφωγήθηκε το γλυπτό Ομπρέλα και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας, η συνέχιση της ζωής, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την κοινωνία μας. Αν παραδώσουμε μια κοινωνία με δικαιώματα για τα παιδιά, παραδίδουμε έναν κόσμο πιο όμορφο και περισσότερο συνεπή με όσα τα ίδια τα παιδιά ζητούν. Ας ακούσουμε τα παιδιά. Έχουν να μας πουν τα όνειρά τους. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε παιδί, ενάντια σε κάθε δυσκολία και ανομία.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, δίνουμε κάθε μέρα το μήνυμα, σε συνεργασία με UNICEF, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα “Πόλεις φιλικές στα παιδιά”. Ειδικά φέτος, με την προσφορά και συνεργασία και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, φωτίζουμε με μπλε χρώμα το γλυπτό Ομπρέλα που κοσμεί το κέντρο των Τρικάλων. Και ταυτόχρονα φωτίζουμε και προστατεύουμε το χαμόγελο που κάθε παιδί πρέπει να έχει. Το χαμόγελο που του χρωστάμε». 

Ομπρέλα, κεντρικός πεζόδρομος Ασκληπιού, Τρίκαλα. Photo Credits: Γραφείο Τύπου Δήμου Τρικκαίων

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, είπε για την ημέρα:

«Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια τους Δήμους και τους Δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Τρικκαίων που συνεργάστηκαμε για μια ακόμη χρονιά με τη UNICEF Greece για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού και τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας για τα δικαιώματα των παιδιών.

Όλοι οι ενήλικες, ιδίως σήμερα παρά ποτέ, οφείλουμε να ακούσουμε τα παιδιά και τους νέους και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάθε μας πράξη που επηρεάζει τη ζωή και το μέλλον τους. Ας κατανοήσουμε τη σημασία σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών μας για να απολαμβάνουμε γελαστά και όχι σκυθρωπά πρόσωπα γύρω μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ εμβληματική «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου βρίσκει μια θέση στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου12.09.2018

Η τέχνη και ο πολιτισμός στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και στον οραματισμό και τη διεκδίκηση μιας ολοένα καλύτερης κοινωνικής συμβίωσης. Η τέχνη του Γιώργου Ζογγολόπουλου θέλουμε να αποτελεί για όλους μας ένα κοινό σημείο χαράς, φωτός και πνευματικής ανάτασης». 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b