MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Roadtrip στην Ολλανδία: Tα must-see ενός παραμυθένιου προορισμού

Η πλούσια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά και η φυσική ομορφιά που αναδύεται σε κάθε σημείο, κάνουν τις Κάτω Χώρες έναν απαραίτητο προορισμό στη λίστα των επόμενων ταξιδιών σας.

Credits: Nastya Dulhiier/@unsplash
author-image Ναταλία Βουρλιωτάκη

Οι ατελείωτες επίπεδες εκτάσεις γης με χωράφια και ζώα, το πράσινο που ξεπροβάλλει σε όποια γωνιά κι αν κοιτάξεις, τα ποδήλατα που πηγαινοέρχονται στα στενά δρομάκια της πυκνοκατοικημένης χώρας, τα πανέμορφα κανάλια, οι εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι και οι φημισμένες τοπικές αγορές με το ιδιαίτερο street food αποτελούν σημεία αναφοράς της Ολλανδίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την τέχνη, τον πολιτισμός, την ιστορία της μαγευτικής χώρας, την παραμυθένια αρχιτεκτονική των παραδοσιακών κτιρίων και γενικότερα την διαφορετική ολλανδική κουλτούρα κάνουν τις Κάτω Χώρες έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης.

Credits: Ronni Kurtz/@unsplash

Έχετε κι εσείς την Ολλανδία στην λίστα των προορισμών που θέλετε να επισκεφτείτε φέτος; Εμείς ταξιδέψαμε οδικώς στις πόλεις και τα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας και συγκεντρώσαμε τα «must-visit» σημεία: από περιηγήσεις σε πολιτιστικούς χώρους και μουσεία, ατελείωτες βόλτες που αξίζουν τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις κρυμμένες γωνιές της επαρχίας, μέχρι και spots για να απολαύσετε την όχι και τόσο διαδεδομένη, αλλά νόστιμη κουζίνα της.

Άμστερνταμ, η φημισμένη «Βενετία του Βορρά»

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας

Τα σπίτια με τις τριγωνικές στέγες και τις υπέροχες προσόψεις κατά μήκος των γραφικών καναλιών και των κινητών γεφυρών, τα καταπράσινα πάρκα και τα ατμοσφαιρικά καφέ είναι ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα συναντήσετε στο κέντρο του Άμστερνταμ. Νοικιάζοντας ποδήλατο είτε από τις εταιρίες ενοικίασης που θα συναντήσετε εύκολα στη βόλτα σας είτε διαδικτυακά, μπορείτε να κάνετε το γύρο της πόλης με ασφάλεια. Παρόλο που το Άμστερνταμ θεωρείται η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των ποδηλάτων και διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, αξίζει σίγουρα να κλείσετε μια κρουαζιέρα με μικρό σκάφος για να θαυμάσετε τους κρυμμένους θησαυρούς ολόκληρης της πόλης και να ανακαλύψετε παράλληλα την ιστορία της μέσω ηχογραφημένων ξεναγήσεων.

Credits: Redcharlie/@unsplash

Περιήγηση στο φημισμένο Albert Cuyp Market

Τοποθετημένη στην καρδιά της Latin Quartier, μιας δημοφιλούς γειτονιάς του 19ου αιώνα που έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ζωντανές περιοχές του Άμστερνταμ, η υπαίθρια αγορά Albert Cuyp αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης και έναν κλασσικό προορισμό για να γνωρίσετε την αυθεντική, ολλανδική κουλτούρα. Περισσότεροι από 260 πάγκοι προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητα είδη, ρούχα, αξεσουάρ, υφάσματα και λουλούδια όπως επίσης σε φρούτα, λαχανικά, φρέσκα ψάρια, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και γλυκά σε οικονομικές τιμές. Κατά την περιήγηση σας στην αγορά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τεράστια ποικιλία των τοπικών τυριών -για τα οποία φημίζεται η Ολλανδία- και τα παραδοσιακά poffertjes, μικρές αφράτες μπουκιές που μοιάζουν με pancakes, συνοδεύονται με ένα κομμάτι βούτυρο και άχνη ζάχαρη και αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά στο Άμστερνταμ.

Credits: Matheus Frade/@unsplash

Στάση στο ιστορικό Rudi’s original stroopwafels

Εάν ρωτήσετε έναν ντόπιο, ποιο γλύκισμα δεν νοείται να μην δοκιμάσετε όσο βρίσκεστε στην Ολλανδία, θα σας απαντήσει τα φημισμένα stroopwafels. Πρόκειται για δύο στρογγυλές στρώσεις ζεστής ζύμης με μπαχαρικά, γεμισμένες με το λεγόμενο stroop, μια σάλτσα καραμέλας με κανέλα.

Credits: Grooveland designs/@unsplash

Η καντίνα του Rudi, την οποία θα συναντήσεις στην υπαίθρια αγορά Albert Cuyp με το όνομα «Rudi’s original stroopwafels», αποτελεί την ιδανική επιλογή για να γευτείς το διάσημο γλυκό, καθώς παρασκευάζει τα stroopwafels σύμφωνα με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή. Ξεκινώντας από το 1978, το ιστορικό Rudi’s original stroopwafels θεωρείται δικαίως το καλύτερος μέρος με τα νοστιμότερα και πρωτότυπα stroopwafels καθώς χρησιμοποιεί άριστη ποιότητα υλικών, σε αντίθεση με τα ευρέως διαδεδομένα βιομηχανικά stroopwafels της αγοράς.

Μουσείο Βαν Γκογκ

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Το διασημότερο και πιο πολυσυζητημένο μουσείο τέχνης στην Ολλανδία, το οποίο υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, είναι αδιαμφισβήτητα το μουσείο Βαν Γκογκ. Μέσα από μία εντυπωσιακή συλλογή 200 έργων -τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του ζωγράφου παγκοσμίως- χρονολογικά, από τα πρώτα βήματα της ζωγραφικής του καριέρας στην εφηβεία μέχρι το τέλος της ζωής του, διαφαίνεται η απαράμιλλη δύναμη της ζωγραφικής του αλλά και η ψυχοσύνθεση, η προσωπικότητα και τα συναισθήματα του διασημότερου καλλιτέχνη που γέννησαν οι «Κάτω Χώρες».

Εκτός από τα κορυφαία και ευρέως γνωστά έργα του, όπως η περίφημη προσωπογραφία του, τα καθηλωτικά Ηλιοτρόπια και, φυσικά, η Ανθισμένη Αμυγδαλιά, έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε αμέτρητα σκίτσα αλλά και μέρος της ιδιωτικής αλληλογραφίας του σπουδαίου εικαστικού με τον αδελφό του, επιστολές που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την ψυχική υγεία του, τη μάχη του με την κατάθλιψη και τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις.

Το μουσείο φιλοξενεί επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών, όπως του Εντουάρ Μανέ, του Πωλ Γκωγκέν και ένα γλυπτό του Ωγκύστ Ροντέν. Η ηχογραφημένη ξενάγηση μέσω ακουστικών και η βιβλιοθήκη, που διαθέτει το μουσείο στο εσωτερικό του, με υλικό που αφορά στη ζωή και το έργο του Βαν Γκόγκ συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της ζωγραφικής του και των βαθύτερων σκέψεων του ανήσυχου καλλιτέχνη.

Rijksmuseum, ο τόπος συνάντησης των Ολλανδών καλλιτεχνών

Ρέμπραντ. Πηγή: @unsplash

Αληθινό must ειδικότερα για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών αποτελεί η στάση στο Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, ή αλλιώς το Rijksmuseum, στην Πλατεία των Μουσείων του Άμστερνταμ. Πρόκειται για ένα μουσείο που φημίζεται για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από την ολλανδική χρυσή εποχή στη ζωγραφική, περιλαμβάνοντας ορισμένα από τα πιο διάσημα έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως του Ρέμπραντ, του Γιαν Στέιν και του Βέρμεερ όπως επίσης μία εκτεταμένη συλλογή ασιατικής τέχνης.

Το Rijksmuseum φιλοξενεί συνολικά 8.000 εκθέματα, με σημαντικά έργα από τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα μέχρι και αφαιρετικούς πίνακες του Mondrian. Με αφορμή την πλούσια ποικιλία εκθεμάτων, το μουσείο παρέχει 14 διαφορετικές θεματικές ξεναγήσεις, διαθέσιμές μέσω της επίσημης εφαρμογής που μπορείτε να κατεβάσετε μέσω του κινητού σας, οι οποίες διευκολύνουν τη περιήγηση σας ανάμεσα στα έργα και αποκαλύπτουν ξεχωριστές πτυχές του πολυθεματικού εικαστικού ιδρύματος.

Σημαντικό tip: Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η επίσκεψη στο Rijksmuseum, καλή ιδέα είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής με την οργάνωση των ρευμάτων και των καλλιτεχνών που επιθυμείτε να δείτε πριν από την άφιξη σας στο μουσείο, προκειμένου να προσανατολιστείτε εύκολα και να ακολουθήσετε συγκεκριμένες διαδρομές χωρίς να μπερδευτείτε.

Ουτρέχτη, το θρησκευτικό κέντρο των Κάτω Χωρών

Παρόλο που το Άμστερνταμ ανέλαβε κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Χρυσής Εποχής τον τίτλο του πολιτιστικού κέντρου των Κάτω Χωρών, η καναλώδης πόλη της Ουτρέχτης θεωρούνταν κάποτε η σημαντικότερη πόλη της Ολλανδίας. Το αρχαίο κέντρο της άρτια διατηρημένης μεσαιωνικής πόλης με τα μνημειώδη κτίρια αντικατοπτρίζει την μακρά ιστορία της ενώ παράλληλα εξακολουθεί να είναι το θρησκευτικό κέντρο της χώρας από τον 8ο αιώνα.

Credits: Jonne Makikyro/@unsplash

Παρά το έντονο ιστορικό περιβάλλον της, η Ουτρέχτη παραμένει μία σύγχρονη και ζωντανή πόλη λόγω του Πανεπιστημίων που διαθέτει, τα οποία είναι αναγνωρισμένα διεθνώς. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της, -κεντρικός ολόκληρης της χώρας και κατασκευασμένος από το 1843- τα επιβλητικά καμπαναριά και οι εκκλησίες, τα μουσεία και η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την νεανικό κλίμα που επικρατεί σε όλη την πόλη και τις πολλαπλές επιλογές διασκέδασης που προσφέρει, μετατρέπουν την Ουτρέχτη σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Κάνοντας βόλτα στο κέντρο της Ουτρέχτης, ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου ή αλλιώς η Εκκλησία Dom και ο Πύργος του Ναού που βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία είναι από τα πρώτα πράγματα που θα σας τραβήξουν την προσοχή. Παρόλο που το ύψος του ναού, το οποίο ανέρχεται σε 112,5 μέτρα και η κλασική γοτθική αρχιτεκτονική του με βάση τα γαλλικά πρότυπα- που τον διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες εκκλησίες στην Ολλανδία- είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σημείου κατατεθέν της πόλης -όπως χαρακτηρίζεται- αξίζει εξίσου να επισκεφτείτε το εσωτερικό του ναού και να παρακολουθήσετε την λειτουργία του τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια ειδικών εορτασμών.

Στάση για Bitterballen στο Frietwinkel

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Καθιερωμένο street food της Ολλανδίας που θα βρείτε σε κάθε γωνιά της και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το περίφημο bitterballen. Πρόκειται για τραγανές κροκέτες, με μαλακή ζεστή γέμιση σαν μους στο εσωτερικό τους, είτε από μοσχάρι –σύμφωνα με την κλασσική συνταγή- είτε από θαλασσινά, τυριά και λαχανικά. Τα νοστιμότερα bitterballen που δοκιμάσαμε βρίσκονται στο Frietwinkel, ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Ουτρέχτης που σερβίρει την παραδοσιακή συνταγή του με συνοδευτική σως μουστάρδας αλλά και σάντουιτς με τις φημισμένες κροκέτες, σως και λαχανικά. Αξίζει να προτιμήσετε από το μενού το bitterballen με γέμιση καβουριού, λιαστής ντομάτας και τη vegan επιλογή του σε σάντουιτς με γέμιση λαχανικών και σως φιστικιού.

Το εκθαμβωτικό Kasteel de Haar, βγαλμένο από παραμύθι

Credits: @unsplash

Λίγο έξω από την Ουτρέχτη και μισή ώρα περίπου οδικώς από το Άμστερνταμ θα συναντήσετε το μεγαλύτερο κάστρο της Ολλανδίας και ένα από τα πιο πολυτελή κάστρα της Ευρώπης, το -βγαλμένο από παραμύθι- Κάστρο de Haar. Πύργοι, πυργίσκοι, τάφροι, κρεμαστές γέφυρες, πανέμορφες πύλες, λίμνες, θεαματικοί κήποι που θυμίζουν τους κήπους των Βερσαλλιών και στη μέση το καθηλωτικό Κάστρο που μοιάζει ψεύτικο μαζί με ένα ρομαντικό παρεκκλήσι -είναι όλα όσα περιμένεις να δεις από ένα κάστρο που αξίζει μια επίσκεψη, εάν θέλεις να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο, στις ημέρες δόξας του 20ου αιώνα.

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Χτισμένο κατά τον 13ο αιώνα, το Κάστρο de Haar, όπως όλα τα κάστρα, έχει μια μακροχρόνια και πολυτάραχη ιστορία. Μετά την αλλαγή πολλών ιδιοκτητών, καταστροφών και ανακατασκευών του, τα ηνία του κάστρου ανέλαβε η οικογένεια Van Zuylen van Nijevelt van de Haar, η οποία το ανακαίνισε μετά από χρόνια εκτενούς εργασίας και έζησε μία ζωή πολυτελείας, διοργανώνοντας ιστορικά πάρτι με προσκεκλημένους διεθνείς διασημότητες, όπως η Coco Chanel, η Maria Callas και ο Yves Saint Laurent -γεγονός που αποκαλύπτεται από φωτογραφικά στιγμιότυπα στο εσωτερικό του Κάστρου. Μετά την μετατροπή του σε Μουσείο -από το 2000 και μετά- το Κάστρο αποτελεί έως και σήμερα must-visit προορισμό για να περιηγηθείτε στους επισκέψιμους εσωτερικούς χώρους του και να ανακαλύψετε την μακροσκελή ιστορία του Κάστρου και τον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών του. Αξίζει να οργανώσετε την επίσκεψη σας στο πολυτελές Κάστρο, αφού πρώτα περιπλανηθείτε στους περίφημους κήπους που το περιβάλλουν.

Χάγη, το κρυφό διαμάντι της Ολλανδίας

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Παρόλο που συχνά επισκιάζεται από την γειτονική του πόλη, το Άμστερνταμ, και θα έπρεπε να αποτελεί για αρκετούς την πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών, ως έδρα του ολλανδικού κοινοβουλίου και του διεθνούς δικαίου, η μαγευτική Χάγη κρύβει πολύτιμα ιστορικά αξιοθέατα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο, μουσεία τέχνης, παλάτια, γοτθικούς ναούς, κτίρια συναρπαστικής αρχιτεκτονικής και φυσικά, όμορφα πάρκα, ανθισμένα λιβάδια και παραλίες, με σημείο αναφοράς της την μεγάλη αγορά και τα εμπορικά κέντρα, ιδανικά για ψώνια.

Το μουσικό καμπαναριό του Grote of Sint Jacobskerk

Credits: Maarten Scheer/@unsplash

Πολύ κοντά στο Παλαιό Δημαρχείο της Χάγης, βρίσκεται η Μεγάλη Εκκλησία ή αλλιώς η Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου -Grote of Sint Jacobskerk– μια προτεσταντική εκκλησία του 14ου αιώνα και ορόσημο της παλιάς πόλης της Χάγης. Ο ψηλός πύργος και οι χαρακτηριστικές μουσικές καμπάνες της εκκλησίας αποτελούν τα σημεία αναφοράς της που αξίζουν μία στάση κατά την περιήγηση σας στο κέντρο της πόλης. Σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε την εκκλησία από τις 12:00 έως τις 13:00 για να απολαύσετε την συναυλία του καμπαναριού που διοργανώνεται καθημερινά, με μία εντυπωσιακή γκάμα τραγουδιών, εορταστικών και μη. Εάν είστε τυχεροί, ίσως καταφέρετε να παρακολουθήσετε κάποια εμπορική έκθεση που πολύ συχνά διοργανώνονται στην εκκλησία.

Αιώνες εγκληματικότητας στο Μουσείο του Gevangenpoort

Credits: @unsplash

Σε πλήρη αντίθεση με την ζωντανή και ευχάριστη πόλη της Χάγης, τις όμορφες υπαίθριες αγορές με φαγητό, αντίκες και second-hand ρούχα και τις όμορφες μπουτίκ, δίπλα στον εμπορικό δρόμο Noordeinde και μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο Binnenhof, θα συναντήσετε το Μουσείο που περιγράφει τις ιστορίες αιχμαλωσίας στην Ολλανδία κατά τον 17ο αιώνα. Με θέα στη λίμνη Hofvijver, το Μουσείο Πύλης των Φυλακών, ή αλλιώς το Μουσείο του Gevangenpoort ανοίγει τις πόρτες του στα αιωνόβια ανατριχιαστικά δωμάτια βασανιστηρίων και εξιστορεί μακάβριες ιστορίες αιχμαλωσίας, τιμωριών και εγκλημάτων. Όσοι αντέχετε και ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε και αυτήν την -δυσάρεστη- πλευρά της ιστορίας της χώρας, τότε αξίζει μία επίσκεψη στο μουσείο που -κατά ειρωνικό τρόπο- βρίσκεται στην πόλη που προάγει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και που παράλληλα αποκαλύπτει τις εξέλιξη αυτών των αρχών με την πάροδο του χρόνου.

Broodje Haring ή αλλιώς ρέγκα αλά Ολλανδικά

Credits: Paul Einerhand/@unsplash

Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο snack στην Ολλανδία που είτε θα σας αρέσει πολύ είτε καθόλου, αλλά σίγουρα θα πρότεινα να δοκιμάσετε για την εμπειρία είναι το Broodje Haring, δηλαδή σιτεμένη ρέγκα, που τρώγεται σκέτη ή συνοδευόμενη με πίκλες και ωμό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια. Στο κέντρο της Χάγης, σε τοπικά μαγαζιά, εστιατόρια αλλά και σε street market και καντίνες, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την περίφημη ρέγκα είτε σκέτη με τα συνοδευτικά της είτε σε σάντουιτς. Δύο από τα επικρατέστερα μέρη που προτείνουμε να επισκεφτείτε για το ιδιαίτερο ολλανδικό snack είναι το Het Haringhuisje, τοπικό μαγαζί στο κέντρο της Χάγης και το Haringkar Harteveld, μία παραδοσιακή καντίνα που για περισσότερα από 25 χρόνια σερβίρει το φημισμένο Haring.

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Λέιντεν, η μεσαιωνική πανεπιστημιούπολη της Δυτικής Ολλανδίας

Ενδιάμεσα από το Άμστερνταμ και τη Χάγη, τοποθετείται το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο των Κάτω Χωρών μετά το Άμστερνταμ, η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη που γέννησε τον Ρέμπραντ και ίδρυσε το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, το γραφικό Λέιντεν.

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Το Λέιντεν ενδείκνυται ιδανικός προορισμός για μονοήμερη απόδραση από την πρωτεύουσα για την ανακάλυψη της πλούσιας ιστορίας, των κορυφαίων τουριστικών αξιοθέατων και φυσικά, των εντυπωσιακών βοτανικών κήπων του -με πρωταρχικό τον Χόρτους Μποτάνικους, όπου φυτευτήκαν οι πρώτες φημισμένες ολλανδικές τουλίπες το 1593. Από το 1500, το Λέιντεν έλαβε τον τίτλο της κυρίαρχης πανεπιστημιακής πόλης της Ολλανδίας και γι’ αυτό θεωρείται έως και σήμερα ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, όπου εξελίχθηκε η οικονομία, η τέχνη και η εκπαίδευση.

Μουσείο ανεμόμυλου de Valk

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Κατά την άφιξη σας στο Λέιντεν, το πρώτο αξιοθέατο που θα παρατηρήσετε στο παλιό κέντρο είναι ένας μεγάλος μύλος, ο οποίος θεωρείται ορόσημο της πόλης δεδομένου του ιστορικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ανεμόμυλοι τόσο στην οικονομική ανάπτυξη του Λέιντεν όσο και ολόκληρης της χώρας. Μετά από πολυάριθμες αλλαγές και αποκαταστάσεις, ο ανεμόμυλος μετατράπηκε σε δημοτικό μουσείο, κατά το 1996, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του και να εξερευνήσουν την ιστορική και οικονομική επίδραση των ανεμόμυλων στην εξέλιξη της πόλης. Αξίζει να προγραμματίσετε την επίσκεψη σας στο μουσείο και να μην παραλείψετε να ανεβείτε στον μύλο, μέσω μία ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, για να θαυμάσετε από ψηλά τη εκθαμβωτική θεά της πόλης.

Στάση για τις νοστιμότερες τηγανιτές πατάτες Patatje oorlog στο Dapp Frietwinkel

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Όσο περπατάτε στην πόλη, θα παρατηρήσετε σε κάθε γωνιά της μεγάλες ουρές ανθρώπων πίσω από υπαίθριες καντίνες και μικρά μαγαζιά, που περιμένουν να σερβιριστούν το γνωστότερο street food της Ολλανδίας, τις Patatje oorlog. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απλές τηγανιτές πατάτες συνοδευόμενες με διάφορες σάλτσες, snack που είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε -ίσως και παραπάνω από μια φορά. Κατά την επίσκεψη μας στο Λέιντεν, ανακαλύψαμε το Dapp Frietwinkel, ένα μικρό μαγαζάκι κεντρικά της πόλης του Λέιντεν με τις νοστιμότερες και πιο τραγανές πατάτες που δοκιμάσαμε στην Ολλανδία. Η δημοφιλέστερη επιλογή συνοδευτικού είναι η σάλτσα φυστικοβούτυρου συνδυασμένη με μαγιονέζα και ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι –συνδυασμός που ταιριάζει απόλυτα, ακόμη κι αν δεν είστε λάτρης του φυστικοβούτυρου.

Περιπλάνηση σε επαρχιακές πόλεις και χωριά

Μονοήμερη εκδρομή στην γραφική πόλη του Bolsward

Στην επαρχία Friesland, μία ώρα περίπου από την πρωτεύουσα, βρίσκεται η μαγευτική πόλη του Bolsward, ένα γραφικό μέρος με πλούσια ιστορική και θρησκευτική κληρονομία από τον Μεσαίωνα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το χριστουγεννιάτικο κλίμα που κυριαρχεί, ακόμα και στις αρχές φθινοπώρου. Οι ήχοι των καμπανών που χτυπούν ανά μια ώρα στην πόλη θα σας κατευθύνουν προς το επιβλητικό δημαρχείο, η εντυπωσιακή γοτθική αρχιτεκτονική του οποίου το κάνει να μοιάζει σαν κάστρο –κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο των κτιρίων που θα παρατηρήσετε σε όλη την Ολλανδία.

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Αξίζει να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του, στο γραφικό κεντρικό δρόμο με την αγορά, στα αρχαία θρησκευτικά μνημεία του όπως επίσης να επισκεφτείτε το ιστορικό αποστακτήριο Sonnema Berenburg jenever και την εκκλησία Broere -το παλαιότερο κτίριο και εθνικό μνημείο της πόλης από τον 13ο αιώνα. Μην παραλείψετε να κάνετε στάση για καφέ και παραδοσιακή μηλόπιτα –κλασσικό ολλανδικό επιδόρπιο- ή μια ζεστή ντοματόσουπα στα cozy καφέ του Bolsward και -εάν είστε τυχεροί- να παρακολουθήσετε μία καθιερωμένη εκδήλωση της πόλης, όπου τα καταστήματα παρουσιάζουν τις κολεξιόν τους με βαρκάκι στο κεντρικό κανάλι με τη συνοδεία μουσικής.

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Giethoorn, το δημοφιλές χωριό της Ολλανδίας που δεν έχει δρόμους

Αναχωρώντας από το «χειμωνιάτικο» Bolsward, μπορείτε να συνεχίσετε της εκδρομή σας προς το γοητευτικό χωριό Giethoorn, στην επαρχία Overijssel, ένα από τα δέκα κορυφαία αξιοθέατα των Κάτω Χωρών, λόγω του ότι δεν έχει δρόμους. Τα γραφικά κανάλια που συνδέονται μεταξύ τους, οι ξύλινες τοξωτές γέφυρες, οι παλιές αγροικίες με αχυρένια στέγη που περιβάλλονται από καταπράσινο γκαζόν με πολύχρωμες ορτανσίες και οι σειρές από ανθισμένες ιτιές κατά μήκος των καναλιών σχηματίζουν ένα πανέμορφο χωριό που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο στο κέντρο του Giethoorn, μπορείτε να εξερευνήσετε το όμορφο μονοπάτι του, γνωστό ως Binnenpad, να επισκεφτείτε το μουσείο Giethoorn’ t Olde Maat Uus, όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε το εσωτερικό μίας παραδοσιακής αγροικίας και να κάνετε στάση στα εστιατόρια και τα καφέ του. Προτείνουμε εξίσου να δοκιμάσετε την ξενάγηση με κρουαζιερόπλοιο, για να ανακαλύψετε κάθε σπιθαμή του μαγευτικού αυτού στολιδιού της Ολλανδίας, που δίνει την αίσθηση ρομαντικού σκηνικού ταινίας.

Credits: @unsplash

Εκδρομή στο ιστορικό Εdam και στα παραδοσιακά ψαροχώρια Volendam και Marken

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την πόλη Edam, δεν είναι άλλο από το τυρί. Η μικρή πόλη της όχθης του Markermeer, βόρεια του Άμστερνταμ, φημίζεται για την παραγωγή της δημοφιλούς, διεθνώς, μάρκας τυριού edam, από το οποίο πήρε και το όνομα της. Εκτός από την περιήγηση στα στενά του ατμοσφαιρικού Edam, την εξερεύνηση των παραδοσιακών κτιρίων του -που θυμίζουν την αρχιτεκτονική των παλιών γραφικών σπιτιών ελληνικών χωριών- και την ξενάγηση στα όμορφα τοπικά βιβλιοπωλεία και στα γλυκοπωλεία που φημίζονται για τα ζελεδάκια τους -δοκιμάστε οπωσδήποτε τα αλμυρά με γλυκάνισο- δεν νοείται να μην επισκεφτείτε το διάσημο cheese-market.

Φωτογραφία: Ναταλία Βουρλιωτάκη

Η υπαίθρια αγορά τυριών αναπαρίσταται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο- όπως δεκαετίες πριν- στο κέντρο της πόλης, όπου αγρότες και παραγωγοί πωλούν μεγάλη ποικιλία των κορυφαίων τυριών, κάθε Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 12:00 μ.μ. Μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στο παλιό λιμάνι του παραθαλάσσιου χωριού Volendam, απ’ όπου σας προτείνουμε να πάρετε το καραβάκι για να πλεύσετε προς το μικροσκοπικό νησί Marken και να θαυμάσετε τον διάσημο φάρο του.

Credits: Muhammed Zafer/@unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 αποδράσεις στην Ευρώπη πέρα από τα συνηθισμένα12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b