MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε το Σαββατοκύριακο: 9 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Μερικές κορυφαίες προτάσεις για χορό, θέατρο και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου 2022.

author-image Κατερίνα Τσιακαράκη

ΧΟΡΟΣ

1.Larsen C: Ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Έλληνας χορογράφος, Χρήστος Παπαδόπουλος έρχεται στη σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση, με το «Larsen C», για μια τελευταία παρουσίαση. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης εν κινήσει που εμπνέεται από τη βραδύτητα της τήξης των παγετώνων προκειμένου να μιλήσει για τη σφοδρότητα της ζωής. «Παγετώνας» ή «παγοκρηπίδα». Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του τεράστιου, ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο. Στην ομώνυμη χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο.
Κυριακή 9/10, 20:30
5€ – 25€ 
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109

ΜΟΥΣΙΚΗ

2.Οι Portico Quartet live στο Piraeus Club Academy

Portico Quartet live

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα. Η μουσική προχωράει, βρίσκεται σε μια αέναη πλεύση προς άγνωστη κατεύθυνση όσο οι άνθρωποι αναζητούν νέες ανεξερεύνητες περιοχές. Οι Portico Quartet είναι ένα instrumental group που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε “θεωρητικές περιγραφές” αφού κάθε σύνθεση τους θυμίζει αχαρτογράφητα ύδατα. Ο οργανικός, “ανθρώπινος” ήχος της ρυθμικής jazz που παίζουν οι Portico, δίνει έμφαση στην χρήση των κρουστών οργάνων, προσφέροντας ένα ευχάριστο, φωτεινό άκουσμα που σχεδόν μπορείς να ταξιδέψεις μαζί του. Από το acoustic jazz breakthrough album Knee-Deep in the North Sea (για το οποίο μάλιστα προτάθηκαν και για το Mercury Music Prize του 2008) μέχρι και το περσινό danceable jazz Monument album έχουν διανύσει μια διαδρομή που τους έφερε στην κορυφή της σκηνής που εκπροσωπούν.
Σάββατο 8/10, 21:00
26€ –  30€
Piraeus Club Academy, Loulou is Present, Πειραιώς 105, Γκάζι

3.Carmina Burana: Μάριος Φραγκούλης, Deborah Myers και Νίκος Σπανάτης στο Ηρώδειο

Το γνωστότερο χορωδιακό/συμφωνικό έργο του 20ου αιώνα, τα εμβληματικά Carmina Burana, έρχεται να μας ταξιδέψει στο χρόνο. Μέσα από το έργο του Karl Οrff, που καταφέρνει να αγγίξει τα πιο λεπτά και τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα ταυτόχρονα, μουσικοί και χορωδοί συμπράττουν με τους Μάριο Φραγκούλη, Deborah Myers, Νίκο Σπανάτη και υπόσχονται να το αποδώσουν με συμφωνικούς και χορωδιακούς όγκους. Πρόκειται για μία σύλληψη κολοσσιαίων διαστάσεων που γοητεύει εδώ και περίπου ογδόντα χρόνια το φιλόμουσο κοινό όλων των ηλικιών ανά την υφήλιο.
Σάββατο 8/10, 21:00
15€ – 125€
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αεροπαγίτου 

4.Η Alexandra Gravas στο Μέγαρο Μουσικής

Η Αλεξάνδρα Γκράβας ερμηνεύει τραγούδια που στολίζουν την ψυχή μας σαν μικρά πολύτιμα πετράδια, μας ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και μας κάνουν να ονειρευόμαστε… σε οχτώ διαφορετικές γλώσσες: ισπανικά, ελληνικά, κινέζικα, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά. Μια πολυπολιτισμική βραδιά με τραγούδια από τα μουσικά ταξίδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά και με τα τραγούδια από το καινούργιο της άλμπουμ Songbook 3, El amor es vida (Η αγάπη είναι ζωή), που ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μεξικό το 2020. Με τις απρόσμενες μουσικές προσεγγίσεις της, ο ακροατής ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο έκφρασης της μουσικής, μία άλλη διάσταση, γεμάτη χρώματα και απρόσμενο ψυχικό βάθος, με την ξεχωριστή φωνή της Αλεξάνδρας Γκράβας.
Κυριακή 9/10, 20:30
8€ – 18€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

5.Ο Γιάννης Πάριος στο Faliro Summer Theater

Ο Γιάννης Πάριος έρχεται στο Faliro Summer Theater για την τελευταία μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού. Επιλέγοντας μέσα από την πλούσια δισκογραφική του πορεία τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει θα μας ταξιδέψει σε παλιούς και νέους έρωτες. Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνή του και τις μοναδικές ερμηνείες του έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει.
Κυριακή 9/10, 20:00
10€ – 25€
Faliro Summer Theater, Μωραϊτίνη 2, Παλαιό Φάληρο, Ολυμπιακό Ακίνητο TΑΕ KWON DO

ΘΕΑΤΡΟ

6.Οι 12 ένορκοι, του Reginald Rose στο θέατρο Αλκμήνη

Η παράσταση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, “οι 12 ένορκοι” ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη για μια ακόμη μοναδική παράσταση. Οι θυμωμένοι ένορκοι του Reginald Rose (12 Angry Men) μετατρέπουν ξανά το θέατρο σε δικαστικό μέγαρο, φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους. Υπόθεση: Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο και η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Νίκος Μέλλος, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς. Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.
Σάββατο 8/10, 21:30
12€ – 20€
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι

7.Η Απολογία της Μαρί Κιουρί, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή στο Θέατρο Αποθήκη

Η παράσταση “Η Απολογία της Μαρί Κιουρί” σε κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αποθήκη. Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, που βραβεύτηκε δύο φορές για την ερμηνεία της. Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της. Υπόθεση: Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή του Νόμπελ Χημείας στην επιστήμονα και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της.
Σάββατο 8/10, 18:00
14€ – 17€
Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή

8.Φιλιά Όσκαρ, του Éric-Emmanuel Schmitt στο Θέατρο Αθηνών

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο την αριστουργηματική νουβέλα του Éric-Emmanuel Schmitt, “Φιλιά, Όσκαρ…”. Σπαρακτική, αστεία, τρυφερή, η μοναδική ιστορία του μικρού Όσκαρ, που αψηφά τον θάνατο με το χιούμορ και τη φαντασία. Υπόθεση: Ο δεκάχρονος Όσκαρ ζει στο νοσοκομείο, γιατί υποφέρει από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Κάποια στιγμή μαθαίνει τυχαία ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευτεί και ότι πρόκειται να πεθάνει σε λίγες μέρες. Στο αποκορύφωμα της απόγνωσής του, μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, γνωστή ως κυρία Ροζ, μια από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου, του προτείνει ένα παιχνίδι: να θεωρήσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του. Ο Όσκαρ σιγά-σιγά αρχίζει να πιστεύει το παιχνίδι και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του έντεκα ημερών, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη γεγονότα: έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, καβγάδες, αγκαλιές, δάκρυα, συγχώρεση. Τελικά πεθαίνει πιστεύοντας ότι έφτασε την ηλικία των 110 ετών, ικανοποιημένος και ευχαριστημένος που κατάφερε να ζήσει μια ζωή συναρπαστική. Πρωταγωνιστές: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αγοραστή Αρβανίτη, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Τάσος Θεοφιλάτος, Ελένη Νάτση, Edgen Lame.
Κυριακή 9/10, 21:00
14€ –  18€
Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, Κέντρο Αθήνας

9.Καραϊσκάκενα o Θρύλος, της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT

Ο μονόλογος της Σοφίας Καψούρου “Καραϊσκάκενα, o Θρύλος”, βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη επιστρέφει στον Πολυχώρο VAULT. Ο Δημήτρης Καρατζιάς σκηνοθετεί τη Σοφία Καψούρου σε έναν εκρηκτικό μονόλογο για τον πολυτάραχο και εντυπωσιακό βίο της Ζωής Διαμάντως Διμισκή, της περιβόητης Καλόγριας. Υπόθεση: Το έργο ξεκινάει με την απόλυτη ανατροπή: Η Καραϊσκάκενα η Καλόγρια, στο κελί της, παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε. Ένθερμη οπαδός του Ολυμπιακού, της ομάδας που έδρα της είναι το στάδιο που φέρει το όνομα του Γιου της, του σπουδαίου αρχιστράτηγου της Επανάστασης. Άριστη γνώστρια της ιστορίας της ομάδας, αιώνια θαυμάστρια του αείμνηστου Θανάση Μπέμπη και της ντρίμπλας του, αφηγείται τη ζωή της, τις δυσκολίες που συνάντησε για να αναθρέψει τον μικρό Γιώργη και ξαναζεί τη γέννηση του Γιου της, αλλά και τον θάνατό του. Ο αγώνας τελειώνει με τους Έλληνες νικητές. Ο Ολυμπιακός βάζει γκολ. Ο αθλητισμός είναι ο μεγάλος νικητής.
Κυριακή 9/10, 18:15
10€ – 12€
Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b