MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η ποδοσφαιρική επανάσταση των γυναικών του Ιράν

Το Ιράν φλέγεται για τον θάνατο της Μασχά Αμινί, αλλά οι γυναίκες της χώρας δεν συγκρούονται για πρώτη φορά με το καθεστώς. Και το ποδόσφαιρο είναι ένας παράγοντας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντίδραση.

Monopoli Team

Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, εκατοντάδες γυναίκες εισρέουν μαζικά στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης, για να παρακολουθήσουν από κοντά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Εστεγκλάλ και τη Σανάτ Μες Κερμάν. Διαχωρίστηκαν από τους άντρες και μπήκαν στο γήπεδο από ξεχωριστή θύρα, σύμφωνα με την Ιρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ωστόσο τα κατάφεραν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑσγκάρ Φαραντί: Ο διάσημος σκηνοθέτης καλεί σε αλληλεγγύη στις “δυνατές και γενναίες” γυναίκες του Ιράν12.09.2018

Κι αν αυτό μοιάζει ως κάτι φυσιολογικό στον δυτικό κόσμο, για τις γυναίκες του Ιράν ήταν μια μεγάλη νίκη, σε μια μάχη που κρατά από το 1979. Οι φωτογραφίες τους συνέχισαν να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας για αρκετές μέρες μετά τη λήξη του αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτο Ιράν ζητούν τη σύλληψη του «Ιρανού Μαραντόνα» γιατί στηρίζει τους διαδηλωτές12.09.2018

Η θυσία του «μπλε κοριτσιού»

Τις τελευταίες μέρες το Ιράν φλέγεται, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη συνελήφθη στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, με την κατηγορία ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Δύο μέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή, με τις αρχές της χώρας να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους σχετικά με τις συνθήκες που προκάλεσαν τον θάνατό της, αρνούμενες τον ξυλοδαρμό, παρά τις μαρτυρίες. Η αντίδραση ήταν άμεση και μαζική, οδηγώντας σε διαδηλώσεις, επεισόδια, συλλήψεις, νεκρούς και ένα κύμα συμπαράστασης σε όλον τον κόσμο. Και από το ποδόσφαιρο. Ο Αλί Καρίμι, 127 φορές διεθνής με την Εθνική του Ιράν και επονομαζόμενος ως ο «Μαραντόνα της Ασίας» δήλωσε τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών και ζήτησε, μέσω Instagram, από την αντιπολίτευση να αναδείξει μια γυναίκα ως την επόμενη αρχηγό της. Οι «Φρουροί της Επανάστασης» τον έβαλαν αμέσως στο στόχαστρο.

Διαβάστε περισσότερα στο gazzetta.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b