MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: 4 βιβλία μάς αφηγούνται τα γεγονότα του ξεριζωμού

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και με την Ημέρα Μνήμης στις 14 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώσαμε 4 βιβλία που αφηγούνται αυτόν τον άδικο ξεριζωμό.

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Το 1922, οι τελευταίοι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποχαιρετούσαν την πατρίδα τους, υπό την απειλή των βίαιων Νεότουρκων που έσβηναν την ιστορία ενός τόπου. Ξεριζωμένοι και ατιμασμένοι, έψαχναν μία νέα γη να τους αγκαλιάσει και να πάρει λίγο από τον πόνο τους, όμως όχι αρκετό ώστε να ξεχάσουν τις κτηνωδίες που προκαλεί η δίψα για εξουσία.

100 χρόνια μετά, μία ημερομηνία φροντίζει αυτή η μνήμη να μείνει για πάντα ζωντανή και να μη ξεχάσει κανείς τον πόνο των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις ζωές τους. Στις 14 Σεπτεμβρίου, τιμάται η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με σκοπό η γενοκτονία αυτή να μας υπενθυμίζει τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο να ξανά συμβούν.

Ίσως το καλύτερο μέσο για να ευαισθητοποιηθούμε αλλά και να ενημερωθούμε για το χρονικό της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι η λογοτεχνία, η οποία έχει την ικανότητα να ταξιδέψει τους αναγνώστες της μέσα στο χρόνο και να περιγράψει με το απαραίτητο φως τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.

Ας δούμε λοιπόν 4 βιβλία, τα οποία αφηγούνται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που δεν πρέπει να περάσει στη λήθη.

1922. Τα Μυστικά της Σμύρνης-Θάνος Κονδύλης
1922. Τα Μυστικά της Σμύρνης, Θάνος Κονδύλης. Εκδόσεις Ψυχογιός

1922. Τα Μυστικά της Σμύρνης, Θάνος Κονδύλης. Εκδόσεις Ψυχογιός

Η λίστα μας ξεκινάει με ένα εφηβικό βιβλίο, καθώς το να περιγράψεις σε ένα παιδί τα γεγονότα μίας τέτοιας θηριωδίας είναι αρκετά δύσκολο, όχι όμως για τον Θάνο Κονδύλη και το βιβλίο του “1922. Τα Μυστικά της Σμύρνης“, όπως αποδείχθηκε. Μέσα από μία ιστορία μυστηρίου, ο συγγραφέας καταφέρνει να “εξάψει” το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και να ξετυλίξει μπροστά στα μάτια τους μία γενοκτονία, χωρίς να τα τρομάξει.

Λίγο πριν χαθεί σχεδόν κάθε ίχνος ελληνισμού, ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης ζει στη Σμύρνη και εργάζεται σ’ ένα παραλιακό καφενείο. Εκεί, θα συναντήσει έναν νέο πελάτη, ο οποίος του ζητά να δώσει έναν μυστήριο φάκελο στον στρατηγό Ίππαρχο. Ο φάκελος παραδίδεται, όμως ο αποστολέας του βρίσκεται λίγο αργότερα νεκρός. Μία νέα περιπέτεια θα αρχίσει τότε για τον Παναγιώτη, ο οποίος θα βάλει σκοπό τη ζωής του να διαλευκάνει αυτό το μυστήριο. Όσο θα φτάνει πιο κοντά στην αλήθεια, τόσο θα πλησιάζει και ο άδικος ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, με τον Παναγιώτη να γίνεται μάρτυρας και αυτού του φόνου.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Σμύρνη. Κυνήγι Μαγισσών-Ισμήνη Μπάρακλη
Σμύρνη. Κυνήγι Μαγισσών, Ισμήνη Μπάρακλη. Εκδόσεις Ψυχογιός

Σμύρνη. Κυνήγι Μαγισσών, Ισμήνη Μπάρακλη. Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Ισμήνη Μπάρακλη ξεκινά το βιβλίο της με μία πολύ επιτυχημένη σύνδεση, καθώς ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας κυνηγήθηκε και εκδιώχθηκε, όπως ακριβώς οι μάγισσες στην Αμερική. Στη συγκεκριμένη ιστορία, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, θα γνωρίσουμε 4 γυναίκες με ένα κοινό μυστικό κάπου κρυμμένο στα ερείπια της παλιάς τους πατρίδας, η οποία χάθηκε και δεν την ξανά είδαν.

Στη Σμύρνη του 1922, μία γυναίκα αφήνει πίσω τη ζωή της και ένα μεγάλο μυστικό και μπαίνει σε ένα πλοίο με προορισμό την Αμερική. Εκεί, 71 χρόνια μετά, οι μνήμες θα ξυπνήσουν και θα αρχίσουν να στοιχειώνουν την Ειρήνη, η οποία παλεύει να βρει την αλήθεια πίσω από μία μυστηριώδη φωτογραφία. Αυτή η φωτογραφία θα λειτουργήσει ως μηχανή του χρόνου, η οποία θα ανοίξει πληγές του παρελθόντος και θα μάς ταξιδέψει 100 χρόνια πριν, όταν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατέστρεφε ζωές και “φώλιαζε” τρομερά μυστικά στις ψυχές των ανθρώπων.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μικρασία. Το Τραγούδι του Αποχωρισμού-Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Μικρασία. Το Τραγούδι του Αποχωρισμού, Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Εκδόσεις Ψυχογιός

Μικρασία. Το Τραγούδι του Αποχωρισμού, Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο μετρ των ιστορικών μυθιστορημάτων, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, επιστρέφει φέτος με το βιβλίο “Μικρασία. Το Τραγούδι του Αποχωρισμού“, μία ιστορία γεμάτη πόνο, απώλεια αλλά και ιστορική μνήμη, που θα φέρει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με την τραγική αλήθεια του ξεριζωμού και της καταστροφής.

Όταν ο θάνατος πλησιάζει, για την Άννα Παπάζογλου μοιάζει σαν λύτρωση. Μία λύτρωση από τον πόνο και τον ξεριζωμό. Μία απελευθέρωση από την αδικία και το μίσος αυτών που της στέρησαν την πατρίδα, τη ζωή και την ευτυχία. Για χρόνια, η οικογένεια της Αννιώς ζούσε ευτυχισμένη στον τόπο της, μέχρι που ξαφνικά, έπρεπε ή να αλλάξει ζωή ή να τη χάσει. Και όταν στη ζυγαριά μπαίνουν αυτά τα δύο, η επιλογή γίνεται δυσβάσταχτη.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Το Δάκρυ της Ανατολής-Αναστασία Κιλάρογλου
Το Δάκρυ της Ανατολής, Αναστασία Κιλάρογλου. Εκδόσεις Ψυχογιός

Το Δάκρυ της Ανατολής, Αναστασία Κιλάρογλου. Εκδόσεις Ψυχογιός

100 χρόνια πριν, το κίνημα των Νεότουρκων δεν είχε επιτεθεί μόνο στους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Στο στόχαστρο του είχαν βρεθεί όλοι οι χριστιανικοί πληθυσμοί που για χρόνια ζούσαν αρμονικά στην περιοχή, όμως ξαφνικά βρέθηκαν ξεριζωμένοι από τα ίδια τους τα σπίτια. Στο “Δάκρυ της Ανατολής“, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία, η Αναστασία Κιλάρογλου μάς ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μας παρουσιάζει την τραγική ιστορία του Μιχάλη, θύμα των γενοκτονιών των Αρμενίων.

Ο Μιχάλης ζει πλέον στην Ελλάδα, όμως οι αναμνήσεις του τον στοιχειώνουν. Η Ανατολή, η πρώτη του πατρίδα, βρίσκεται πάντα στο μυαλό και την καρδιά του και κύριος στόχος της ζωής του είναι να ξανά γυρίσει εκεί. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, πρέπει να βρει μία νέα πατρίδα και ένα νέο φως. Σύντομα, αυτό το φως θα το βρει στην Αναστασία και η ζωή του θα αρχίσει να λάμπει ξανά, χωρίς όμως οι μνήμες του να φθίνουν.
Εκδόσεις Ψυχογιός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓενοκτονία των Ποντίων: 5 βιβλία που αφηγούνται τα γεγονότα ενός ξεριζωμού που έμεινε στην ιστορία12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b