MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε το Σαββατοκύριακο: 8 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε το Σαββατοκύριακο, 27-28 Αυγούστου 2022.

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη
Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Μετά τις sold out παραστάσεις του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αλλά και σε επιλεγμένα φεστιβάλ στην περιφέρεια, ο Προμηθέας Δεσμώτης παρουσιάζεται Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς. Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος Θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας. Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης, τον ρόλο της Ιούς η Νάνσυ Μπούκλη, τον ρόλο του Ηφαίστου ο Δαυίδ Μαλτέζε, τον ρόλο του Κράτους ο Άρης Μπινιάρης και τον ρόλο της Βίας ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής.
Σάββατο 27/08, 21:00
15-20€
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι, Αττική

2. Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Η παράσταση της εμβληματικής «Μήδειας» του Ευριπίδη, ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου, σε σκηνοθεσία-διασκευή Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, παρουσιάζεται στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης. Η παράσταση ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου (Μήδεια, Ιάσων, Κρέων, Παιδαγωγός, Αιγέας, Τροφός, Άγγελος), ενώ στο Χορό συναντάμε δύο κορυφαίες: τη Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη. Στη Μήδεια ο έρωτας ανατρέπει τη λογική, μεταμορφώνει τους ανθρώπους, πολιορκεί ακόμη και τις πιο ιερές σχέσεις όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά της. Η ερωτική προδοσία μετατρέπεται σε αβυσσαλέο μίσος και κατευθύνει τη μοίρα όλων. Η Μήδεια – που για χάρη του Ιάσονα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της – βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν ο Ιάσονας της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η πληγωμένη και περιφρονημένη Μήδεια μεταμορφώνεται σε σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην επιτρέψει στην εξουσία να τα δολοφονήσει. Γι΄ αυτό ο Ευριπίδης –παρά την αποτρόπαια πράξη της- στο τέλος, αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει.
Σάββατο 27/08, 21:00
17-20€
Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Νέα Μάκρη, Αττική

3. O Γυάλινος Κόσμος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

O «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο ξεπερνώντας τις 8.000 διαδικτυακές θεάσεις, συνεχίστηκε τον χειμώνα στο Θέατρο Αλκυονίς και ταξίδεψε όλο το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα, κάνει στάση απόψε στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου. Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση. Ο Τομ θυμάται στιγμές της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του. Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια. Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ. Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει.
Κυριακή 28/08, 21:00
15-20€
Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Παπάγου, Αττική

ΜΟΥΣΙΚΗ

4. Ο John Digweed στο Bolivar Beach Bar

Ο Jonh Digweed επιστρέφει στο Bolivar μετά το περσινό του επιτυχημένο πέρασμα, θέλοντας να ξεσηκώσει και πάλι το κοινό του. Αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον αγαπητούς στην Ελλάδα dj/producers της progressive house σκηνής. Με καταγωγή από την Αγγλία, έχει γίνει ευρύτερα γνωστός στη διεθνή σκηνή εδώ και μια δεκαετία και έχει εδραιώσει το όνομά του στην ιστορία της χορευτικής μουσικής. Αποκορύφωμα της πορείας του, αποτελεί η πρώτη mix συλλογή (“Τhe Mix Colletion” με τον Sasha). Ακόμα, ήταν ο πρώτος Βρετανός dj που έπαιζε μόνιμα στο τότε διασημότερο club της Νέας Υόρκης (Twilo,πάντα με τον Sasha) καθώς επίσης και εκείνος που είχε μιξάρει μουσική των William Orbit,Underworld,Quincy Jones,Mr Fogg και New Order. Μαζί του Reign Of Time & Steph.
Σάββατο 27/08, 21:00
13-200€
Bolivar Beach Bar, Αθήνα, Αττική

5. O Γιάννης Κότσιρας στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2022, ο αγαπημένος Γιάννης Κότσιρας και οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για μια μοναδική μουσική βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής». Τα πολλά λόγια είναι περιττά όταν αναφερόμαστε στον δημοφιλή ερμηνευτή, που εδώ και χρόνια μάς συντροφεύει τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια με την εκφραστική φωνή του, τα τραγούδια του, παλιά και καινούρια, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, τις πάντοτε εμπνευσμένες διασκευές του και τις εξαιρετικές επιλογές του σε τραγούδια λαϊκά. Φέτος, μάς φέρνει ένα ακόμη τραγούδι, που έχει κυριολεκτικά λατρευτεί από το κοινό. Το “Σασμός”, τραγούδι γραμμένο για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά με στίχους του ίδιου και μουσική του Νίκου Τερζή, ένα τραγούδι σύγχρονο, δυναμικό και με έντονα στοιχεία της πλούσιας κρητικής μουσικής παράδοσης, είναι το τραγούδι που μάς μεταφέρει μουσικά στην ουσία της επιτυχημένης σειράς, περιγράφοντας το πως ο έρωτας καταφέρνει να νικήσει τη βεντέτα.
Κυριακή 28/08, 21:00
10€
Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη, Αττική

ΣΙΝΕΜΑ

6. Προβολή της ταινίας «Ούτε Καν» του Jordan Peele στο Θερινό Κινηματογράφο Athenee

Το Σάββατο 27 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Ούτε Καν – Nope» του Jordan Peele με τους Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott και Brandoh Perea. «Nope» ή ελληνιστί «Ούτε καν» τιτλοφορείται το νέο μεταφυσικό θρίλερ του Τζόρνταν Πιλ, δημιουργού του «Τρέξε» και του «Εμείς» και είναι, πολύ απλά, ένα από τα πιο αναμενόμενα φιλμ της χρονιάς. Σε αυτό ο Ντάνιελ Καλούγια, με τον οποίο ο Πιλ είχε δουλέψει και στο ντεμπούτο του «Τρέξε», υποδύεται έναν εκτροφέα αλόγων που μαζί με την αδελφή του (η Κέκε Πάλμερ του «Hustlers») αντιλαμβάνονται μερικά ανεξήγητα φαινόμενα που συμβαίνουν πάνω από το ράντσο τους κι έχουν ως πρωταγωνιστή ένα παράξενο σύννεφο. Ο τρόμος είναι εγγυημένος όπως και η σπαζοκεφαλιά που εγγυάται κάθε σενάριο του ανανεωτή του μοντέρνου θρίλερ Πιλ.
Σάββατο 27/08, 20:40
6-7€
Athenee, Λευκωσίας 43, Πατήσια

7. Προβολή της ταινίας «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν στο Θερινό Κινηματογράφο Αλεξάνδρα

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν με τους Ζορντί Πουγιόλ, Ντόλσετ, Ανα Ότιν, Ξένια Ρόζετ και Άλμπερτ Μπος. Μια οικογένεια αγροτών της ισπανικής επαρχίας βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολα ηθικά και οικονομικά διλήμματα όταν ο πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, επειδή «βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος». Η καταλανή Κάρλα Σιμόν δεν ποντάρει στο εύκολο μελό ούτε στην κραυγαλέα καταγγελία και βασίζεται στις προσωπικές της μνήμες (το χωριό Αλκαράς που ειδικεύεται στην καλλιέργεια ροδακίνων είναι η γενέτειρα της οικογένειας της) για να δώσει την σημασία της ενότητας σε εποχές βαθιάς κρίσης. Οικονομικής, πολιτιστικής και κυρίως ανθρωπιστικής. Η ταινία της διατηρεί τη συνέπεια των προθέσεων και μια ανάλαφρη ματιά πάνω στις ουσιαστικές σχέσεις των μελών μιας οικογένειας στο πέρασμα των χρόνων. Συνεπές σινεμά με λαογραφικό ενδιαφέρον που μετατρέπεται σε ένα συγκινητικό και αδιαπραγμάτευτο φόρο τιμής στις τελευταίες οικογένειες αγροτών που αντέχουν και κρατούν τις παραδόσεις. Χρυσή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου 2022.
Κυριακή 28/08, 20:30
5-7€ 
Θερινός Κινηματογράφος Αλεξάνδρα, Ηρώων Πολυτεχνείου 27, Χαλάνδρι

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

8. Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα: Η in situ εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Έως τις 23 Οκτωβρίου 2022, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, παρουσιάζει το Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα, την in situ εικαστική εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη. Η Έκθεση φιλοξενείται από την Κυριακή 28 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20.30. Η εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Με μία αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής, οι αγροτικές δραστηριότητες συνδέονται με την ερωτική πράξη. Ωστόσο, η ερωτική αφήγηση στη μνημειακή αυτή γλυπτική εγκατάσταση δεν υπογραμμίζεται μόνο με το τριγωνικό σχήμα της δομής της, αλλά εντοπίζεται και στη λειτουργικότητα της κατασκευής. Οι «μηροί της Δήμητρας» λειτουργούν ως ένα καταφύγιο εντόμων με ορόφους που αποτελούνται από διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά και φυτά, τα οποία «αποπλανούν» όλα τα είδη των εντόμων, που συνδράμουν στη διαδικασία της επικονίασης.
Διάρκεια έκθεσης: 28 Αυγούστου 2022 –  23 Οκτωβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 19:00 – 23:00
Είσοδος ελεύθερη
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Παραλία Ελευσίνας

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b