MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

James Webb: Νέα εντυπωσιακή εικόνα του πλανήτη Δία από το τηλεσκόπιο της NASA

Η NASA χρησιμοποίησε το James Webb Space Telescope για να εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος και η εικόνα που δημοσίευσε είναι εντυπωσιακή.

NASA
NASA
Monopoli Team

Το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο αποκάλυψε νέα, εντυπωσιακή εικόνα του πλανήτη Δία. Συγκεκριμένα, η NASA χρησιμοποίησε το James Webb Space Telescope για να δει από πιο κοντά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος και τα κοντινά σε αυτόν, φεγγάρια. Τον Ιούλιο, το τηλεσκόπιο φωτογράφισε πράγματι τον πλανήτη και η NASA δημοσίευσε μία εικόνα.

Η εικόνα δείχνει μεγάλες καταιγίδες, σέλας, σελήνες και δακτύλιους που περιβάλλουν τον Δία, σε μεγάλη λεπτομέρεια, με τους επιστήμονες να την αποκαλούν “απίστευτη”.

“Δεν έχουμε ξαναδεί τον πλανήτη Δία έτσι. Όλο αυτό είναι κάπως απίστευτο. Δεν περιμέναμε το αποτέλεσμα να είναι τόσο καλό για να είμαστε ειλικρινείς” είπε η αστρονόμος Imke de Pater, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που είχε ρόλο-κλειδί στο πρότζεκτ.

Καθώς το υπέρυθρο φως δεν είναι ορατό από γυμνό μάτι, η NASA χρωμάτισε τεχνητά την υπέρυθρη εικόνα, ώστε να φαίνονται τα χαρακτηριστικά του πλανήτη.

NASA/ESA/CSA/JUPITER ERS TEAM/JUDY SCHMIDT

NASA/ESA/CSA/JUPITER ERS TEAM/JUDY SCHMIDT

Η νέα φωτογραφία, συγκεκριμένα, αποτελείται από δύο φίλτρα του Webb, που ανιχνεύει το φως για να εξετάσει πως και πότε τα αστέρια, οι πλανήτες και οι γαλαξίες διαμορφώθηκαν.

Ως ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Δίας θεωρείται το τρίτο πιο φωτεινό πράγμα στον νυχτερινό ουρανό της Γης, μετά τη Σελήνη και τον πλανήτη Αφροδίτη.

“Σε αυτή την ευρεία εικόνα, το Webb βλέπει τον Δία με τους ανεπαίσθητους δακτύλιους, που είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αχνοί από τον πλανήτη, και δύο μικροσκοπικά φεγγάρια, τα Amalthea και Adrastea” παρατηρεί η NASA. “Τα θαμπά σημεία στο background είναι μάλλον γαλαξίες, που κάνουν “photobomb” στην θέα του Δία”.

Σύμφωνα με την NASA, οι μελλοντικές παρατηρήσεις του τηλεσκόπιου στον Δία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του πλανήτη.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που μάς έχει χαρίσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έχει φέρει μία νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για επερχόμενες σημαντικές ανακαλύψεις που μπορεί να μην έχει φανταστεί ανθρώπινος νους.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b