MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας: Οι πρώτες φωτογραφίες στην ιστορία της 8ης τέχνης

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας και εμείς ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ.

Credits: Unplash/@brisch27
author-image Κατερίνα Τσιακαράκη

«Χρησιμοποιήστε μια εικόνα. Αξίζει όσο χίλιες λέξεις» είχε πει πριν από έναν αιώνα ο Arthur Brisbane, μιλώντας για τη δύναμη που κρατούν οι εικόνες. Μία δύναμη που κάνει τη φωτογραφία μία από τις πιο μαγικές τέχνες, που έχει αγαπηθεί από αμέτρητους καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- ανά τους αιώνες.

Όπως είναι λογικό, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταπιαστεί με την 8η τέχνη, δίνοντας τη δική τους οπτική γωνία. Ο Manuel Alvarez Bravo συμβούλευε ότι πρέπει να «τραβήξετε αυτό που βλέπετε, όχι αυτό που σκέφτεστε». Για τον Fan Ho «η σύνθεση είναι το ύψιστο μέσο για την επίτευξη ζωντάνιας, εκφραστικότητας και συνεκτικότητας στο κάδρο», ενώ σύμφωνα με τον Philip Lorca diCorcia «η φωτογραφία είναι μια ξένη γλώσσα που ο καθένας πιστεύει πως μιλά».

Σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όλοι έχουν την δυνατότητα να φωτογραφήσουν ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, η τέχνη αυτή πέρασε από διάφορα στάδια και εξελίχθηκε με το πέρασμα των αιώνων.

Η ιστορία και η εξέλιξη της φωτογραφίας

Η αρχή της ιστορίας της φωτογραφίας χρονολογείται ήδη από το 350 π.Χ. όταν ο Αριστοτέλης περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η camera obscura, η οποία ήταν η απλούστερη μορφή μηχανής. Στα Λατινικά, camera σημαίνει αίθουσα ενώ obscura σημαίνει σκοτεινό. Πρόκειται λοιπόν για μία οπτική συσκευή που προβάλλει το είδωλο του περιβάλλοντος χώρου σε μία οθόνη. Η κατανόησή του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε αυτή η κάμερα γινόταν κατά τη διάρκεια μίας έκλειψης Ηλίου. Καθώς ο Ήλιος ήταν μερικώς καλυμμένος, παρατηρήθηκε το σχήμα ημισελήνου του Ηλίου που προβαλλόταν στο έδαφος μέσα από τις τρύπες από ένα κόσκινο και μέσα από τα κενά μεταξύ των φύλλων ενός πλάτανου.

Στη συνέχεια έγιναν πολλές παρεμβάσεις στην camera obscura. Για παράδειγμα προστέθηκε ένας φακός στην τρύπα εισόδου του φωτός κάτι που έδινε τη δυνατότητα καλύτερης εστίασης της εικόνας και επιπλέον προστέθηκε καθρέφτης πίσω από το φακό υπό γωνία 45 μοιρών.

Πώς όμως φτάσαμε στην φωτογραφία όπως την ξέρουμε σήμερα; Ο Joseph Nicephore Niepce και ο  Louis Daguerre, το 1837 εφηύραν μία μέθοδο με την οποία μπορούσαν να αποτυπώσουν μία εικόνα πάνω σε επαργυρωμένο χαλκό. Αυτή η μέθοδος ονομάστηκε Δαγκεροτυπία, και αποτέλεσε τη δεύτερη φωτογραφική εικόνα μετά την φωτογραφία του Joseph Nicephore Niepce. Η Γαλλική κυβέρνηση στις 19 Αυγούστου του 1839, έδωσε ελεύθερα στον κόσμο την ευρεσιτεχνία της Δαγκεροτυπίας, που ήταν η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία και έτσι ορίστηκε αυτή η ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας.

Με αφορμή την ημέρα, λοιπόν, ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες στην ιστορία της φωτογραφίας!

Η πρώτη φωτογραφία με κάμερα

Η πρώτη φωτογραφία / Νικηφόρος Νιέπς

Στις 19 Αυγούστου του 1826 (ή 1827), ο Γάλλος εφευρέτης Joseph -Nicéphore Niepce (Νικηφόρος Νιέπς) έβγαλε την πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας από το παράθυρο του σπιτιού του, στο Saint-Loup-de-Varennes της Γαλλίας. Ο ίδιος την ονόμασε “retinas” και έγινε γνωστή με τον τίτλο “θέα από το παράθυρο”. Πρόκειται για μία εικόνα που απεικονίζει τμήματα κτιρίων και τον περιβαλλοντικό χώρο. Μάλιστα λέγεται πως ο Νικηφόρος Νιέπς έφτιαξε αυτή την φωτογραφία σε ένα σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιώντας ένα μικρό δίσκο καλυμμένο με ένα ειδικό φωτοευαίσθητο μείγμα. Στην συνέχεια το εξέθεσε στον ήλιο και με αυτόν τον τρόπο το μείγμα σκλήρυνε, ενώ τα κομμάτια που δεν εκτέθηκαν παρέμειναν υδατοδιαλυτά και μπορούσαν να ξεπλυθούν με ένα μείγμα πετρελαίου και ελαίου λεβάντας. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Ηλιοτυπία και χρειάστηκαν 8 ώρες προκειμένου να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη φωτογραφία με ανθρώπους πρωταγωνιστές

Δρόμος του Παρισιού/Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ

Μία φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ, κατά λάθος, στην οποία απεικονίζεται ένας δρόμος του Παρισιού, το 1828 με τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας. Ο φωτογράφος, δεν πίστευε πως θα κατάφερνε να συμπεριλάβει στην εικόνα και ανθρώπινες φιγούρες εξαιτίας του ότι ο χρόνος έκθεσης έφτανε τα 10 λεπτά ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα. Ωστόσο, τελικά δύο φιγούρες καταγράφηκαν στην κάτω αριστερή γωνία.

Η πρώτη φωτογραφία αμερικανού προέδρου

Τζον Κουίνσι Άνταμς

Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που φωτογραφήθηκε ήταν ο Τζον Κουίνσι Άνταμς. Πρόκειται για ένα πορτραίτο του 6ου προέδρου που τραβήχτηκε με την τεχνική της νταγκεροτυπίας, τον Αύγουστο του 1843, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, ο ίδιος δεν φάνηκε να ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα καθώς το χαρακτήρισε «φρικτό».

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία

Tartan Ribbon – Credits: Wikipedia

Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία και τραβήχτηκε από τον James Clerk Maxwell το 1861. Έγινε με την μέθοδο των τριών χρωμάτων που είχε προτείνει για πρώτη φορά ο ίδιος το 1855. Ο Maxwell έβαλε τον φωτογράφο Thomas Sutton να φωτογραφίσει μια κορδέλα ταρτάν τρεις φορές, κάθε φορά με διαφορετικό φίλτρο χρώματος (κόκκινο , πράσινο ή μπλε-ιώδες) πάνω από το φακό. Κατόπιν, συνδύασε τις λήψεις προκειμένου να δημιουργήσει μια σύνθεση με όλα τα χρώματα.

Η πρώτη φωτογραφία με photoshop

O δημιουργός του photoshop, John Knoll, τράβηξε μία φωτογραφία το 1987, με τίτλο  “Η Τζένιφερ στον Παράδεισο”. Πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε και επεξεργάστηκε με photoshop, και απεικονίζει την τότε φίλη του, Τζένιφερ, στις διακοπές τους στα Μπόρα Μπόρα. Από εκείνη τη στιγμή, ο John χρησιμοποιούσε συχνά αυτή την εικόνα για να δείξει πώς λειτουργούσε το λογισμικό του. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αφού σήμερα το Photoshop χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 φωτογραφίες που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο12.09.2018

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b