MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PHOTO STORIES

10 φωτογραφίες που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο

Σήμερα, 19 Αυγούστου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας και εμείς θυμόμαστε δέκα φωτογραφίες που άφησαν ιστορία.

Monopoli Team

Από την ανακάλυψη της φωτογραφίας το 1816 μέχρι και σήμερα, η φωτογραφική μηχανή έχει γίνει ένα από τα πιο ισχυρά μέσα για την αποτύπωση και την ερμηνεία του κόσμου μας. Όλες οι σημαντικότερες στιγμές του 20ου και του 21ου αιώνα -μέχρι σήμερα- έχουν αποτυπωθεί σε διάσημες πλέον φωτογραφίες. Φωτογραφίες που μας δίνουν μία αντιπροσωπευτική ματιά στο παρελθόν και φυσικά μας επιτρέπουν να μάθουμε από τα ιστορικά λάθη της ανθρωπότητας.

Οι παρακάτω δέκα φωτογραφίες αποτελούν ίσως τα πιο διάσημα “κλικ”, που τραβήχτηκαν σε καθοριστικές στιγμές για τον κόσμο μας και φυσικά τις έχουμε όλοι δει -ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε πάντα την ιστορία πίσω από αυτές.

Joseph Nicéphore Niépce, Θέα από το παράθυρο στο Le Gras, 1826

Η πρώτη γνωστή μόνιμη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ από τον “εφευρέτη” της φωτογραφίας, που χρησιμοποίησε μία δική του κάμερα, ένα κομμάτι χαρτί με χλωριούχο άργυρο για σκιάσεις. Χάρη στον πειραματισμό του άνοιξε ένας νέος δρόμος για την σύγχρονη φωτογραφία.

Η πρώτη πτήση αεροπλάνου, 1903

Πρόκειται για την πρώτη πτήση των αδερφών Wright. O Wilbur Wright έτρεχε δίπλα στο αεροπλάνο και ο Orville το πετούσε. Κανείς δεν θα είχε πιστέψει το εκπληκτικό τους επίτευγμα αν δεν είχε φωτογραφηθεί.

Η μητέρα μετανάστρια, Dorothea Lange, 1936

Αυτή η γυναίκα, με όνομα Florence Owens Thompson, έγινε το “πρόσωπο” των μεταναστριών-μανάδων σε όλο τον κόσμο. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 1936 και η 32χρονη τότε Thompson και τα εφτά παιδιά της ήταν μερικά από τα θύματα της κρίσης.

Nagasaki, 1945

Αυτή η θρυλική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Αμερικανικό Στρατό και φυσικά πρόκειται για την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945, που οδήγησε σε περισσότερους από 150 χιλιάδες θανάτους αμάχων. Μία φωτογραφία που αποτυπώνει την φρίκη και το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου. Καθώς ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί ποτέ ατομική βόμβα, αυτό το στιγμιότυπο έκανε τον γύρο του κόσμου και έκανε την ανθρωπότητα να φοβάται για την έκταση που θα μπορούσε να πάρει ακόμα ένας παγκόσμιος πόλεμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ75 χρόνια από τη βόμβα στη Χιροσίμα: 6 έργα τέχνης που τιμούν τη μνήμη των θυμάτων12.09.2018

Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Raising a Flag over Iow Jima και Raising a Flag over Reichstag

Οι δύο πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σηματοδότησαν το τέλος και την νίκη ενάντια στον ναζισμό. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από την μάχη στο Iwo Jima της Ιαπωνίας, όπου σκοτώθηκαν τρεις από τους στρατιώτες που υψώνουν την αμερικανική σημαία σε ιαπωνικό έδαφος. Η δεύτερη φωτογραφία αποτυπώνει το επίσημο τέλος του πολέμου, μετά την νίκη του σοβιετικού στρατού στη μάχη του Βερολίνου.

Apollo 11, 1969

Ο Neil Armstrong έβγαλε αυτή τη φωτογραφία του επίσης αστροναύτη Buzz Aldrin, όταν έκανε τα πρώτα του βήμα στο φεγγάρι. “Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα” είχε πει ο Άρμστρονγκ και πράγματι αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει μία από τις σημαντικότερες στιγμές και ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Nick Ut, Η Φρίκη του Πολέμου, 1972

Άλλη μία φωτογραφία που μας διδάσκει την φρικαλεότητα των πολεμικών συγκρούσεων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ίσως το πιο ανατριχιαστικό στιγμιότυπο από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η κατακραυγή που προκλήθηκε από τις εικόνες των εγκλημάτων του αμερικανικού στρατού συνέβαλε στην ανάπτυξη του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος, και στην ήττα των ΗΠΑ τρία χρόνια αργότερα. Ο Nick Ut κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την φωτογραφία αυτή.

Steve McCurry, Φωτογραφία μετανάστριας από το Αφγανιστάν, 1984

Αυτή η φωτογραφία μίας 12χρονης κοπέλας από το Αφγανιστάν από το φακό του Steve McCurry αποτέλεσε ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα του National Geographic. Το πρόσωπο αυτής της κοπέλας έγινε το σύμβολο εκατομμυρίων προσφύγων που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τη φτώχεια και τους πολέμους.

Richard Drew, Άνθρωπος που πέφτει από τους Δίδυμους Πύργους, 11 Σεπτεμβρίου 2001

Ίσως το πιο συνταρακτικό γεγονός του δυτικού κόσμου του 21ου αιώνα, η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αποτέλεσε την αφορμή για έναν αιματηρό πόλεμο στο Ιράκ. Ο φωτογράφος Richard Drew κατάφερε να αποθανατίσει την πτώση ενός ανθρώπου που βρισκόταν στο κτίριο την στιγμή της επίθεσης και έπεσε στο κενό.

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b