MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε σήμερα, Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022.

O Γυάλινος Κόσμος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη
Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Θέατρο Δελφών Φρύνιχος

O «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο ξεπερνώντας τις 8.000 διαδικτυακές θεάσεις, συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία στο Θέατρο Δελφών Φρύνιχος, με ανανεωμένη διανομή: Η Λένα Παπαληγούρα, και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία στους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους. Στην καινούργια διανομή ο Γιάννης Κουκουράκης ζωντανεύει τον ρόλο του Τζιμ. Και την εμβληματική φιγούρα της Αμάντα σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ενσαρκώνει η Κάτια Δανδουλάκη. Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση. Ο Τομ θυμάται στιγμές της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του. Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια. Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ. Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει…
Πέμπτη 4/08, 21:30
15-20€
Θέατρο Δελφών Φρύνιχος, Δελφοί, Φωκίδα

2. Η Μήδεια του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Αττικού Άλσους

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, στο Θέατρο Αττικού Άλσους. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η «Μήδεια», είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. Με μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, η «Μήδεια» του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Αυτού του πολυπρισματικού καλλιτέχνη, που εργάστηκε ως σκιτσογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός αλλά και ζωγράφος. Αυτό που συνδέει όλες τις δημιουργίες του είναι το ανάγλυφο χιούμορ που μοιάζει να έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της γλώσσας και της χώρας μας. Ίσως και γι’ αυτό να έβρισκε τόσο φυσικό τον δεκαπεντασύλλαβο, ίσως και γι’ αυτό, τα σκίτσα του να συγγενεύουν με τη λαϊκή ζωγραφική και τη βυζαντινή αγιογραφία. Με έναν εκλεκτό 20μελή θίασο και μια μη αναμενόμενη ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, σε ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα η σκηνοθεσία με παιγνιώδη διάθεση βουτά στην ανελέητη κωμωδία του σπουδαίου συγγραφέα. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική του δημιουργού της και προσπαθώντας να προσεγγίσει την καθαρότητα της γελοιογραφίας, η παράσταση επιχειρεί μια κατάδυση στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Μποστ.
Πέμπτη 4/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη 
Αττικό Άλσος, Οικονομίδου και Καρπενησιώτη (περιφερειακός Γαλατσίου)

ΜΟΥΣΙΚΗ

3. Γιώργος Υδραίος και Μαρία Σουλτάτου στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Στο πλαίσιο του  Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης, η μουσική παράσταση «Σμύρνη – Ιωνία – Ελλάδα: Ταξιδεύοντας με μια αγκαλιά τραγούδια», για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζεται στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, με τους καταξιωμένους ερμηνευτές του χώρου Γιώργο Υδραίο και Μαρία Σουλτάτου και τον νέο ερμηνευτή και μουσικό Δημήτρη Σαββαΐδη. Κατά τη δίωρη συναυλία, οι συντελεστές τραγουδούν τον έρωτα και την αγάπη σε στίχους και μουσική κορυφαίων ποιητών και συνθετών ενώ με όχημα τη μουσική μας παράδοση υπόσχονται να μας ταξιδέψουν «πάνω από όλη την Ελλάδα, τα βουνά της και τα νησιά της».
Πέμπτη 4/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Προφήτου Ηλία 65, Χαλάνδρι

ΣΙΝΕΜΑ

4. Open Air Film Festival Stroggylo: Προβολή της ταινίας «Μνήμες Φόνων» του Μπονγκ Τζουν-Χο

O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνεχίζει για 5η σεζόν το Φεστιβάλ ταινιών Open Air Film Festival Stroggylo, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Μνήμες Φόνων» του Μπονγκ Τζουν-Χο, με τους Σονγκ Κανγκ – Χο, Κιμ Σανγκ-κιούνγκ και Σονγκ Τζάε-Χο. Δύο ντετέκτιβ αναζητούν το δράστη μιας σειράς βίαιων φόνων σε μια μικρή επαρχία της Νοτίου Κορέας τη δεκαετία του ‘80. Το «άγνωστο» αριστούργημα του Μπονγκ Τζουν-Χο, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την Νότια Κορέα. Τέσσερα Βραβεία στα φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και Τορίνου.
Πέμπτη 4/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Στρογγυλό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος Αττικής (Είσοδος από οδό Σ. Παπάγου 23)

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

5. LAPSE: Μια πρωτότυπη οπτικοακουστική εγκατάσταση των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan στο ΚΠΙΣΝ

Έως τις 14 Αυγούστου 2022, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στο Αριστερό Παρασκήνιο της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος το «LAPSE» των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan. Δύο δυναμικοί καλλιτέχνες της σύγχρονης γενιάς ενώνονται σε μια υποβλητική οπτικοακουστική εγκατάσταση, που εκμηδενίζει το χρόνο και τις αποστάσεις, και δημιουργούν ένα ταξίδι-εμπειρία για τον επισκέπτη. Tο «LAPSE» αποτελεί μία εμπειρία εμβύθισης σε ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το ταξίδι ενός ατόμου που διανύει μεγάλες αποστάσεις στο χωροχρόνο. Μέσω της ηχητικής συμπύκνωσης του χρόνου, που επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνικής audio time-lapse που εφαρμόζει για πρώτη φορά ο Σταύρος Γασπαράτος, υλοποιείται στην πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση μια συνύπαρξη φωτός, εικόνας και ήχου που διαρρηγνύει τα όρια του ρεαλισμού και «ερμηνεύει» τη ζωή μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν. Σε αυτήν την πρώτη συνεργασία του Σταύρου Γασπαράτου και του Lars Jan, το κοινό καλείται να γίνει μέρος μιας ιδιαίτερης εμπειρίας που αντλεί τα υλικά της από το τυχαίο, από το αέναο και από το συλλογικό ασυνείδητο.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουλίου – 14 Αυγούστου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή,  18:00 – 22:00
Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ: (+30) 216 8091000

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b