MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ATZENTA

Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Παρασκευή 22 Ιουλίου

Πέντε προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που μπορείτε να δείτε σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Ο Αγαμέμνων, του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο καταξιωμένος Γερμανός σκηνοθέτης Ούλριχ Ράσε παρουσιάζει τον “Αγαμέμνονα” του Αισχύλου, το πρώτο έργο της «Ορέστειας» (458 π.Χ.), της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το έργο περιγράφει την επάνοδο του βασιλιά στην πατρίδα του, την υποδοχή και το φόνο του, καθώς και το φόνο της Κασσάνδρας την οποία είχε φέρει μαζί του ως «λεία του πολέμου» από την Τροία. Η ιστορία ολοκληρώνεται με την ικανοποίηση της Κλυταιμνήστρας για το γεγονός ότι σκότωσε εκείνον που είχε θυσιάσει την κόρη της Ιφιγένεια. Ο Χορός όμως αφήνει να εννοηθεί ότι τίποτα δεν μένει ατιμώρητο, δίνοντας τη «σκυτάλη» στον Ορέστη για να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη. Στον Αισχύλο η σύγκρουση μεταξύ Αγαμέμνονα και Κλυταιμνήστρας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια διαμάχη μεταξύ συζύγων· είναι μια σύγκρουση για την εξουσία· μια μάχη της μητριαρχίας απέναντι στην πατριαρχία. Το κοινό μένει με κομμένη την ανάσα μπροστά σε μια απολύτως καλοκουρδισμένη χορογραφία που εκτελείται πάνω σε μηχανοκίνητες περιστρεφόμενες σκηνές με ζωντανή μουσική υπόκρουση.
Παρασκευή 22/07, 21:00
5-60€
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου

2. Επιτρέποντες του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου παρουσιάζει τους «Επιτρέποντες», μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου, με ένα καστ εξαίρετων ηθοποιών, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022. Οι “Επιτρέποντες”, ένα απόλυτα επίκαιρο έργο που γράφτηκε δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, είναι μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου. Η υπόθεση πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση που συντελείται σε μια νυχτερινή γιορτή για τη θεά Άρτεμη, σε μια εποχή όπου η έννοια της συναίνεσης είναι αμφισβητήσιμη και η επιβολή του άντρα θεωρείται θεμιτή. Η ηρωίδα της ιστορίας αναζητά ισότητα, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, ακριβώς όπως οι γυναίκες του σήμερα. Τα πάντα όμως τείνουν να γίνονται κρυφά και μυστικά, δημιουργώντας αστείες παρεξηγήσεις και μπερδέματα που μοιάζουν κωμικά ή τραγικά, ανάλογα με την οπτική. Μέσα από τα παιχνίδια της τύχης, της κοινωνίας και των θεών, οι δυο ήρωες παντρεύονται και… τέλος καλό, όλα καλά. Αυτό το τέλος, που προσπαθεί να καθαγιάσει ό,τι έχει προηγηθεί, φωτίζει με αμφίσημο τρόπο τα πρόσωπα και τις πράξεις τους και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παράστασης. Μια μουσική κωμωδία που ανοίγει, με όχημα το χιούμορ, έναν χώρο συζήτησης για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων στην εποχή μας.
Παρασκευή 22/07, στις 21:30
5 – 20€
Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος, Αργολίδα

3. Ο Συλλέκτης, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο Θέατρο Αθηνά

Για πέμπτη χρονιά, το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς, «O συλλέκτης», επιστρέφει στο ανακαινισμένο Θέατρο Αθηνά, σε μια παράσταση μ’ έντονο το στοιχείο του ψυχολογικού θρίλερ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. O συλλέκτης”(1963), το πρώτο μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς, τον καθιέρωσε δικαίως στην παγκόσμια λογοτεχνία ως έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους. Αποτελεί ένα λεπτά επεξεργασμένο ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων, ένα έντονο θρίλερ με διαρκή υπόγεια ένταση. Το σασπένς που δημιουργεί παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα κορυφαίο θρίλερ, όπου ο θεατής οδηγείται σε μια ύπουλη ταύτιση με τον Κακό και τον Καλό ταυτόχρονα. Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θ’ απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές. Τα αισθήματα του θεατή εναλλάσσονται, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι σταθερά· εκείνη είναι το θύμα κι εκείνος ο θύτης.
Παρασκευή 22/07, 21:30
12-16€
Θέατρο Αθηνά, Δεριγνύ 10, Αθήνα

ΜΟΥΣΙΚΗ

4. Social Distortion και Amenra στο Terra Vibe

Δύο συναρπαστικά εναλλακτικά συγκροτήματα, οι Social Distortion και οι Amenra, ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή του Rockwave Festival 2022 στο Τerra Vibe. Θα πραγματοποιηθεί επιτέλους ένα χρόνιο απωθημένο και κρυφό όνειρο για τους fans τους στην Ελλάδα αλλά και διαρκές ζητούμενο για τον ίδιο το θεσμό. Τα τελευταία 40 χρόνια, οι νονοί του punk από το Orange County της California έχουν δημιουργήσει έναν δικό τους χαρακτηριστικό ήχο, ένα είδος hard rockabilly/punk που πλαισιώνεται με τους βιωματικούς στίχους του Mike Ness. Ο χαρακτηριστικός φλογερός ήχος απ’ τις κιθάρες τους, οι μοναδικές μελωδίες τους και η αξεπέραστη βραχνάδα του Ness είναι στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα από το 1982 μέχρι και σήμερα. Οι Social Distortion κατάφεραν να κατακτήσουν αρκετές πρωτιές από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους, διανύοντας πλέον την τέταρτη δεκαετία ύπαρξης τους έχοντας καταφέρει κάτι το αδιανόητο για τον χώρο του punk. Να μην «καούν». Μαζί τους εμφανίζεται ένα από τα συναρπαστικότερα συγκροτήματα του ακραίου εναλλακτικού ήχου, οι Amenra, των οποίων η μουσική ταυτότητα είναι ένα μείγμα doom metal, sludge metal, post-metal και hardcore punk ενώ παράλληλα μία βαθιά πνευματικότητα διαπνέει τους στίχους τους. Οι ατμοσφαιρικές ζωντανές τους εμφανίσεις έχουν χαρακτηριστεί ως «entrancing communions», μία συναρπαστική κοινωνία όσων συμμετέχουν, μια εμπειρία μέθεξη.
Παρασκευή 22/07, 17:00
44-50€
Terra Vibe – Αθήνα, Αττική

5. Οι Within Temptation στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Οι ροκ θρύλοι Within Temptation επιστρέφουν στην Ελλάδα με μια εμφάνιση στην Τεχνόπολη Αθηνών, όπου θα παίξουν όλα τα αγαπημένα κομμάτια αλλά και τον καινούργιο τους δίσκο Resist. Με μια πορεία που εκτείνεται σε δύο δεκαετίες, 6 άλμπουμ στο ενεργητικό τους – Enter (1997), Mother Earth (2000), The Silent Force (2004) The Heart of Everything (2007), The Unforgiving (2011), και Hydra (2014) – και με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως οι Within Temptation αποτελούν μια από τις διασημότερες μπάντες του συμφωνικού metal στην υφήλιο. Οι βασιλιάδες των σκοτεινών ύμνων, Within Temptation, έχουν παίξει ως headliner για τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, από τα Download, Hellfest και Wacken Open Air έως το Graspop, και το Woodstock Poland. Έχουν, δε, τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις – τα World Music Awards, Metal Hammer Awards και MTV Europe Music Awards είναι μόνο κάποιες από αυτές.
Παρασκευή 22/07, 21:00
40-55€
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b