MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Βικτόρια Χίσλοπ: «Ξεφυλλίζουμε» πέντε αγαπημένα μυθιστορήματα της δημοφιλούς Βρετανίδας συγγραφέως

Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων της νέας δραματικής σειράς της ΕΡΤ, «Μια νύχτα του Αυγούστου», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βρετανής συγγραφέως, Βικτόρια Χίσλοπ, ρίχνουμε μια ματιά στα αγαπημένα μας βιβλία της.

Η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος εμβαθύνει αρκετά στο ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε χαρακτήρα
"Η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος εμβαθύνει αρκετά στο ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε χαρακτήρα."
author-image Ναταλία Βουρλιωτάκη

Πριν από περίπου έναν μήνα ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τη νέα σειρά εποχής «Μια Νύχτα του Αυγούστου», που πρόκειται να προβληθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ, τη νέα σεζόν, αποτελώντας τη συγκλονιστική συνέχεια της ιστορίας της κορυφαίας σειράς «Το Νησί», με την υπογραφή της κορυφαίας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό τη σεζόν 2010-2011.

Τα βιβλία της συγγραφέως με τους ομώνυμους τίτλους αποτέλεσαν έμπνευση τόσο για τη δημιουργία της ήδη προβεβλημένης σειράς «Το Νησί» όσο και για το σίκουελ της, «Μια Νύχτα του Αυγούστου», το οποίο θα προβληθεί την επόμενη σεζόν, με 14 επεισόδια, σε σκηνοθεσία Ζωής Σγουρού και σενάριο Παναγιώτη Χριστόπουλου.

Η νέα δραματική σειρά διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’50 και εστιάζει στη δολοφονία μίας γυναίκας από τον σύζυγό της αφού αποκαλύψει την ερωτική σχέση της με κοντινό του πρόσωπο. Η ιστορία ξεκινά να ξετυλίγεται ύστερα από το οριστικό κλείσιμο της αποικίας των λεπρών στη Σπιναλόγκα και τη διοργάνωση ενός παραδοσιακού κρητικού γλεντιού στην Πλάκα. Η όμορφη ατμόσφαιρα διαλύεται με το άκουσμα δύο πυροβολισμών και την Άννα (Ευγενία Δημητροπούλου), να πέφτει νεκρή από το χέρι του άνδρα της Ανδρέα (Γιάννης Στάνκογλου), ο οποίος θα οδηγηθεί στη φυλακή για τα επόμενα έξι χρόνια.

Το συγγραφικό έργο της Βικτόρια Χίσλοπ

Ως ώρας τα μυθιστορήματα της Βικτόρια Χίσλοπ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες παγκοσμίως και έχουν πουλήσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Το πρώτο μυθιστόρημα της, «Το Νησί», το οποίο εκδόθηκε το 2005, κατείχε την πρώτη θέση στα χαρτόδετα charts των Sunday Times για οχτώ συνεχόμενες εβδομάδες με περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς, ενώ παράλληλα αποτέλεσε αφορμή για να λάβει η Χίσλοπ το βραβείο της Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Συγγραφέως το 2007.

To δεύτερο βιβλίο της με τίτλο, «Η Επιστροφή», που εκδόθηκε το 2008, αποτελεί ένα ρομαντικό μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία που επικεντρώνεται στον ισπανικό εμφύλιο και έγινε επίσης best seller. Η συγγραφέας επέστρεψε στην Ελλάδα για την δημιουργία του τρίτου της έργου, «Το Νήμα», που εκδόθηκε το 2011 και επικεντρώνεται στην ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης, σε μία ιστορία που εκτείνεται σχεδόν σε έναν αιώνα, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917.

Το 2014 εκδίδεται το μυθιστόρημα της «Η Ανατολή», μία θυελλώδης οικογενειακή ιστορία που εκτυλίσσεται στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Λίγα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 2020, εκδίδεται το έργο «Μια Νύχτα του Αυγούστου», το όποιο -όπως προαναφέρθηκε- αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας του πρώτου μυθιστορήματός της.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικάτα πέντε καλύτερα – και δικά μας αγαπημένα – βιβλία της Βικτόρια Χίσλοπ που θα λατρέψουν οι αναγνώστες μυθιστορημάτων εποχής με έντονο το ιστορικό στοιχείο και τον ρομαντισμό, τα οποία σε ταξιδεύουν στο παρελθόν και σε κάνουν να αισθάνεσαι μέρος της ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑH Victoria Hislop επιστρέφει στο “Νησί” και συνεχίζει την ιστορία στο νεό της βιβλίο12.09.2018

Το Νησί (2005)

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το «Νησί» ή αλλιώς «The Island» είναι το πρώτο -best seller- μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς με τον ομώνυμο τίτλο, η οποία μεταδόθηκε το 2010 με 2011.

Σε μια ρευστή περίοδο της ζωής της, η Alexis Fielding, εξερευνά το παρελθόν της μητέρας -πριν μετακομίσει στο Λονδίνο- και τα παιδικά της χρόνια σε ένα μικρό κρητικό χωριό, την Πλάκα. Η μυστικοπάθεια της μητέρας της, ωθεί την Alexis να θέλει να ταξιδέψει στην Κρήτη και να μάθει τα πάντα για την ιστορία της οικογένεια της και την καταγωγή της από την Κρήτη, ξεκινώντας από το μηδέν, με μοναδικό στοιχείο ένα γράμμα που της δίνει η μητέρα της προς μία φίλη από εκείνα τα χρόνια. Η άφιξη της Alexis στην Πλάκα προϊδεάζει τόσο την ίδια όσο και τον αναγνώστη για τις πολλές εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν, με κυριότερη την ανακάλυψη του μικροσκοπικού, έρημου νησιού της Σπιναλόγκας -την πρώην αποικία λέπρας της Ελλάδας- που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πλάκα. Η συνάντησή της με την Φωτεινή, παλιά φίλη της μητέρας της, βοηθά την Alexis να ξετυλίξει το κουβάρι της τραγικής ιστορίας ζωής μίας οικογένειας γεμάτη πάθη, πόλεμο, αρρώστια, δολοφονίες και μοιχεία, που έχει θάψει η μητέρα της σε όλη της ζωή. Ανακαλύπτει με αυτόν τον τρόπο πόσο στενά συνδεδεμένη είναι με το νησί, σοκάρεται με τον τρόμο και τον πόνο της Σπιναλόγκας και των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να περάσουν από τη μια στιγμή στην άλλη όλη τους ζωή εκεί, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ συνειδητοποιεί στο τέλος πως τα μυστικά του παρελθόντος έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το μέλλον…

Η επιστροφή (2008)

Εκδόσεις Διόπτρα

Ο «Γυρισμός» ή «The Return» αποτελεί το δεύτερο δημιούργημα της συγγραφέως, το οποίο εκδόθηκε το 2008 και έλαβε εξίσου πολλές βραβεύσεις με το πρώτο της έργο.

Οι μεγαλοπρεπείς πύργοι της Αλάμπρα και τα πλακόστρωτα δρομάκια της Γρανάδας συντροφεύουν τη Σόνια Κάμερον στο ταξίδι της στην Ισπανία με την παιδική της φίλη, η οποία προσδοκεί να ξεφύγει από τη μονότονη καθημερινότητα της και από έναν επιφανειακό γάμο με τη βοήθεια του χορού. Μια τυχαία συνάντηση σε ένα ήσυχο καφέ και μια ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών φωτογραφιών την παρασύρουν στην ανατριχιαστική ιστορία του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας, μέσα από την ιστορία ζωής της οικογένειας Ramirez, 70 χρόνια νωρίτερα, και στην ανακάλυψη μιας ιδιαίτερης προσωπικής της σύνδεσης με την συγκεκριμένη οικογένεια. Το πραξικόπημα του στρατού υπό τον Φράνκο διαταράσσει την εύθραυστη ειρήνη της χώρας αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα τα μέλη της μάρτυρες των φρικαλεοτήτων της σύγκρουσης.

Η «Επιστροφή» είναι ένα βαθιά συγκινητικό και σαγηνευτικό μυθιστόρημα που προκαλεί έντονα συναισθήματα θλίψης, τρόμου αλλά και ελπίδας, συγκίνησης και οξύνει τους ορίζοντες των αναγνωστών μέσα από την λεπτομερή εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων.

Το Νήμα (2011)

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το «Νήμα» ή αλλιώς «The Thread» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Victoria Hislop που εκδόθηκε το 2011, με φόντο την ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης και την Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που σχεδόν κατέστρεψε την πόλη μέσα σε δύο μέρες.

Η γέννηση του Δημήτρη Κομνηνού σηματοδοτεί το ξέσπασμα μιας θυελλώδους πυρκαγιάς που σαρώνει την ακμάζουσα πολυπολιτισμική πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά. Ο πόλεμος, ο φόβος και οι διώξεις που προκαλούνται από το καταστροφικό γεγονός αλλάζουν για πάντα την πόλη και διχάζουν τους ανθρώπους της. Η μοίρα του Δημήτρη θα συνδεθεί με αυτή της νεαρής Κατερίνας, πέντε χρόνια αργότερα, η οποία δραπετεύει με τη σειρά της από την Ελλάδα μετά την καταστροφή του σπιτιού της στην Μικρά Ασία από τον τουρκικό στρατό και την απώλεια της μητέρας της. Έτσι, οι ζωές των δύο πρωταγωνιστών εμπλέκονται και συνδέονται με την ιστορία της ίδιας της πόλης.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2007 στη Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός Αγγλοέλληνας μαθαίνει για πρώτη φορά την ιστορία της ζωής των παππούδων του και βρίσκεται σε σκέψεις για το αν πρέπει να διαφυλάξει τις αναμνήσεις και τους θησαυρούς των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους ή εάν πρέπει να προχωρήσει και να ξεφύγει οριστικά από το παρελθόν…

Η Ανατολή (2014)

Εκδόσεις Διόπτρα

Η «Ανατολή» ή αλλιώς «The Sunrise» αποτελεί το επόμενο έργο της Victoria Hislop που εκδόθηκε το 2014 και αφηγείται μία συναρπαστική ιστορία αγάπης και γάμου σε ένα μέρος της μεσογειακής ιστορίας που δεν εξερευνάται συχνά.

Το καλοκαίρι του 1972, η Αμμόχωστος στην Κύπρο είναι το πιο επιθυμητό θέρετρο στην Μεσόγειο, στο οποίο ένα φίλοδοξο ζευγάρι προετοιμάζεται να ανοίξει το πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο του νησιού, με την αρμονική συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι δύο γειτονικές οικογένειες, Georgious και Özkans, μετακόμισαν στην Αμμόχωστο -όπως πολλοί άλλοι- για να αποφύγουν την αναταραχή και την εθνοτική βία που παρατηρείται σε άλλα μέρη του νησιού εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά, αρχίζουν να δημιουργούνται εντάσεις και διχασμός μεταξύ των οικογενειών υπό την πρόσοψη της αίγλης και της επιτυχία της πόλης, όταν ξαφνικά η Κύπρος αντιμετωπίζει μια καταστροφική σύγκρουση με την εισβολή της Τουρκίας, η οποία στοχεύει στην υπεράσπιση της τουρκοκυπριακής  κοινότητας. Η Αμμόχωστος βομβαρδίζεται και σαράντα χιλιάδες άνθρωποι παλεύουν να ξεφύγουν από τους εχθρικούς στρατιώτες, με τις δύο οικογένειες να είναι οι μοναδικές που παραμένουν στην έρημη πόλη.

Μια Νύχτα του Αυγούστου (2020)

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο «Μια Νύχτα του Αυγούστου» ή αλλιώς «One August Night» εκδόθηκε το 2020 και αποτελεί –όπως προαναφέρθηκε- το sequel του πολυαγαπημένου πρώτου μυθιστορήματος της Hislop «Το Νησί». Βρισκόμαστε στις 25 Αυγούστου του 1957, μόλις το νησί της Σπιναλόγκας έχει κλείσει λόγω της ανακάλυψης του θεραπευτικού φαρμάκου της θανατικής αρρώστιας. Το χαρμόσυνο αυτό γεγονός διαταράσσεται με την τραγωδία των οικογενειών Πετράκη και Βανδουλάκη, μετά τη δολοφονία της Άννας από τον άντρας της Ανδρέα Βανδουλάκη, αφου πληροφορείται την απιστία της με τον ξάδερφό του. Η ιστορία συνεχίζεται με την εξιστόρηση της ζωής των πρωταγωνιστών που απομένουν, τη φυλάκιση του Αντρέα και τους επιζώντες της οικογένειας Πετράκη, οι οποίοι παλεύουν να συνεχίσουν τη ζωή τους ξεπερνώντας τα ερείπια του παρελθόντος και αντιμετωπίζοντας το στίγμα και το σκάνδαλο που συνδέει την οικογένεια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒικτόρια Χίσλοπ: Επίσημα Ελληνίδα η συγγραφέας του “Νησιού”12.09.2018

Η Βικτόρια Χίσλοπ είναι μια σπουδαία συγγραφέας της οποίας τα βιβλία έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα τα περισσότερα έχουν βραβευτεί ως best seller. Ο συνδυασμός της αφήγησης ιστορικών γεγονότων εμπλουτισμένων μέσα σε ρομαντικές ιστορίες γεμάτες πάθος, έρωτα, αγάπη, αλλά και θλίψη, φόβο και πόνο διεγείρουν έντονα συναισθήματα ακόμα και στους πιο δύσκολους αναγνώστες – γεγονός που χαρακτηρίζει τον τρόπο και την αισθητική γραφής της συγγραφέως. Η αγάπη της Χίσλοπ για την Ελλάδα διαφαίνεται μέσα κάθε σελίδα των βιβλίων της, κάτι που άλλωστε την οδήγησε στην πολιτογράφηση της ως Ελληνίδα τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b