MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Χάρισον Φορντ γίνεται 80: Οι 10 πιο εμβληματικοί ρόλοι της καριέρας του

Σήμερα κλείνει τα 80 του χρόνια ο Χάρισον Φορντ, ο οποίος μπήκε στις καρδιές μας ως Χαν Σόλο, Ιντιάνα Τζόουνς και όχι μόνο…

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο Αμερικανός ηθοποιός Χάρισον Φορντ γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1942 στο Σικάγο και παρόλο που πλέον διανύει την 5η δεκαετία του στον κόσμο της υποκριτικής, δεν ήταν ποτέ όνειρό του να μπει στον χώρο του κινηματογράφου. Αντιθέτως, ο ηθοποιός που σήμερα έχει συνδέσει το όνομά του με τις πιο χαρακτηριστικές περιπέτειες δράσης των 90’s, σε ηλικία 22 ετών, ταξίδεψε από το Ιλινόις μέχρι το Λος Άντζελες, με σκοπό να δουλέψει ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Για καλή του τύχη, λίγο μετά από το δοκιμαστικό του για το ραδιόφωνο, τον ανακάλυψε ένας εργαζόμενος του τμήματος νέων ταλέντων της κινηματογραφικής εταιρίας Columbia Pictures, ο οποίος και τον έπεισε να υπογράψει και να ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρίας. Αρχικά, έκανε μικρές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, μέχρι το 1967, όταν και έλαβε τον πρώτο σχετικά μεγάλο του ρόλο στο γουέστερν «Ήρθε η ώρα να πεθάνεις». Η ερμηνεία αυτή του Χάρισον Φορντ πράγματι είχε καταφέρει να βρει τον στόχο της, καθώς λίγους μήνες αργότερα ο ηθοποιός υπέγραψε συμβόλαιο με την Universal Pictures.

Οι ρόλοι που του εξασφάλιζε η νέα του εταιρία όμως δεν τον ικανοποιούσαν και ούτε κατάφερναν να τον στηρίζουν οικονομικά, καθώς ο Χάρισον Φορντ ήταν ήδη παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Έτσι, το 1970 ο ηθοποιός άφησε την υποκριτική και έγινε αυτοδίδακτος ξυλουργός, για να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του.

Η μεγάλη επιτυχία και οι χαρακτηριστικοί ρόλοι του Χάρισον Φορντ
Το 1977, ο Χάρισον Φορντ πρωταγωνίστησε ως Χαν Σόλο στην πρώτη ταινία "Ο Πόλεμος των Άστρων".

Το 1977, ο Χάρισον Φορντ πρωταγωνίστησε ως Χαν Σόλο στην πρώτη ταινία “Ο Πόλεμος των Άστρων”.

Το διάλειμμα του όμως από την υποκριτική κράτησε μόλις 3 χρόνια, καθώς έτυχε στον δρόμο του να συναντήσει τον σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας, για τον οποίο είχε φτιάξει ένα ξύλινο γραφείο. Ο σκηνοθέτης συμπάθησε τον Φορντ και του πρότεινε έναν ρόλο στη νέα του ταινία, «Νεανικά Συνθήματα», η οποία έμελλε να γίνει η ταινία-ντεμπούτο του ηθοποιού αλλά και η αρχή της σπουδαίας καριέρας του.

Με τον Τζορτζ Λούκας, ο Χάρισον Φορντ ανέπτυξε μία φιλία, η οποία και του χάρισε τον πρώτο ρόλο με τον οποίο «κατέκτησε» το Χόλυγουντ, αυτόν του Χαν Σόλο, παρόλο που ο ηθοποιός δεν βρισκόταν στις πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη. Το 1975, ο Λούκας είχε ζητήσει από τον Φορντ να τον βοηθήσει σε ένα κάστινγκ που θα έκανε για μία νέα ταινία, διαβάζοντας τους ρόλους μαζί με τους υποψήφιους ηθοποιούς. Ο Φορντ έλαμψε με τις ερμηνείες του σε αυτό το κάστινγκ και έτσι ο σκηνοθέτης αποφάσισε να του δώσει μία ευκαιρία και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Ο Πόλεμος των Άστρων», η πρώτη ταινία όπου ο Χάρισον Φορντ έλαβε μεγάλο πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας και ανέβασε τον ηθοποιό ψηλά στη λίστα υποκριτικής του Χόλυγουντ, όπου πλέον όλοι μιλούσαν για το ταλέντο του νέου ηθοποιού που είχαν ανακαλύψει. Αυτή όμως ήταν μόνο η πρώτη επιτυχία του ηθοποιού, ο οποίος έπειτα έδωσε ζωή και στον Ιντιάνα Τζόουνς, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ήρωες του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ ενσάρκωσε και άλλους πολλούς χαρακτήρες που έχουν μείνει στην κινηματογραφική ιστορία μέχρι και σήμερα.

Με αφορμή λοιπόν τα 80α γενέθλια του, ευχόμαστε «χρόνια πολλά» στον Χάρισον Φορντ, συγκεντρώνοντας τις δέκα καλύτερες ερμηνείες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Φόρεστ Γκαμπ μέχρι τον Ναυαγό: Πέντε ερμηνείες του Τομ Χανκς που έχουν αφήσει εποχή12.09.2018

Νεανικά Συνθήματα (1973)

Ήδη από τον πρώτο του ρόλο σε μία πετυχημένη ταινία, ο Χάρισον Φορντ κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του. Χάρη βέβαια στον Τζορτζ Λούκας, η κινηματογραφική επιστροφή του ηθοποιού ήταν εξαιρετικά δυναμική, με τον ρόλο του αλαζονικού οδηγού αγώνων Μπομπ Φάλφα στην ταινία «Νεανικά Συνθήματα». Μπορεί ο Φορντ να μην είχε κάποιον ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην ταινία, η ερμηνεία του όμως κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να κάνει το Χόλυγουντ να μην ξεχάσει ποτέ τον δυναμικό Μπομπ και την εξαιρετικά αλαζονική και αυτοπεποίθησή του.

Πόλεμος των Άστρων (1977-1983, 1999-2005, 2015-2019)

Το franchise του Star Wars, ή αλλιώς του «Πόλεμου των Άστρων», είναι ένα από τα πιο γνωστά και επικερδή του Χόλυγουντ. Ο Χάρισον Φορντ, όπως ήδη αναφέραμε, πήρε αυτόν τον ρόλο… από σπόντα, όμως κατάφερε να τον απογειώσει και να δικαιώσει την επιλογή του Τζορτζ Λούκας να του χαρίσει τον χαρακτήρα του Χαν Σόλο, τον δυναμικό και ατρόμητο κυβερνήτη του διαστημόπλοιου Μιλένιουμ Φάλκον. Ο ρόλος αυτός του Φορντ όμως δεν σταμάτησε στην αρχική τριλογία που ολοκληρώθηκε το 1983 με το «Star Wars: Η Επιστροφή των Τζεντάι», αλλά επέστρεψε λίγο αργότερα με την Prequel τριλογία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2005 και την Sequel τριλογία, η οποία ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2019. Φυσικά, το κοινό λάτρεψε την επιστροφή του αγαπημένου του Χαν Σόλο, ο οποίος στο πλευρό του είχε ξανά τον Τσουμπάκα και την πριγκίπισσα Λέια (Κάρι Φίσερ), μπαίνοντας σε νέες και ακόμα πιο επικές διαστημικές περιπέτειες.

Ιντιάνα Τζόουνς (1981, 1984, 1989, 2008)

Το 1981, ο Τζορτζ Λούκας συνεργάστηκε με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον θρυλικό αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς. Στην αρχή, ο Λούκας δεν ήθελε με τίποτα να δώσουν τον ρόλο στον Χάρισον Φορντ, καθώς πίστευε πως θα μπέρδευε το κοινό αν υποδύεται ο ίδιος ηθοποιός δύο χαρακτηριστικούς ρόλους ταυτόχρονα. Τελικά όμως, ο Σπίλμπεργκ επέμενε να υποδυθεί τον Ιντιάνα Τζόουνς ο Φορντ και έτσι ο ηθοποιός κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Χόλυγουντ για ακόμα μία φορά. Η επιτυχία των ταινιών ήταν τόσο μεγάλη, που το 2023 ο Φορντ θα επιστρέψει ως Ιντιάνα Τζόουνς και θα προσπαθήσει να αποδείξει πως η δυναμική αυτών των ταινιών δεν έχει χαθεί.

Blade Runner (1982)

Η νέο-νουάρ ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Blade Runner» διαδραματίζεται στο μακρινό για τότε, αλλά περασμένο για εμάς 2019, όπου ο σκηνοθέτης μάλλον πίστευε πως θα έχουν εφευρεθεί ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα ρομπότ θα προσπαθούν να μας κατακτήσουν. Η ταινία τοποθετείται στο Λος Άντζελες συγκεκριμένα, και ο Χάρισον Φορντ πρωταγωνιστεί ως ένας πρώην αστυνομικός και πλέον blade runner, που έχει κάνει σκοπό της υπόλοιπης ζωής του να βρει και να εξολοθρεύσει τα replicants, κάποια ρομπότ με όψη ανθρώπων. Η πλέον κλασική αυτή ταινία ​​θεωρείται ως μία από τις καλύτερες στο είδος της, όμως το 1982 που είχε πρωτοκυκλοφορήσει, είχε αποσπάσει αρκετά ανάμικτες κριτικές.

Μάρτυρας Εγκλήματος (1985)

Για πολλούς η ερμηνεία του Χάρισον Φορντ στην ταινία «Μάρτυρας Εγκλήματος» είναι μία από τις καλύτερές του, καθώς ο ηθοποιός έκλεψε τα βλέμματα με αυτή του την ερμηνεία και έλαβε τις πρώτες του υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ο Φορντ πρωταγωνιστεί ως Τζον Μπουκ, ένας αστυνομικός ο οποίος ανέλαβε να προστατεύει τον μοναδικό μάρτυρα μίας άγριας δολοφονίας, τον 8χρονο Σάμιουελ (Λούκας Χάας). Προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια του μικρού και της μητέρας του, οι οποίοι είναι Άμις και ζουν σε μία κοινότητα της αδελφότητας, ο Μπουκ θα ενταχθεί σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που ήξερε, προσπαθώντας να συνηθίσει τα πιστεύω και την καθημερινότητά της. Και ενώ αρχίζει να ερωτεύεται αυτήν την καθημερινότητα, και όχι μόνο, οι δολοφόνοι δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους και να απειλήσουν την ακεραιότητα του Σάμουελ, της μητέρας του αλλά και του ίδιου.

Frantic (1988)

Σε μία από τις πιο σκοτεινές και συναρπαστικές ερμηνείες του, ο Χάρισον Φορντ υποδύεται τον Δόκτωρ Ρίτσαρντ Γουόκερ, έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κατασκοπίας στο Παρίσι, όταν εντελώς ξαφνικά η γυναίκα του εξαφανίζεται από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι, η ταινία αυτή είναι γεμάτη σασπένς και δυναμικές σκηνές, οι οποίες διαδραματίζονται στα όμορφα και ταυτόχρονα απειλητικά παριζιάνικα στενά.

Σχετικά με τον Χένρι (1991)

Το 1991, ο Χάρισον Φορντ πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία στην ταινία του Μάικ Νίκολς, «Σχετικά με τον Χένρι». Υποδύθηκε τον Χένρι, έναν πετυχημένο δικηγόρο, ο οποίος μετά από ένα τραγικό γεγονός θα χάσει τη μνήμη του και θα πρέπει να μάθει τα πάντα από την αρχή. Χάρη σε αυτό το ολικό reset που του επιβλήθηκε από το τραύμα, θα αλλάξει η ζωή του ριζικά και θα μάθει τι πραγματικά έχει σημασία. Ο Φορντ έδωσε μία τόσο δυναμική ερμηνεία σε αυτήν την ταινία, κατατάσσοντάς την τελικά στη λίστα με τις ταινίες που όλοι πρέπει να δουν έστω και μία φορά.

Τζακ Ράιαν: Παιχνίδια Ολέθρου (1992) και Τζακ Ράιαν: Άμεσος Κίνδυνος (1994)

Παρόλο που ο Φορντ δεν ήταν ο μόνος που έδωσε ζωή στον χαρακτήρα του Τζακ Ράιαν, ήταν αυτός που συμμετείχε σε δύο από τις 5 ταινίες της σειράς, αυτές του 1992 και του 1994, και όχι μόνο σε μία όπως οι υπόλοιποι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον χαρακτήρα (Άλεκ Μπάλντουιν, Μπεν Άφλεκ και Κρις Πάιν). Ο Χάρισον Φορντ ήταν αυτός που κατάφερε να ζωντανέψει τον Τζακ Ράιαν, τον έμπειρο πράκτορα της CIA που εμπλέκεται σε επικίνδυνες αποστολές, και να τον κάνει έναν από τους πιο δημοφιλείς πράκτορες του αμερικανικού κινηματογράφου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε ο ηθοποιός θεωρούνται οι καλύτερες και πιο επιτυχημένες της σειράς.

Ο Φυγάς (1993)

Ο Χάρισον Φορντ, μετά την μεγάλη επιτυχία που είχαν σημειώσει οι ερμηνείες του στις περίφημες σειρές ταινιών που αναφέραμε προηγουμένως, είχε γίνει περιζήτητος. Το 1993, ο ηθοποιός επέλεξε την ταινία «Ο Φυγάς», για να αποδείξει πως η επιτυχία του δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά οφειλόταν στο ταλέντο του. Πράγματι, η ερμηνεία του ως Δρ. Ρίτσαρντ Κίμπλ ενθουσίασε κοινό και κριτικούς  και του χάρισε μάλιστα μία ακόμα υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το θρίλερ αυτό του Άντριου Ντέιβις, παρουσιάζει τον Φορντ στον ρόλο του πετυχημένου αγγειοχειρούργου, Ρίτσαρντ Κιμπλ, ο οποίος γυρίζοντας μία μέρα από τη δουλειά βρίσκει τη γυναίκα του δολοφονημένη. Ο ίδιος, θα βρεθεί λίγο αργότερα ως ο κύριος ύποπτος για τον φόνο και θα δραπετεύσει, με σκοπό να βρει τον δολοφόνο και να απαλλαχτεί από τις κατηγορίες. Εμπόδιο στην προσπάθειά του θα σταθεί ο αναπληρωτής στρατάρχης των ΗΠΑ, Σάμιουελ Τζέραρντ (Τόμι Λι Τζόουνς), ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να τον εντοπίσει.

42 (2013)

Στη βιογραφική ταινία αφιερωμένη στον θρύλο του μπέιζμπολ, Τζάκι Ρόμπινσον (Τσάντγουικ Μπόουζμαν) και με σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Μπράιαν Χέλγκελαντ, ο Χάρισον Φορντ υποδύεται τον μάνατζερ της ομάδας, Μπράντς Ρίκεϊ. Ο Ρίκεϊ πίστεψε στον ταλαντούχο παίκτη από την πρώτη στιγμή και πάλεψε για την ομαλή ενσωμάτωσή του στην ομάδα και τη Major League Baseball, καταφέρνοντας να σταματήσει τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό που επικρατούσε μέχρι τότε στο επαγγελματικό μπέιζμπολ. Ο Φορντ με τη σειρά του, ερμήνευσε τον ρόλο αυτόν με τεράστιο σεβασμό και απέδειξε πως δεν είναι καλός μόνο στις ταινίες δράσεις, αλλά μπορεί να υποδυθεί με επιτυχία και έναν πραγματικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Τομ Κρουζ γίνεται 60: Ενδιαφέροντα facts που ίσως δεν ξέρατε για τον ηθοποιό που δεν φοβάται τις προκλήσεις12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b