MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Τομ Κρουζ γίνεται 60: Ενδιαφέροντα facts που ίσως δεν ξέρατε για τον ηθοποιό που δεν φοβάται τις προκλήσεις

Σήμερα ο ταλαντούχος και ακριβοπληρωμένος ηθοποιός Τομ Κρουζ κλείνει τα 60 του χρόνια και εμείς καταγράφουμε μία λίστα με…30 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για εκείνον.

Ειρήνη Μωραϊτη | 03.07.2022

Στις 3 Ιουλίου του 1962 γεννήθηκε ο Τομ Κρουζ, ένας από τους πιο ατρόμητους και χαρακτηριστικούς ηθοποιούς που έχει γράψει τη δική του ιστορία στη βιομηχανία των ταινιών δράσης.

Ο Τομ Κρουζ βαδίζει αισίως στην 5η δεκαετία της επιτυχημένης καριέρας του και φέτος το γιόρτασε με μία δυναμική επιστροφή ως ο θρυλικός πιλότος Μάβερικ. Η διαδρομή του στην υποκριτική ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Ο γνωστός για τους απαιτητικούς ρόλους και τις συνεργασίες δίπλα σε κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα του Χόλυγουντ, όπως οι Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Μάρτιν Σκορσέζε, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Στίβεν Σπίλμπεργκ, ηθοποιός καταφέρνει πάντα να χαρίζει στο κοινό δυναμικές ερμηνείες αλλά και να απασχολεί κατά καιρούς με την κάπως εκκεντρική προσωπική του ζωή.

Τα πρώτα βήματα του Τομ Κρουζ στην υποκριτική και η αναγνώριση του ταλέντου του

Το 1981, με την ενθάρρυνση της μητέρας του, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ηθοποιία και τον ίδιο χρόνο ο Κρουζ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο ρομαντικό δράμα του Φράνκο Τζεφιρέλι, «Ατέλειωτη Αγάπη». Αυτήν την πολλά υποσχόμενη αρχή ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες προσπάθειες του ηθοποιού, μέχρι τελικά να έρθει η ώρα του να λάμψει για πρώτη φορά ως ο έφηβος Τζόελ Γκούντσεν που μετατρέπει το σπίτι των γονιών του σε οίκο ανοχής, στην ταινία του 1983, «Risky Business».

Ωστόσο, το 1986 ήταν η χρονιά του Τομ Κρουζ, ο οποίος πλέον βρισκόταν στην κορυφή του Χόλυγουντ. Πέρα από την επική ερμηνεία του ως Πιτ Μίτσελ στο «Top Gun», την ίδια χρονιά ο ηθοποιός ξετύλιξε το υποκριτικό του ταλέντο για ακόμα μία φορά στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Το χρώμα του Χρήματος». Από τότε, το όνομα του ηθοποιού ήταν – και συνεχίζει να είναι – συνώνυμο με την βέβαιη εισπρακτική επιτυχία.

Ποια είναι όμως 30 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για τη ζωή και την καριέρα του ταλαντούχου ηθοποιού, που κατάφερε φέτος να επιβεβαιώσει τον μύθο γύρω από το όνομά του, φτάνοντας το ρεκόρ του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε εισπράξεις για το «Top Gun: Maverick».

30 fun facts που δεν ξέραμε για τον ηθοποιό
  1. Παρόλο που γεννήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του στον Καναδά, καθώς η οικογένειά του μετακόμισε στην Οτάβα για επαγγελματικούς λόγους. Όταν όμως οι γονείς του χώρισαν, ο ηθοποιός επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και λίγο αργότερα ξεκίνησε η καριέρα του στην υποκριτική.
  2. Μεγάλωσε σε μία αρκετά φτωχή και συντηρητική καθολική οικογένεια, έχοντας έναν εξαιρετικά βίαιο πατέρα, ο οποίος είχε συχνά ξεσπάσματα προς τα παιδιά του.
  3. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Τομ Κρουζ έπρεπε να πάει στο σχολείο με ματωμένη μύτη και μελανιές. Για αυτό και μεγαλώνοντας, ο ηθοποιός ανέπτυξε μία απέχθεια προς τις μακρυμάνικες μπλούζες, οι οποίες του θύμιζαν τις απεγνωσμένες προσπάθειες που έκανε να κρύψει τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας που βίωνε.
  4. Αν και ο Τομ Κρουζ λάτρευε την ομάδα πάλης στην οποία συμμετείχε όσο ήταν στο Γυμνάσιο, ένας τραυματισμός στο γόνατό του τον ανάγκασε να αποσυρθεί και να στραφεί σε κάποιο άλλο, λιγότερο επικίνδυνο, χόμπι. Έτσι, αποφάσισε να πάει στην ακρόαση για την σχολική παράσταση Guys and Dolls και από τότε τον κέρδισε η υποκριτική, παρόλο που από μικρός ήθελε να γίνει ιερέας ή πιλότος.
  5. Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του Τομ Κρουζ ήταν στην ταινία του 1981 «Ατελείωτη Αγάπη» και 5 χρόνια μετά ήρθε η μεγάλη επιτυχία του ηθοποιού με το «Top Gun».

Έχει (τυχαία;) χωρίσει και τις τρεις συζύγους του, όταν έφτασαν στα 33 έτη τους
Ο Τομ Κρουζ με τη δεύτερη σύζυγό του, Νικόλ Κίντμαν.

Ο Τομ Κρουζ με τη δεύτερη σύζυγό του, Νικόλ Κίντμαν.

  1. Μία υπερβολικά περίεργη σύμπτωση παρατηρείται και στους τρεις γάμους του ηθοποιού με τις ηθοποιούς Μίμι Ρότζερς, Νικόλ Κίντμαν και Κέιτι Χολμς, καθώς κάθε φορά που χώριζε, οι σύζυγοί του ήταν στα 33 χρόνια τους.
  2. Ο Τόμ Κρούζ έχει τρία παιδιά. Τον Κόννορ και την Ισαμπέλλα, που υιοθέτησε μαζί με τη Νικόλ Κίντμαν, και την Σούρι Κρουζ από το γάμο του με την Κέιτ Χολμς.
  3. Ο Τομ Κρουζ δεν φημίζεται για το ύψος του και παρόλο που ο ηθοποιός είναι μόλις 1,70, όλες οι γυναίκες με τις οποίες έχει συνάψει σχέση είναι αρκετά ψηλότερες. Μάλιστα, λίγο μετά το διαζύγιό του με τη Νικόλ Κίντμαν, η ηθοποιός είχε δηλώσει αστειευόμενη σε μία συνέντευξή της πως μετά τον χωρισμό, ήταν ανακουφισμένη που μπορούσε επιτέλους να ξανά φορέσει τακούνια!
  4. Σύμφωνα με τον ηθοποιό, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, όποτε και εισήχθη στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, δεν μπορούσε να διαβάσει σχεδόν καθόλου, εξαιτίας μίας σοβαρής μορφής δυσλεξία που τον ταλαιπωρούσε από μικρό. Για χρόνια όμως ντρεπόταν να το εκμυστηρευτεί στον οποιονδήποτε, καθώς φοβόταν πως θα γίνει περίγελος του σχολείου, μέχρι που σε ηλικία σχεδόν 20 χρονών κατάφερε να το ξεπεράσει και να μάθει να διαχειρίζεται τη δυσλεξία του.
  5. Το 1986, ο ηθοποιός γνώρισε την πρώτη σύζυγό του, Μίμι Ρότζερς, αλλά και την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας. Η Ρότζερς ήταν ήδη μέλος της θρησκείας και έτσι μύησε σύντομα και τον Κρουζ, ο οποίος πλέον είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στους κύκλους της Σαϊεντολογίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠέντε φορές που ο Iggy Pop απέδειξε ότι τα live του είναι μια αξέχαστη εμπειρία12.09.2018

Πιστεύει πως έχει θεραπευτικές δυνάμεις
  1. Ο ηθοποιός ισχυρίζεται πως μπορεί να θεραπεύσει τους ανθρώπους μόνο με το άγγιγμά του, καθώς έχει φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο μέσα στους κύκλους της Σαϊεντολογίας. Έτσι, θεωρεί πως η «εκπαίδευσή» του, του επιτρέπει να θεραπεύει μόνο με το άγγιγμά του μικρές πληγές και μολύνσεις.
  2. Πέρα από τις θεραπευτικές ιδιότητες των χεριών του, ο Τομ Κρουζ έχει σε μεγάλη υπόληψη τις βιταμίνες και τη γυμναστική, όμως καθόλου τα φάρμακα. Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και ολόκληρη την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, η κατάθλιψη, και γενικότερα ό, τι σχετίζεται με την ψυχολογία, δεν έχει πραγματική υπόσταση. Ως Σαϊεντολόγος, λοιπόν, πιστεύει πως μόνο η σωστή διατροφή και η γυμναστική μπορούν να θεραπεύσουν τους ανθρώπους και όχι τα χάπια ή τα αντικαταθλιπτικά.
  3. Το 1994, ο ηθοποιός έκανε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του πραγματικότητα, αποκτώντας δίπλωμα πιλότου. Εκτός λοιπόν από την μεγάλη οθόνη, ο Τομ Κρουζ σχίζει τους αιθέρες και στην πραγματικότητα, έχοντας στην κατοχή του ένα αεροσκάφος Gulfstream G450, το οποίο του κόστισε πάνω από 38 εκατομμύρια δολάρια!
  4. Ο Κρουζ, εκτός από καλός με την υποκριτική φαίνεται πως είναι και καλός με τους φαν του, καθώς έχει παραμείνει αρκετά ταπεινός μέσα στα 40 χρόνια επιτυχίας του. Κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τους θαυμαστές του, αφιερώνει αρκετές ώρες αλληλεπιδρώντας μαζί τους και έχει μάλιστα δηλώσει πως η επαφή του με το κοινό τον χαροποιεί πάντα.
  5. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Marvel είχε τον Τομ Κρουζ ως πρώτη της επιλογή για τον ρόλο του Iron Man και έτσι κάποια στοιχεία του χαρακτήρα έχουν βασιστεί στον ηθοποιό.

Έσωσε την Ray-Ban
Ο ηθοποιός φόρεσε για πρώτη φορά τα Ray-Ban γυαλιά του στην ταινία "Risky Business" και από τότε έγιναν το "σήμα κατατεθέν" του.

Ο ηθοποιός φόρεσε για πρώτη φορά τα Ray-Ban γυαλιά του στην ταινία “Risky Business” και από τότε έγιναν το “σήμα κατατεθέν” του.

  1. Το 1983, όταν ο ηθοποιός έκανε τα πρώτα επιτυχημένα του βήματα στην υποκριτική, η δημοφιλής εταιρία οπτικών Ray-Ban ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το πρόβλημα όμως αυτό ήρθε να σώσει ο Κρουζ, ο οποίος πλέον είναι σχεδόν ταυτισμένος με τα γυαλιά ηλίου της εταιρίας. Χρειάστηκαν μόλις κάποιες σκηνές του ηθοποιού με τα χαρακτηριστικά αυτά γυαλιά σε τρεις ταινίες (Risky Business, Top Gun και Rain Man) για να απογειωθούν ξανά οι πωλήσεις της εταιρίας. Τη χρονιά που κυκλοφόρησε το Top Gun μάλιστα, η εταιρία είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 40%.
  2. Το «Top Gun», στο οποίο ο Τομ Κρουζ πρωταγωνιστούσε ως Πιτ Μίτσελ ή αλλιώς Μάβερικ, έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και σημείωσε την τεράστια εισπρακτική επιτυχία των 353,8 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
  3. Ο Τομ Κρουζ δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την φιγούρα του σε βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια.
  4. Ο ηθοποιός λατρεύει να παίζει «κρυφτό» και δεν το κρύβει! Μάλιστα, σύμφωνα με την ηθοποιό Λία Ρεμίνι, ο Κρουζ είχε προτείνει στην ίδια και την παρέα του να παίξουν κρυφτό σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι περίπου 3 στρεμμάτων.
  5. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Τελευταίος Σαμουράι», ο Κρουζ παραλίγο να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Κατά τη διάρκεια μίας πολεμικής σκηνής, ένα από τα μηχανήματα άρχισε να λειτουργεί λανθασμένα, και ο συμπρωταγωνιστής του Κρουζ, Χιρογιούκι Σανάντα έχασε την ισορροπία του και κατάφερε μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν σημειωθεί κάποιο μοιραίο ατύχημα να σταματήσει την λεπίδα του, μία μόλις ίντσα μακριά από τον λαιμό του ηθοποιού, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει.

Ο Κρουζ κέρδισε 3 Χρυσές Σφαίρες αλλά τις επέστρεψε
  1. Ο Τομ Κρουζ έχει λάβει συνολικά τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις ταινίες Γεννημένος την 4η Ιουλίου (1989), Τζέρι Μαγκουάιρ (1996) και Μανόλια (1999), αλλά δεν είχε καταφέρει να κερδίσει σε καμία. Έχει όμως βραβευτεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες για τις ταινίες αυτές, τις οποίες πριν ένα χρόνο επέστρεψε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολοκληρωτική απουσία ταινιών μαύρων δημιουργών από τις υποψηφιότητες.
  2. Το 1988, ο Κρουζ κατάφερε να παίξει τόσο στην καλύτερη ταινία της χρονιάς (Rain Man), όσο και στην χειρότερη (Cocktail)!
  3. Ο ηθοποιός κάνει μόνος του όλα τα σταντ για τις ταινίες δράσεις του. Για αυτόν τον λόγο βέβαια τραυματίζεται συχνά στα γυρίσματα των ταινιών που πρωταγωνιστεί, όμως δε θα άλλαζε ποτέ αυτή του την απόφαση, μιας και όπως δηλώνει οι σκηνές βγαίνουν πολύ καλύτερες όταν ο ηθοποιός τις βιώνει πραγματικά.
  4. Ο Τομ Κρουζ είναι γεμάτος ενέργεια και έτοιμος να κάνει μόνος του κάθε σταντ που χρειάζεται, επειδή ακολουθεί τη διατροφή του άσσου του ποδοσφαίρου, Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η αρκετά αυστηρή αυτή διατροφή επιτρέπει στον ηθοποιό να καταναλώσει μέσα στη μέρα του μόλις 1.200 θερμίδες, τις οποίες λαμβάνει κυρίως από φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.
  5. Μιας και όπως είπαμε ο Τομ Κρουζ κάνει μόνος του τις δύσκολες σκηνές του, για τις ανάγκες κάποιων υποβρύχιων γυρισμάτων του Mission Impossible: Rogue Nation, ο ηθοποιός κράτησε την αναπνοή του κάτω από το νερό για περισσότερα από έξι λεπτά!

Ξανά παντρεύτηκε με… συνοικέσιο
Ο Τομ Κρουζ με την τρίτη σύζυγό του, Κέιτι Χολμς.

Ο Τομ Κρουζ με την τρίτη σύζυγό του, Κέιτι Χολμς.

  1. Μετά τον χωρισμό του με τη Νικόλ Κίντμαν, λέγεται πως ο Τομ Κρουζ γνώρισε και παντρεύτηκε την Κέιτι Χολμς μέσα από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, η οποία είχε οργανώσει μέχρι και ακρόαση για να βρει την επόμενη σύζυγο του ηθοποιού.
  2. Οι Ιάπωνες φαίνεται να λατρεύουν τον ηθοποιό, καθώς από το 2006 έχουν καθιερώσει την 10η Οκτωβρίου ως «Ημέρα του Τομ Κρουζ».
  3. Ο Τομ Κρουζ είναι εξαιρετικός στην ξιφασκία και διατηρεί στο σπίτι του ένα ολόκληρο δωμάτιο για να εξασκείται. Εκεί καλεί συχνά τους δύο καλούς του φίλους, Γουίλ Σμιθ και Ντέιβιντ Μπέκαμ, τους οποίους και νικάει πάντα!
  4. Το πρώτο τηλεοπτικό crush του ηθοποιού ήταν η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, την οποία είχε δει ως Αλίσια Χάμπερμαν στην ταινία του 1946, Notorious.
  5. Εκτός από το σινεμά, ο Κρουζ έγινε ήρωας και στην πραγματικότητα, καθώς το 1998 κατάφερε να σταματήσει μία κλοπή στο Λονδίνο, κυνηγώντας κάποιους ληστές οι οποίοι είχαν αποσπάσει κοσμήματα αξίας 150 χιλιάδων δολαρίων από ένα κατάστημα της γειτονιάς του!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλίβια Κόλμαν: Η ζωή και το έργο της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού μέσα από 15 συναρπαστικά facts12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b