MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις στην πόλη: 5 προτάσεις για την Πέμπτη 30 Ιουνίου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.

Άρθρο 1, δοκιμή 1 - Μια ιδέα σε εξέλιξη: Έκθεση της Τζένης Αργυρίου και της Νίνας Παπακωνσταντίνου στο Potential Project
Monopoli Team

Κινηματογράφος

1. Portugal Now!: 2ο Φεστιβάλ Πορτογαλικού Κινηματογράφου της Αθήνας στο Bios

Το ΚΙΝΟ Athens, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Camões και το Bios διοργανώνουν τον Ιούνιο, καθώς και την πρώτη Πέμπτη του Ιουλίου, ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο Πορτογαλικό Κινηματογράφο. Πέμπτη 30 Ιουνίου, 21:00: «Desterro», σκην. Maria Clara Escobar (Βραζιλία, Αργεντινή 2020): Η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού από την Βραζιλία, της Λόρα και του Ισραήλ. Ζουν μαζί, αλλά φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους ο ένας για τον άλλον. Η Λόρα αρχίζει να αισθάνεται τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης καταστροφής και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Όταν ο Ισραήλ μαθαίνει ότι η Λόα είναι νεκρή και το σώμα της βρίσκεται στην Αργεντινή, δεν το λέει σε κανέναν – ούτε καν στον γιο τους. Καθώς δεν παντρεύτηκαν ποτέ και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, ο Ισραήλ έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να φέρει το σώμα της Λόρα στο σπίτι.
Πέμπτη 30 Ιουνίου | 21:00
Είσοδος Ελεύθερη | Υπότιτλοι: Ελληνικά και αγγλικά
Bios Rooftop, Πειραιώς 84, Αθήνα. Emails: [email protected], [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλίβια Κόλμαν: Η ζωή και το έργο της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού μέσα από 15 συναρπαστικά facts12.09.2018

Εκθέσεις

2. Άρθρο 1, δοκιμή 1 – Μια ιδέα σε εξέλιξη: Έκθεση της Τζένης Αργυρίου και της Νίνας Παπακωνσταντίνου στο Potential Project

Το Potential Project παρουσιάζει την έκθεση της Τζένης Αργυρίου και της Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Άρθρο 1, δοκιμή 1: Μια ιδέα σε εξέλιξη». Οι καλλιτέχνιδες xωρίς να γνωρίζονται, αλλά γνωρίζοντας λίγο η μία τη δουλειά της άλλης, συναντήθηκαν με βάση το κοινό τους σημείο –το ενδιαφέρον τους για τη γλώσσα- και μοιράστηκαν κάποια από τα εργαλεία, τα μέσα και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν να δείξουν επιλεκτικά την πορεία μιας συνεργασίας και μιας ιδέας, που είναι ακόμα εν εξελίξει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της τελικής μορφής της, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε και το τέλος της δυναμικής των δοκιμών, και των σχετικά απεριόριστων πιθανοτήτων. Με τον τίτλο «Άρθρο 1, δοκιμή 1», παρουσιάζουν στο χώρο του Potential Project τρια διαφορετικά αποτυπώματα της διαδικασίας αυτής: ένα ηχητικό αρχείο από τις πρώτες τους δοκιμές, ένα οπτικό αρχείο -και συγκεκριμένα βίντεο καταγραφή της πρώτης απόπειρας της χο(ω)ρογραφίας/εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο-, και ένα εικαστικό αποτύπωμα με τη μεταφορά της εγκατάστασης σε κλίμακα στον εσωτερικό χώρο.
Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Ιουνίου, 19:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 1/7 17:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 2-3/7 13:00-18:00, Δευτέρα 4/7 17:00-21:00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Potential Project, Ανδρέα Μεταξά 25, Εξάρχεια, Αθήνα. Τηλ: 210 3817517. Ε: info.potentialproject(at)gmail.com.

3. Arcadia: Έκθεση έργων του ζωγράφου Χάρη Γαβρήλου (1957-1995) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Arcadia» του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995), στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 30 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η έκθεση, που διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ, περιλαμβάνει μια επιλογή από λάδια μεγάλων διαστάσεων (1985-1995), μια σειρά μεγάλα σχέδια (1984-1991), καθώς και πολλά μικρά σχέδια-σπουδές σε προθήκες, που καλύπτουν την περίοδο 1978-1987. Παρότι εν πολλοίς άγνωστος, ο πρόωρα χαμένος καλλιτέχνης – πέθανε νεότατος, μόλις 38 ετών – κατάφερε να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική τέχνη. Αφομοίωσε όσο λίγοι την αισθητική της εποχής του και τη μεταβόλισε δημιουργικά στο έργο του. Αν χρησιμοποιούσαμε μουσικούς όρους, θα λέγαμε ότι η ζωγραφική του είναι post-punk ή ethereal darkwave. Είναι μια ζωγραφική ρευστή, αέρινη, ρομαντική, σκοτεινή, μελαγχολική και ερωτική. Η νεοεξπρεσιονιστική ζωγραφική του Γαβρήλου εμπεριέχει συγκαλυμμένες αναφορές στα Φαγιούμ και σε πρωτοπόρους καλλιτέχνες διαφορετικών εποχών, όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας, ο El Greco και ο Φώτης Κόντογλου.
Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου, 18:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 25 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή – Κτίριο Β, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: 210 5202420 | www.opanda.gr

4. Ενέχυρο: Ξενάγηση στην έκθεση του Βερολινέζου καλλιτέχνη Andreas Siekmann στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Η επιμελήτρια της έκθεσης «Ενέχυρο» του Andreas Siekmann, Μαρίνα Φωκίδη μάς ξεναγεί, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στους χώρους του Ινστιτούτου Γκαίτε και τα εκθέματα του Βερολινέζου καλλιτέχνη. Η ξενάγηση σηματοδοτεί το κλείσιμο της έκθεσης στο Goethe-Institut Athen, η οποία άνοιξε για το κοινό στις 3 Μαΐου 2022 στο πλαίσιο του συμποσίου New Old Properties. Στο έργο του «Ενέχυρο, καταπίστευση και το αόρατο χέρι», το οποίο προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον, ο Βερολινέζος καλλιτέχνης Andreas Siekmann πραγματεύεται τους μηχανισμούς της αγοράς και τις πολιτικές διεργασίες στις οποίες βασίστηκε η οικονομική αναδιάρθρωση της Ανατολικής Γερμανίας μετά τη γερμανική επανένωση, αναδεικνύοντας μια νέα, ασυνήθιστη οπτική στη συζήτηση για τη δημόσια περιουσία.
Πέμπτη 30/6, 18:30
Δωρεάν
Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Αθήνα. Τηλ. +30 210 3661000. Ε: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: Χαμένη ζωή, μετέωρες ελπίδες12.09.2018

Βιβλία

5. Εκδόσεις Gutenberg: Παρουσίαση του βιβλίου «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!» του William Faulkner στον Σύλλογο Αρχαιολόγων

Οι εκδόσεις Gutenberg σας προσκαλούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ώρα 19.30 στον Σύλλογο Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου του William Faulkner «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!». Με τη μεταφράστρια του έργου Μαργαρίτα Ζαχαριάδου συνομιλούν οι: Βασίλης Δρόλιας, Συγγραφέας, Παναγιώτης Κεχαγιάς, Μεταφραστής, συγγραφέας | Συντονισμός: Γιάννης Μπασκόζος, Δημοσιογράφος, συγγραφέας. Περιγραφή: Ένας φτωχός άνδρας καταφέρνει να πλουτίσει και να ανελιχθεί κοινωνικά. Όμως η φιλοδοξία και η ανάγκη του για εξουσία θα τον οδηγήσουν στην καταστροφή. Την ιστορία του αφηγούνται διαφορετικοί ήρωες και μέσα απ’ την πολύπλευρη εξιστόρηση αναδύεται το ερώτημα: μπορούμε άραγε πράγματι να γνωρίζουμε το παρελθόν; Το αριστούργημα του William Faulkner και ένα από τα κορυφαία αμερικανικά μυθιστορήματα.
Πέμπτη 30/6, 19:30
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα. Πληροφορίες: https://www.dardanosnet.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑYasmin Levy: 10 τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε από την “ιέρεια” της world music12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b