MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Yasmin Levy: 10 τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε από την “ιέρεια” της world music

Σε λίγες ημέρες υποδεχόμαστε στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος την Yasmin Levy, την αισθαντική ερμηνεύτρια που μας ταξιδεύει με τη φωνή της σε όλη τη Μεσόγειο -από την Ισπανία μέχρι την Μέση Ανατολή.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Το Σάββατο 2 Ιουλίου επιστρέφει στη χώρα μας μία ερμηνεύτρια, που διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό, η Yasmin Levy. Σε μία μεγάλη συναυλία -με ελεύθερη είσοδο- που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Levy θα μας ταξιδέψει για ακόμη μια φορά σε κάθε άκρη της Μεσογείου, με μοναδικό μέσο την αισθαντική φωνή της και την πλούσια κουλτούρα της.

Ποια είναι η Yasmin Levy

Κόρη Τούρκων μεταναστών με σεφαραδική καταγωγή, η Yasmin Levy ενσαρκώνει το σταυροδρόμι πολιτισμών που έχει γεννήσει μία από τις πιο ξεχωριστές μορφές της world music -ένα κράμα σεφαραδίτικης μουσικής, φλαμένκο, μεσογειακών και βαλκανικών ήχων. Εδώ και 20 χρόνια διαγράφει τη δική της πορεία, τραγουδώντας για τον έρωτα και την αγάπη, στη γλώσσα της, λαντίνο -ένα μείγμα Εβραϊκών και Ισπανικών.

Μία κουλτούρα με μεγάλη ιστορία, η λαντίνο παραμένει τα τελευταία 500 χρόνια μία από τις πιο ρομαντικές και όμορφες παραδόσεις, ειδικά στη μουσική. Η Levy ήρθε σε επαφή με αυτή την κουλτούρα από μικρή ηλικία, χάρη στον πατέρα της, Yitzhak Levy, διάσημο συνθέτη που αφιέρωσε τη ζωή στη διασφάλιση της εβραϊκο-ισπανικής κουλτούρας. Μπορεί να έφυγε από τη ζωή όταν η Yasmin ήταν μόλις 12 μηνών, το πάθος του για την σεφαραδίτικη μουσική, όμως, πέρασε και σε εκείνη. Τελικά, η Levy όχι μόνο κράτησε ζωντανή τη μουσική παράδοσή της, αλλά κατάφερε και να την “αναστήσει”, συνδυάζοντας τις λαντίνο ρίζες της με το ισπανικό φλαμένκο -σε ένα κράμα που την έκανε διεθνώς διάσημη.

Σήμερα, με τον νέο δίσκο της “Piano &  Voice” στις αποσκευές της, ετοιμάζεται να ανανεώσει το ραντεβού της με την Ελλάδα, για να μας χαρίσει άλλη μια ατμοσφαιρική συναυλία -όπως συνηθίζει- κι εμείς ανυπομονούμε να “ταξιδέψουμε” με τα 10 αγαπημένα μας τραγούδια:

1. La Alegria

Στην Ελλάδα -και σε όλο τον κόσμο- έγινε γνωστή μέσα από τον δεύτερο δίσκο της, “La Juderia”, στον οποίο για πρώτη φορά “πάντρεψε” το λαντίνο με το φλαμένκο. Αυτός ήταν και ο δίσκος με την πρώτη παγκόσμια επιτυχία της, “La Alegria”.

Φέτος, 17 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, πήρε “νέα” πνοή μέσα από το hit ρεμίξ του Scott Rill, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει 9 εκατομμύρια views στο YouTube και ακούγεται στα clubs όλου του κόσμου. Μάλιστα, ο διάσημος Τούρκος DJ Mahmut Orhan έδωσε τη δική του πινελιά στο remix, με ακόμη μία διασκευή.

2. Una Noche Más

Σειρά είχε ο δίσκος “Manos Suave”, που παίχτηκε στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και καθιέρωσε την Yasmin Levy ως μία από τις πλέον επιτυχημένες προσωπικότητες της world music. Σε αυτόν τον δίσκο ακούσαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της, το μαγευτικό “Una Noche Más” (που στα ελληνικά μεταφράζεται “μία νύχτα ακόμα”), ένα νοσταλγικό τραγούδι-ωδή στον χαμένο έρωτα.

3. Adio Kerida

Στον ίδιο δίσκο ακούσαμε και το εμπνευσμένο από ένα διάσημο παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι, “Adio Kerida” (Αντίο αγαπημένη). Η ερμηνεία της Levy είναι μαγική και εμείς ανυπομονούμε να την ακούσουμε από κοντά.

4. Nací en Álamo

Αυτό είναι μάλλον το πιο γνώριμο κομμάτι της -στους Έλληνες τουλάχιστον. Από τις πρώτες κιόλας νότες μπορεί κανείς να καταλάβει ότι πρόκειται για μία διασκευή του αγαπημένου τραγουδιού του Διονύση Τσακνή, το “Τραγούδι των Γύφτων”. Ομολογουμένως είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της στη χώρας μας.

Το τραγούδι γράφτηκε για την ταινία του Τόνι Γκατλίφ “Vengo” και μάλιστα κέρδισε βραβείο César, για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική σε ταινία.

5. Porque

Άλλο ένα τραγούδι που περιμένουμε να ακούσουμε είναι το Porque, ένα φλαμένκο κομμάτι, που τραγούδησε με την Ελένη Βιτάλη. Ένα ντουέτο που ο Guardian αποκάλεσε “τολμηρό”, και τη φωνή της Levy “πιο δυνατή και άρτια από ποτέ”.

6. “This Shadow”

Η παραπάνω δεν ήταν η μοναδική συνεργασία της Yasmin Levy με Ελληνίδα ερμηνεύτρια. Μόλις το 2020 συνεργάστηκε με τη Χάρις Αλεξίου σε ένα υπέροχο ντουέτο, με τίτλο “This Shadow”, σε μουσική δική της και στίχους της Αλεξίου στα ελληνικά και της ίδιας στα ισπανικά.

7. Me Voy

Το “Me Voy” (“Φεύγω) είναι από τα πιο μελαγχολικά κομμάτια της Levy και οι ερμηνείες της σφύζουν πάντα από συναίσθημα. Ακόμη ένα από τα αγαπημένα κομμάτια του ελληνικού κοινού.

8. Recuardo (Soghati)

Το Recuardo είναι ακόμη μια διασκευή, αυτή τη φορά του διάσημου τραγουδιού της θρυλικής Ιρανής ερμηνεύτριας Hayedeh. Άλλη μια απόδειξη ότι η Yasmin Levy έχει τον τρόπο να δίνει νέα πνοή σε τραγούδια κάθε κουλτούρας.

9. Mal De L`Amor

Ένα τραγούδι που μιλά για τον “πόνο της αγάπης”, στο οποίο η Levy για ακόμη μια φορά παντρεύει τις εβραϊκό-ισπανικές ρίζες της με την τούρκικη παράδοση.

10.La Cumperstia

Ίσως το τραγούδι που ξεχωρίζει περισσότερο από τον νέο δίσκο της “Piano+Voice”, το “La Cumperstia” είναι ένα πανέμορφο τανγκό, στο οποίο η Levy επιδεικνύει την πανέμορφη φωνή της.

Αυτά και πολλά ακόμη τραγούδια περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε από κοντά στη μεγάλη συναυλία της στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜυθολογίες: Καλοκαίρι στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με παραστάσεις για όλη την οικογένεια12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 21.00 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος τη Yasmin Levy στην πρώτη από τις φετινές συναυλίες της σειράς Parklife, με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b