MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: «Ταξιδεύει» στην Αθήνα για ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου εγκαινιάζει τις καλοκαιρινές, προφεστιβαλικές του δράσεις, με ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών γύρω από την εξορία, την πολιτική και τη μετανάστευση, στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας.

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: «Ταξιδεύει» στην Αθήνα για ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών
«Happy Day», Παντελής Βούλγαρης, Ελλάδα, 1976
Monopoli Team

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά τη σειρά των καλοκαιρινών του δράσεων με ένα διήμερο πρόγραμμα προβολών, στις 13 & 14 Ιουλίου, ως προέκταση της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Goethe-Institut Athen στο πλαίσιο του Film Club και του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση.

Το εργαστήριο διαμεσικών ερμηνευτικών στρατηγικών για οπτικοακουστικά αρχεία, Περιφερειακή όραση, συντονίζει ο Tamer El Said, συνιδρυτής της Cimatheque. Φέτος, το SIFF προσκαλεί επιλεγμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Αίγυπτο να δουλέψουν με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό που θα τους χορηγηθεί από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, την Cairo Cimatheque, τον πολιτιστικό οργανισμό UMAM-Documentation & Research (UMAM-D&R) του Λιβάνου, και το NAIAS, ένα συμμετοχικό αρχείο με έδρα την Σύρο.

*Το εργαστήριο Περιφερειακή όραση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

«Ο Έλληνας γείτονας» / «Katzelmacher», Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Δυτ. Γερμανία, 1969

Πρόγραμμα Προβολών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες μεγάλου μήκους με  επίκεντρο την εξορία, την πολιτική και τη μετανάστευση, θεματικές που θα απασχολήσουν το φετινό εργαστήριο Περιφερειακή Όραση.

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, 21:00 | «Happy Day», Παντελής Βούλγαρης, Ελλάδα, 1976, 100′

Η ταινία πραγματεύεται τις εμπειρίες πολιτικών κρατουμένων που εξορίστηκαν σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η φιγούρα ενός κρατούμενου που αρνείται να υποταχθεί.

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, 21:00 | «Ο Έλληνας γείτονας» / «Katzelmacher», Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Δυτ. Γερμανία, 1969, 88′

Μια ταινία γύρω από μια παρέα νεαρών ζευγαριών που βαριούνται και περνάνε τον χρόνο τους συζητώντας, πίνοντας, παίζοντας χαρτιά και χαζολογώντας. Ο Γιώργος, ένας εργάτης από την Ελλάδα (τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Φασμπίντερ) γίνεται αντικείμενο περιέργειας για τις γυναίκες, ενώ εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους άντρες.

*H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

«Happy Day», Παντελής Βούλγαρης, Ελλάδα, 1976

Film Club

Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, το Film Club αναπτύσσεται σε ξεχωριστά «επεισόδια» τα οποία επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σποραδικά από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, θα προβληθούν ταινίες από την Ταινιοθήκη του Goethe-Institut μαζί με ταινίες που προτείνονται από τους συνεργάτες του Film Club.

Το καθένα επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ένα φεστιβάλ που έχει προσκληθεί από το Goethe-Institut Athen να επιμεληθεί τη συγκεκριμένη βραδιά προβολών, επιλέγοντας μια ταινία από την πλούσια Ταινιοθήκη του Goethe-Institut, η οποία θα προβληθεί μαζί με μια άλλη ταινία της επιλογής του εκάστοτε φεστιβάλ. Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 21:00 στην ταράτσα του Goethe-Institut Athen, σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ6ο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου: Μοναδικές προβολές κλασικών ταινιών κάτω από τ’ αστέρια12.09.2018

Το Film Club είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Athen.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Pre-festival event: FILM CLUB X SIFF

13-14 Ιουλίου 2022 | 21:00

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα. Τηλ. +30 210 3661000. Ε: [email protected].

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
5 γυναίκες εικαστικοί εκφράζονται μέσα από τη μεγάλη οθόνη
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Η απονομή των βραβείων
Cine News
Αναβάλλεται η «συνάντηση» της Μαρίας Κάλλας με τη Μόνικα Μπελούτσι στο Παλλάς
Cine News
Το χριστουγεννιάτικο κανάλι της COSMOTE TV επιστρέφει με πάνω από 130 ταινίες για όλη την οικογένεια
Cine News
Στο Παρά Πέντε: Όλα έτοιμα για το μεγάλο reunion «20 χρόνια μετά» – Τι θα δούμε
Cine News
28ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Όταν ο κινηματογράφος στρέφει την προσοχή στα παιδιά
Cine News
"Handbrake": Η ταινία μικρού μήκους της Αντιγόνης Καρνεσιώτη στο Onassis Channel
Cine News
Home Cinema: Ποιες ταινίες θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
The Hunger Games: Ένα franchise που αντέχει στον χρόνο – γιατί η δυστοπία καλά κρατεί
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Αυλαία για το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι νικητές των βραβείων