MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022: Μουσικές συναντήσεις στον Ομφαλό της Γης

Με θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» και δύο μοναδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή επιστρέφει το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» και μάς ανακοινώνει το πρόγραμμά του.

4ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ"
4ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ"
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Το Φεστιβάλ «Το Λάλον Ύδωρ» θα φιλοξενήσουν για τέταρτη χρονιά οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας. Η φετινή διοργάνωση φέρει τον θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» και μαζί με αυτόν δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στην Άμφισσα και την Ιτέα, αφιερωμένες στη Μικρασιατική Καταστροφή, από την οποία φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια.

Το φετινό πρόγραμμα του θεσμού που, καταφέρνει να ενώνει ισορροπημένα τον πολιτισμό με τον αγροτουρισμό, περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του έντεχνου μουσικού χώρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν δίνεται χώρος σε νέους καλλιτέχνες, καθώς μέλημα του Φεστιβάλ είναι πάντα και η ανάδειξη νέων προσώπων.

Στο 4ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» συμμετέχουν: ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, οι Λούστροι, η Greek Retro Band «The Swingin Cats» και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης με τον θρυλικό μαέστρο και δάσκαλο Benjamin Zander.

Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Μαραμής, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου, η παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης και του μαέστρου Benjamin Zander, είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνεργασία του Φεστιβάλ και μία από τις μεγαλύτερες «νίκες» της διοργάνωσης, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλη τιμή, καθώς οι ίδιοι οι ερμηνευτές επέλεξαν τους Δελφούς ως το ορόσημο των εμφανίσεών τους στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών Νικόλαος Κατσικούλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών Δημήτρης Μαραμής και ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκάλης παρουσίασαν το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών Νικόλαος Κατσικούλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών Δημήτρης Μαραμής και ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκάλης παρουσίασαν το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»

Ο Δημήτρης Μαραμής επεσήμανε ότι το «Λάλον Ύδωρ» δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό, ο οποίος: «είναι η δημιουργία νέων έργων, η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική. Πολιτισμός δεν είναι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια. Ένας θεσμός εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε εκπτώσεις.»

Σχετικά με το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας, διοργανώνεται από το Δίκτυο Δελφών και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι πως αποτελείται από ένα δίκτυο δρώμενων που πραγματοποιούνται σε πολλές διαφορετικές πόλεις με κεντρικό πυρήνα τους Δελφούς. Ξεχωριστό γνώρισμα του Φεστιβάλ είναι πως οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του επιλέγονται θεματικά με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδέονται με την ιστορία αλλά και το κάλλος του εκάστοτε φυσικού χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταύτιση της καλλιτεχνικής έκφρασης με το φυσικό σκηνικό του τόπου αλλά και το βάρος της ιστορικότητάς του.

Το Φεστιβάλ Δελφών στις παράλληλες δράσεις του συνδέει επίσης την αγροτική παραγωγή της Φωκίδας με τον πολιτισμό, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις αγροτουρισμού πριν από επιλεγμένες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα την έκθεση και γευσιγνωσία τυποποιημένων τοπικών προϊόντων. Θεμελιώδη προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως η ελιά, το σταφύλι, το μέλι, το λάδι και το κρασί, αποτελούν μέρος της βασικής παραγωγής της δελφικής γης. Με αυτή τη δράση αποδεικνύεται πως η μυθολογική, παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, ως αρχετυπικών συμβόλων στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει άφθαρτη και ζωντανή.

Τόσο η σύνδεση της μουσικής με τις απείρου κάλους γωνιές της Φωκίδας, όσο και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», καλούν το κοινό φέτος να δώσει το παρόν, συνδυάζοντας την καλοκαιρινή απόδραση σε έναν ιστορικό τόπο, με την παρακολούθηση ενός Φεστιβάλ υψηλής και μοναδικής πολιτιστικής αξίας.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022

Το Φεστιβάλ Δελφών χωρίζεται για ακόμα μία φορά, σε δύο Κύκλους. Τον Α΄ Κύκλο των εκδηλώσεων «ανοίγει» στις  18 Ιουνίου ο Γιάννης Χαρούλης, στο Θέατρο Φρύνιχος των Δελφών και «κλείνει» στις 10 Ιουλίου το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» στην Προβλήτα της Ιτέας. Γενικότερα, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα και Γαλαξίδι.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ο Β΄ Κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στη Δωρίδα  και θα φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής σκηνής. Ο Β’ Κύκλος του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 4 Αυγούστου με την εμφάνιση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στην Ερατεινήθα συνεχιστεί στις 12 Αυγούστου με τη Γλυκερία στο Λιδωρίκι και θα τελειώσει στις 13 Αυγούστου με την εμφάνιση του Σταύρου Σιόλα στους Πενταγιούς.

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Α’ Κύκλου

Σάββατο 18 Ιουνίου: Γιάννης Χαρούλης
21:15 στο Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί
Γιάννης Χαρούλης

Γιάννης Χαρούλης

Ο Γιάννης Χαρούλης και η ομάδα μουσικών του έρχονται στο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» για να μοιραστούν τραγούδια και μουσικές. Παλιά και νέα τραγούδια θα γίνουν ένα σε μία συναυλία γεμάτη πάθος, που δεν κοιτά ηλικίες, διακρίσεις και χρώματα. Ο Γιάννης Χαρούλης υπόσχεται να μας παρασύρει με όσα τραγούδια του έχουμε αγαπήσει, αλλά και να μας συστήσει τα καινούργια τραγούδια του από το νέο του δίσκο «ΚΟΛΙΜΠΡΙ». Ένα άλμπουμ γεμάτο σκέψεις και συναισθήματα που μας θυμίζουν ότι όσες δυσκολίες και αν βιώνουμε, όταν «μοιραζόμαστε» «εκφραζόμαστε» και «επικοινωνούμε», τότε η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται. Μία μοναδική συνάντηση στον «ομφαλό της γης», για να δώσουμε και να πάρουμε τη δύναμη που δημιουργείται όταν οι καρδιές των ανθρώπων χτυπούν με τον ίδιο παλμό!

Ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης. Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα), Βασίλης Μπαχαρίδης (κρουστά), Θανάσης Dzingovic (ηλεκτρική κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα)
Σχεδιασμός Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος – Νίκος Κωνσταντάκης, Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης.
Εισιτήρια: 15€ το κανονικό εισιτήριο, 12€ το μειωμένο

Παρασκευή 24 Ιουνίου: Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (BPYO) με τον μαέστρο Benjamin Zander
21:15 στο Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί
Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Benjamin Zander

Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Benjamin Zander

Tο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» θα φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (Boston Philharmonic  Youth Orchestra – BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander και τους κορυφαίους σολίστ Zlatomir Fung (τσέλο) και Sofia Fomina (σοπράνο). Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους μουσικούς να ερμηνεύουν Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάλερ υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιμουσικού Benjamin Zander. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης αποτελείται από 100 νέους, ταλαντούχους μουσικούς και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ οι δύο διακεκριμένοι σολίστ έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία.
(Με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.)
Εισιτήρια: 10€ το κανονικό, 8€ το μειωμένο

Κυριακή 26 Ιουνίου: Ελένη Τσαλιγοπούλου – Σμύρνη 1922-2022
21:15 στην Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου)  / Άμφισσα
Ελένη Τσαλιγοπούλου

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της. Μια μουσική διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας στις ρίζες της, στα ακούσματα που μελέτησε και θαύμασε, στους ήχους με τους οποίους μεγάλωσε. Διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους». Εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά. θα μεταφέρουν στο κοινό την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, συνθέτουν μια συναυλία γεμάτη μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της «χαμένης πατρίδας» μας της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας γοητεύει, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στις ψυχές όλων των Ελλήνων.

Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Μαζί της οι μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)
Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας
Εισιτήρια: 10€ το κανονικό, 8€ το μειωμένο

Κυριακή 3 Ιουλίου: Greek Retro Band – The Swingin’ Cats – Γιώργος Ζερβός
21:15 στο Κεντρί / Γαλαξίδι
Η Greek Retro Band "The Swingin' Cats" και ο Γιώργος Ζερβός

Η Greek Retro Band “The Swingin’ Cats” και ο Γιώργος Ζερβός

Οι Swingin’ Cats με καπετάνιο τον Γιώργο Ζερβό έχουν βάλει πλώρη να ταξιδέψουν το κοινό σε μέρη μαγικά! Ένα μουσικό σχήμα με έντονη σκηνική παρουσία που ξεσηκώνει πάντα με τον κομψό jazzy ήχο του, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική του φύση. Ένα ευρύ ρεπερτόριο με ελληνικά και ξένα τραγούδια όλων των εποχών που αναμειγνύονται με τρόπο ευρηματικό. Μια συναυλία γεμάτη ενέργεια που υπόσχεται να σας χαρίσει μια μοναδική καλοκαιρινή νύχτα δίπλα στη θάλασσα! Βίρα τις άγκυρες.…

Το μουσικό σχήμα «SwinginCats» αποτελείται από τους μουσικούς: Γιώργος Ζερβός (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Ορέστης Πετράκης (πλήκτρα), Στάθης Παρασκευόπουλος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Καλονάρος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Ηχοληψία: Στέφανος Χατζόπουλος
Εισιτήρια: 10€ το κανονικό, 8€ το μειωμένο

Κυριακή 10 Ιουλίου: Μουσικό σχήμα Οι Λούστροι – «100 χρόνια πριν…»
21:15 στην Προβλήτα / Ιτέα
Το μουσικό σχήμα "Οι Λούστροι"

Το μουσικό σχήμα “Οι Λούστροι”

Το μουσικό σχήμα  «Οι Λούστροι» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια πριν…». Μια παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες.
Παραδοσιακά δίγλωσσα τραγούδια σε αυθεντική διάλεκτο με θέμα τον έρωτα και την καθημερινή ζωή, μουσικές, κείμενα και αυθεντικές συνεντεύξεις Μικρασιατών, καθώς και μουσικές, τραγούδια και κείμενα σύγχρονων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το γεγονός της καταστροφής, συνθέτουν μία ευρεία θεματολογία για τη ζωή πριν και μετά την καταστροφή, τις συνέπειες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές της προεκτάσεις στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά του ελληνισμού.

Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» αποτελείται από τους μουσικούς: Αραμπατζής Δημήτρης (ακορντεόν), Βαρτσάκης Γιώργος (φωνητικά, κιθάρες), Κουνατίδης Γιώργος (φωνητικά, ούτι, νέυ), Κυρίδης Λεωνίδας (κοντραμπάσσο), Γιώργος Καραμφίλης  (φωνητικά, μπουζούκι), Saoulis Görkem (φωνητικά, κανονάκι), Σαούλη Ασημούλα-Αζιζέ (φωνητικά, κρουστά, μπαγλαμά), Σαούλης Γιάννης (φωνητικά, μπουζούκι), Στεφανίδης Αλέξης (ποντιακή λύρα, κεμανές, φωνητικά), Τσίτσαρης Θανάσης (φωνητικά, τσέλο, μαντολίνο), Τσώνης Τάσος (κρουστά, drums).
Αφήγηση κειμένων: Ξένια Τσέλιγκα. Επιμέλεια ρεπερτορίου, κειμένων και ενορχηστρώσεων: Γιάννης Σαούλης.
Εισιτήρια: 10€ το κανονικό, 8€ το μειωμένο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με σπουδαίες ταινίες του12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Α’ Κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» θα ξεκινήσει το Σάββατο 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Β’ Κύκλου αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b