MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 10 προτάσεις για τη Δευτέρα 30 Μαΐου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Monopoli Team

Εκθέσεις

Summer Vibes: Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό σύνδεσμο
Πάνος Λιάπης, Καλοκαίρι, 70x100cm, Λάδια και ακρυλικά σε χαρτί bristol.

Πάνος Λιάπης, Καλοκαίρι, 70x100cm, Λάδια και ακρυλικά σε χαρτί bristol

«Summer Vibes» είναι η ομαδική εικαστική έκθεση που βασικός της στόχος είναι να βιώσουν οι θεατές της καλοκαιρινές δονήσεις σώματος και ψυχής που μόνο η Τέχνη μπορεί να προσφέρει. 24 σύγχρονοι, αξιόλογοι εικαστικοί που μέσα από τα έργα τους το καλοκαίρι βιώνει την Τέχνη τους, παίρνοντας βαθιές ανάσες σε τοπία αντάξιά του και με συνοδοιπόρους ανθρώπινες παρουσίες που αποζητούν την ενέργεια του, που τόσο μας έχει λείψει, μια και μέσα μας οι 4 εποχές μοιάζουν να έχουν χάσει τις πολυσήμαντες διαστάσεις τους. Η έκθεση παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι.
Εγκαίνια: Δευτέρα, 30 Μαΐου, 5 – 9μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαΐου έως 25 Ιουνίου
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9 μ.μ., Σάββατο: 12 – 4 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

Μικροπράγματα: Έκθεση της Ελευθερίας Κωτσού στο Mosaico Fine Art Studio

To This is Athens City Festival παρουσιάζει την έκθεση της γραφίστριας Ελευθερίας Κωτσού. Μικροαντικείμενα που έχει φυλάξει και συλλέξει εδώ και 20 και πλέον χρόνια, στημένα και δομημένα με τέτοιο τρόπο που εξιστορούν σκέψεις και ιστορίες ετών.
Δευτέρα-Παρασκευή: 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-16:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαϊου – 4 Ιουνίου 2022
Mosaico Fine Art Studio, Καισαρείας 18, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

«Σήκω Ψυχή μου»: Ομαδική έκθεση στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι δικές μας γενιές τραγούδησαν το συνταρακτικό γεγονός και την προσφυγιά.
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαΐου 2022 – 30 Σεπτεμβρίου 2023
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Προβολές – Ταινίες

Monday του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου στο Άνεσις

Λίγο πριν από τα φετινά βραβεία Ίρις, που δηλώνουν ρητά πως «Είμαστε ο Έρωτας», η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς στο φυσικό τους περιβάλλον, την κινηματογραφική αίθουσα. Από το Σάββατο 21 Μαΐου έως την Τετάρτη 1η Ιουνίου στους κινηματογράφους Δαναός, Τριανόν και Άνεσις ερωτευόμαστε το ελληνικό σινεμά ξανά. Την Δευτέρα 30/05 το σινεμά Άνεσις θα προβάλει το Monday του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που έχει 13 υποψηφιότητες στα βραβεία Ίρις (Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων & Ειδικών Εφφέ, Ήχου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας).
Δευτέρα 30 Μαΐου, 22:45 
Άνεσις (Λ. Κηφισίας 14)
Εισιτήρια: 8 ευρώ γενική είσοδος

Πρεμιέρα της ταινίας “Σήμερα Φτιάχνουμε τον Κόσμο” στο θερινό σινεμά Κάρμεν

Πρεμιέρα σήμερα για την αργεντίνικη ταινία “Σήμερα Φτιάχνουμε τον Κόσμο – Today We Fix the World” της Ariel Winograd, με τους Leonardo Sbaraglia, Benjamín Otero, Luis Luque. Υπόθεση: Ο Ντέιβιντ Σαμαράς, ο επονομαζόμενος και “Γκριέγκο”, δηλαδή “ο “Έλληνας”, είναι ο αδιαφιλονίκητος σταρ της αργεντίνικης trash tv! Η εκπομπή του “Σήμερα φτιάχνουμε τον κόσμο” είναι από κάθε άποψη μια αθλιότητα, με μεγάλη όμως θεαματικότητα. Υποτίθεται ότι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται και εξομολογούνται στο φιλοθεάμον κοινό το οικογενειακό, ή ερωτικό τους πρόβλημα, το οποίο λύνεται με την παρέμβαση του παρουσιαστή. Στην πραγματικότητα, όλα έιναι ψεύτικα, οι “προσκεκλημένοι” ειναι ηθοποιοί. Η πιο σταθερή σχέση που έχει είναι με τον μικρό του γιο, όχι τόσο γιατί τον αγαπά και τον νοιάζεται, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος δικαστικώς να το κάνει. Όμως, όσο ανεύθυνα κι αν ζει, χωρίς να νοιαζεται στην πραγματικότηα για κανέναν εκτός από τον εαυτό του, τόσο πιο απότομα θα προσγειωθεί: λίγο πριν πεθάνει εξαιτίας ενός δυστυχήματος η μητέρα του εννιάχρονου γιού του, θα του αποκαλύψει πως ο Μπενίτο δεν είναι δικό του παιδί.
Δευτέρα 30/05, 20:30
Κάρμεν, Παπαδά 40 και Κουσιανόφσκι
Γενική Είσοδος: 7,5€, Παιδικό, >65, Άνεργοι, Φοιτητές: 6,5€

Άλλες εκδηλώσεις

Κυψέλη Μοναμούρ: Καλοκαιρινό φεστιβαλικό οδοιπορικό στην Κυψέλη

Ένα καλοκαιρινό οδοιπορικό, ένα σχεδόν φεστιβάλ, μία εβδομάδα στην Κυψέλη, καλεσμένοι σε ιδιωτικές κατοικίες, απρόσμενους χώρους και κουζίνες, προσκεκλημένοι καλλιτεχνών, λογοτεχνών, αρχιτεκτόνων, μουσικών, ηθοποιών, σκηνοθετών. Άνθρωποι του πολιτισμού ανοίγουν τα σπίτια τους παρουσιάζοντας εκθέσεις, μικρά μουσικά σύνολα, απαγγελίες, συζητήσεις, προβολές, αλλά και γευστικές προτάσεις. Το πρόγραμμα της Δευτέρας έχει ως εξής:
14:00 – 16:00 | Φωτογραφική Κυψέλη / Πάρις Χαβιάρας στη Σελίδα Κομάντο Φέστιβαλ, 18:00 – 21:00 | Πόρου 11, Κώστας Τσώλης/ Ελένη Πανουκλιά,  18:00 – 21:00 | Πόρου 11, Ευφροσύνη Μυτιληναίου/ Άγγελος Ζάβαλης, 19.00 – 20.00 | Κεφαλληνίας 42 & Πατησίων, “Queen’s home” Παγώνα Κανέλλου/ Μαργαρίτα Καταγά, 20:00 – 21:00 | Κυκλάδων 8, Σπητέρη/ Προβελέγγιου Διονύσης Σοτοβίκης /Φίλιππος Τσιτσόπουλος, 19:00 – 20:30 | Φ.Νέγρη 34, “Soulatso” Λογοτεχνική βραδιά/ εκδόσεις Ιωλκός, 22:00 – 0:00 | Φ.Νέγρη 15, «Ρήγανη» Δειπνογλέντι

Παρουσίαση του βιβλίου “Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου” της Τασούλας Βερβενιώτη στον Κήπο του Μουσείου

Οι εκδόσεις Κουκκίδα σας προσκαλούν στο καφέ “Ο κήπος του Μουσείου” τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, στις 19:30, στην παρουσίαση του βιβλίου “Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου” της Τασούλας Βερβενιώτη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Βόγλης Πολυμέρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καρυδάκη Δανάη, ιστορικός, Πετσίνη Πηνελόπη, Θεωρητικός φωτογραφίας – φωτογράφος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σιούλας Γιώργος, δικηγόρος, ενώ τη συζήτηση συντονίζει η Σταματία Μαρκέτου δημοσιογράφος. Η συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη θα αναδείξει το φωτογραφικό υλικό και φυσικά θα ακολουθήσει συζήτηση.
30 Μαΐου 2022, στις 19:30
Πατησίων 44, Αθήνα

Ομιλία: «Λογοτεχνικές εικόνες άφιξης και εγκατάστασης προσφύγων του 1922 στην Αθήνα και στον Πειραιά»

Tent village in the shadows of the Temple of Theseus, Athens, where Greek refugees make thier sic homes. Athens Greece, 1922. Photograph. https://www.loc.gov/item/2010650546/.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών και μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Την Δευτέρα 30 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Τόνιας Καφετζάκη με τίτλο: “Λογοτεχνικές εικόνες της άφιξης και εγκατάστασης προσφύγων του 1922 στην Αθήνα και τον Πειραιά”. Την ομιλία θα πλαισιώσει ολιγόλεπτη προβολή οπτικοακουστικού υλικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης/Αρχείο ΕΡΤ.
Δευτέρα 30 Μαΐου, 18.00-20.00
Innovathens, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση ακολουθήστε τον σύνδεσμο, εδώ.

Φιλοσοφικές συναντήσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος: Ομιλία με θέμα “Μύθοι και πραγματικότητα για την Ακαδημία Πλάτωνος”

Ο Δήμος Αθηναίων, αυτό το καλοκαίρι, από τις 30 Μαΐου έως και τις 31 Ιουλίου, διοργανώνει το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων “Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος”. Στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος είναι να προβάλει τη σημασία της, να διαδώσει το πνεύμα που τη χαρακτήριζε, να αναδείξει το έργο που παρήγαγε η Ακαδημία, αλλά και να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης για τους Αθηναίους και όλους τους επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένους. Η μεγάλη αυτή γιορτή της φιλοσοφίας θα “ανοίξει” με τον Παύλο Καλλιγά, πρώην Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών και συνεπιμελητή του βιβλίου Plato’s Academy (Cambridge University Press, 2020), και την ομιλία του στις 30 Μαΐου με θέμα “Μύθοι και πραγματικότητα για την Ακαδημία Πλάτωνος”.
Δευτέρα 30 Μαΐου
Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Ξενάγηση στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας

Το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας ανοίγει τις πύλες του για τις «Ημέρες Θάλασσας 2022». Μέσα από τις ξεναγήσεις στους χώρους του Ι.Ι.Ε.Ν. το κοινό θα περιηγηθεί στη ναυτική μας παράδοση θα μάθει την ιστορία των λιμανιών και κάθε άλλης δραστηριότητας που έχει σχέση με τη ναυτιλία και τη θάλασσα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Στον χώρο έκθεσης του Ι.Ι.Ε.Ν. θα πραγματοποιείται προβολή βίντεο, τα οποία αφορούν την ξενάγηση στο χώρο του Ινστιτούτου, την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και τις δράσεις του Λιμενικού Σώματος.
30 Μαΐ, 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Γρηγορίου Λαμπράκη 154, Πειραιάς
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b