MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αγία Σοφία: Στόχος βανδάλων η Αυτοκρατορική Πύλη του εμβληματικού μνημείου – Οι αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας

Σάλο προκάλεσαν οι εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας με τις τούρκικες αρχές να δίνουν εντολή να ερευνηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να βρεθούν οι ένοχοι.

Φωτογραφία: Adli Wahid/unsplash
Monopoli Team

Με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ένωση Ιστορικών Τέχνης της Τουρκίας προέβη σε μια σοβαρή καταγγελία, στην οποία αναφέρει ότι η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας υπέστη καταστροφές. Μέλη της Ένωσης που διεξήγαγαν επιτόπια έρευνα το βράδυ της 18ης Απριλίου φωτογράφισαν τις εν λόγω ζημιές, δημοσίευσαν τις φωτογραφίες και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους ασφαλείας του εμβληματικού μνημείου.

Στην ανάρτηση τους αναφέρουν σχετικά:

«Σήμερα το βράδυ (18/4/2022) γύρω στις 20:45, μετά από πληροφορίες, ανακάλυψα ότι η ιστορική “Αυτοκρατορική Πύλη” της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογράφησα. Συζητώντας με τον υπεύθυνο ασφαλείας του μνημείου που είχε βάρδια εκείνη την ώρα, ο οποίος λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ, του επισήμανα ότι ο βανδαλισμός ενός τέτοιου ιστορικού μεγέθους μνημείου αποτελεί εγκληματική ενέργεια και ζήτησαν το υλικό από τις κάμερες να χρησιμοποιηθεί ώστε να υποβληθεί αναφορά και να βρεθεί ο υπεύθυνος. 

Ωστόσο, με έκπληξη τον ακούσαμε να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και ότι δεν τρέχει τίποτα θα το φτιάξουμε. Όταν αποκριθήκαμε ότι θα πάμε στον εισαγγελέα, μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι και ότι κάναμε σκηνή». Ενώ, στη συνέχεια της ανάρτησης τους αναφέρουν ότι όχι μόνο θα κινήσουν γη και ουρανό για να βρεθούν οι ένοχοι αλλά, επίσης, θα ζητήσουν και την απομάκρυνση του συγκεκριμένου ατόμου από τα καθήκοντα του.

Αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας

Οι φωτογραφίες αυτές της τούρκικης Ένωσης Ιστορικών Τέχνης έκαναν τον γύρω του διαδικτύου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της γείτονας χώρας. Η Αγιά Σοφιά έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της, ένα από τα σπουδαιότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είχε κτισθεί τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό ως χριστιανική εκκλησία, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν μετατράπηκε σε τέμενος και μετέπειτα μουσείο. H Αυτοκρατορική Πύλη αποτελεί τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη του μνημείου και έχει ύψος 7 μέτρα, ενώ πήρε την ονομασία της επειδή χρησιμοποιούταν μόνο από τον αυτοκράτορα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δήμου Κωνσταντινούπολης Μαχίρ Πολάτ με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε: «Είναι πολύ λυπηρό που καταστράφηκε η ιστορική πύλη της Αγίας Σοφίας. Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να εντοπιστούν μέσα από τις κάμερες. Η Αγιά Σοφιά αποτελεί ιστορικό κτίριο Α΄Βαθμού συνεπώς όσοι προκάλεσαν την καταστροφή της εσκεμμένα θα πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 2863». Συγκεκριμένα ο κύριος Πολάτ ανέφερε ότι η πράξη αυτή τιμωρείται με φυλάκιση δύο έως πέντε ετών και δικαστικό πρόστιμο.

Ενώ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν στο φως περισσότερες εικόνες που δείχνουν την Αγία Σοφία αρκετά παραμελημένη:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της Αγίας Σοφίας

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 19 Απριλίου εξέδωσε ανακοίνωση που καταδίκαζε τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης και καλούσε σε διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

[relart 1]

Οι τούρκικες αρχές δίνουν εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας

Σήμερα έγινε γνωστό, σύμφωνα με τούρκικα δημοσιεύματα, ότι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι: «Ανατέθηκε σε δύο διοικητικούς και τεχνικούς επιθεωρητές να ερευνήσουν τη ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας». Παράλληλα, μετά το σάλο που ξέσπασε ειδικά προστατευτικά τοποθετήθηκαν μπροστά από την πύλη.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b