MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΚΑΝΝΕΣ 2022

Τα highlights του 75ου Φεστιβάλ Καννών: 10 ταινίες που ξεχωρίζουν από το φετινό πρόγραμμα

Χθες ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών (χωρίς ταινία του Ντέιβιντ Λιντς παρά τις έντονες φημολογίες) κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που μας τράβηξαν την προσοχή.

author-image Νικολέτα Ασημακοπούλου

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ  Pierre Lescure και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Thierry Frémaux, αποκάλυψαν επιτέλους το επίσημο πρόγραμμα του 75ου Φεστιβάλ Καννών, που φέτος θα διεξαχθεί από Τρίτη 17 έως Σάββατο 28 Μαΐου.

Στα διάφορα τμήματα του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 47 ταινίες (καμία του Ντέιβιντ Λιντς παρά τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν), ενώ οι δύο πιο εμπορικές ταινίες του προγράμματος είναι σίγουρα το “Top Gun:Maverick” με τον Τομ Κρουζ και η βιογραφική ταινία για τον βασιλιά του rock n roll “Elvis” σε σκηνοθεσία Μπαζ Λούρμαν.

Εμείς ξεχωρίσαμε 10 από τις ταινίες του φετινού προγράμματος που αξίζουν την προσοχή σας.

Final Cut (Comme Z) του Michel Hazanvicius

Η  ζόμπι κωμωδία του Michel Hazanvicius, ο οποίος ήρθε στο επίκεντρο της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής με  την κυκλοφορία της ταινίας The Artist (2011), ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών επιλογών στη σύνθεση του Sundance 2022. Το Φεστιβάλ όμως, λόγω της  μετάλλαξης Όμικρον πραγματοποιήθηκε online και έτσι η ταινία του Hazanvicius που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην νέα φόρμα του φεστιβάλ αποσύρθηκε.

Το πολυσυζητημένο φίλμ του Hazanvicius, που αποτελεί ριμέικ της ιαπωνικής κωμωδίας τρόμου One Cut Of The Dead του Shin’ichirô Ueda- κερδίζει την προσοχή που του αξίζει -και επιστρέφει στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, αποτελώντας την ταινία έναρξης του. Η ταινία που το σενάριο και την σκηνοθεσία της  υπογράφει ο Hazanavicius, ακολουθεί  ένα  μικρό κινηματογραφικό συνεργείο μιας χαμηλού προϋπολογισμού ταινίας με ζόμπι, οπού τα μέλη του καταλήγουν να  δέχονται επίθεση από αληθινά ζόμπι. Μια ταινία που μας τράβηξε την προσοχή, τόσο λόγω της διεθνούς κινηματογραφικής προσοχής που τράβηξε, όσο και για την  ιδιαίτερη ιστορία της.

Top Gun: Maverick του Joseph Kosinski

Η  ταινία με πρωταγωνιστή τον θρυλικό  Maverick (Tom Cruise) που αρχικά θα έκανε πρεμιέρα το 2020 αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του Covid-19 , κάνει την πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα της, μαζί με ένα αφιέρωμα στην καριέρα του Tom Cruise, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στις 18 Μαΐου.

Το φιλμ βάζει ξανά τον Tom Cruise στον ρόλο που τον εκτόξευσε στην κορυφή του Hollywood, τον Πιτ Μάβερικ Μίτσελ .Ο Μαβέρικ έχοντας εδραιωθεί ως ένας από τους καλύτερους ιπτάμενους του ναυτικού με μια καριέρα τριάντα χρόνων, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πλέον γνωστές απίθανες δοκιμασίες του. Συμμετέχει σε ακραίες αποστολές ως ένας θαρραλέος δοκιμαστικός πιλότος, και αποφεύγει μια πιθανή προαγωγή που θα τον επηρέαζε σημαντικά. Καθώς εκπαιδεύει μερικούς αποσπασμένους πτυχιούχους για μια ειδική αποστολή την οποία δεν έχει βιώσει ποτέ κανένας πιλότος, ο Μάβερικ καλείται να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και τους βαθύτερους φόβους του με αποκορύφωμα μια αποστολή που απαιτεί την απόλυτη θυσία. Σχεδόν τριανταπέντε χρόνια μετά την πρώτη ταινία,περιμενούμε γεμάτοι ανυπομονησία τι μπορεί να παρέμενε ίδιο και τι ίσως άλλαξε στο κινηματογραφικό σύμπαν του Top Gun.

Crimes of the Future του David Cronenberg

Ο Καναδός σκηνοθέτης David Cronenberg, ένας από τους πιο τολμηρούς και καινοτόμους σκηνοθέτες ( Η μύγα του 1986,Οι διχασμένοι του 1988, Crash toy 1996 κ.α.) επιστρέφει στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας με την ταινία Crimes of The Future, ως μια από τις επίσημες επιλογές του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Για όσους υποθέτουν πως το Crimes of The Future αποτελέι ένα ριμέικ της ομοτίτλης ταινίας του 1970 η απάντηση είναι αποφατική. Η ταινία έχει  δημιουργήσει ήδη αίσθηση στο ελληνικό της κοινό, μιας και τα γυρίσματα της πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, ενώ συμπαραγωγός της ταινίας είναι Έλληνας (Πάνος Παπαχατζής από την Argonauts SA). Λίγα όμως είναι αυτά που γνωρίζουμε πραγματικά για το φιλμ που είναι υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς μέχρι πρότινος καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστικότητας -το οποίο ευτυχώς άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά με την κυκλοφορία του τρέιλερ του.

Σύμφωνα με την επίσημη περίληψη της ταινίας: “Καθώς το ανθρώπινο είδος προσαρμόζεται σε ένα συνθετικό περιβάλλον, το σώμα υφίσταται νέους μετασχηματισμούς και μεταλλάξεις. Με τη σύντροφό του Caprice (Léa Seydoux), ο Saul Tenser (Viggo Mortensen), διάσημος καλλιτέχνης, προβάλλει δημόσια τη μεταμόρφωση των οργάνων του σε παραστάσεις avant-garde. H Timlin (Kristen Stewart), μια ερευνήτρια από το Εθνικό Μητρώο Οργάνων, παρακολουθεί με εμμονή τις κινήσεις τους, όταν αποκαλύπτεται μια μυστηριώδης ομάδα… Η αποστολή τους είναι να χρησιμοποιήσουν τη φήμη του Saul για να ρίξουν φως στην επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης”. Μια ταινία με ένα καστ αξιόλογων ηθοποιών και μια ξεχωριστή ιστορία που θέλουμε πολύ να δούμε την φεστιβαλική και μη πορεία της.

Elvis του Baz Luhrmann

H βιογραφική ταινία του Baz Luhrmann για τον Elvis Presley, κάνει και αυτή την παγκόσμια  πρεμιέρα της στο φετινό φεστιβάλ των Καννών. Ο σκηνοθέτης της βρίσκεται πίσω από μεγάλες παγκόσμιες επιτυχίες όπως τα Moulin Rouge! (2001) , Romeo + Juliet (1996) , The Great Gatsby(2013) κ.α. Μιλάμε φυσικά για τον Baz Luhrmann, που πάνω απ’ όλα είναι ένας μετρ πάνω στο έντονο στυλιζάρισμα και τις αξιομνημόνευτές εικόνες. Η βιογραφική ταινία ακολουθεί τον εμβληματικό βασιλιά του rock ‘n roll Elvis Presley, τον οποίο υποδύεται αρκετά πιστά από όσο έχουμε προλάβει να δούμε μέχρι ώρας, ο Austin Butler .

Πιο συγκεκριμένα η ταινία “Elvis , εξιστορεί τη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή και ηθοποιού Έλβις, ξεκινώντας από τα πρώτα του χρόνια ως παιδί μέχρι να γίνει αστέρας του ροκ εν ρολ και του κινηματογράφου, καθώς εστιάζει και στην περίπλοκη σχέση του με τον μάνατζερ του,  Τομ Πάρκερ που τον υποδύεται ο Tom Hanks. Σε μια εποχή όπου οι ζωές των μεγαλύτερων θρύλων της μουσικής βιομηχανίας έχουν γίνει ήδη επιτυχημένες  βιογραφικές ταινίες  (χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ταινίες για τους Freddie Mercury, Elton John, Aretha Franklin κ.α.) δεν γίνεται παρά να αναρωτιόμαστε τι νέο έχει να προσφέρει αυτή η βιογραφική ταινία.

Showing Up της Kelly Reichardt

H παρουσία της  Kelly Reichardt είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ο αριθμός των γυναικών κινηματογραφιστών που επιλέχθηκαν για το Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών φέτος ήταν φανερά μειωμένος. Η Reichardt, που είναι μια από τις πιο ταλαντούχες και αξιοσέβαστές σκηνοθέτιδες της βιομηχανίας με έντονη έμφαση στον μινιμαλισμό, κάνει την εμφάνιση της  στο φεστιβάλ παρέα με την τακτική συνεργάτιδά της, Michelle Williams.

Μοιράζοντας από κοινού επιτυχίες όπως οι ταινίες Wendy and Lucy (2008), Meek’s Cutoff (2010) και Certain Women (2016), αυτή είναι η τέταρτη ταινία στην οποία δούλεψε μαζί το γυναικείο ζευγάρι. Η ιστορία της ταινίας Showing Up, γυρνά γύρω απο μια καλλιτέχνιδα που βρίσκεται στα πρόθυρα να εξασφαλίσει μια έκθεση που θα αλλάξει τη ζωή της. Εμπλέκοντας  την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους της στην προετοιμασία της παράστασης, η ζωή της γίνεται χάος και αυτή με τη σειρά της εμπνέει την ίδια της την τέχνη.

Haeojil Gyeolsim (Decision to Leave) του Park Chan-wook

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης των ταινιών Thirst(2009), Oldboy(2013), The Handmaiden (2016) κ.α. Park Chan-wook, κάνει την εμφάνιση του στο διαγωνιστικό τμήμα του 750υ Φεστιβάλ Καννών, με την ταινία Haeojil Gyeolsim. Το φιλμ μυστηρίου με πρωταγωνιστές τον Park Hae-il και την Tang Wei αφορά την ιστορία ενός ντετέκτιβ που ερωτεύεται μια μυστηριώδη χήρα, αφού αυτή γίνεται ο κύριος ύποπτος στην τελευταία του έρευνα για έναν φόνο.

Αν και δεν γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για την τελευταία ταινία του Park Chan-wook, δεν μπορούμε να μην αναμένουμε ακόμα μια επιτυχία του σκηνοθέτη. Άλλωστε , ο Park Chan-wook διαχειρίζεται πάντα σκοτεινά θέματα με ένα εξαιρετικό χιούμορ, εγείροντας το σασπένς και αφήνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις το κοινό του το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Dodo του Πάνου Κούτρα

Ταινία Dodo του Πάνου Χ. Κούτρα Photo Credits: Δέσποινα Σπύρου

Η ταινία Dodo του “δικού μας” Πάνου Κούτρα θα κάνει κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ των Κάννων. Ο σκηνοθέτης έχοντας ήδη στο ενεργητικό του τις ταινίες “Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά” (1999), “Στρέλλα” (2009), “Αληθινή ζωή” (2004) και “Ξενία” (2014) επιστρέφει στο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Στην επίσημη υπόθεση του «Dodo» διαβάσαμε τα εξής: «Δεκατέσσερις άνθρωποι όλων των τάξεων, των ηλικιών, των εθνικοτήτων, θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο κτήμα της οικογένειας Καρακώστα, εκεί όπου σε δύο 24ωρα θα γίνει ο γάμος της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο ως η τελευταία ελπίδα τους για να σωθούν από τη χρεοκοπία και την ελεύθερη πτώση τους στην ταξική πυραμίδα της χώρας. Δεκατέσσερις συμπρωταγωνιστές σε μια παράλογη τραγικωμωδία που εξελίσσεται “κεκλεισμένων των θυρών”». Ο Πάνος Κούτρας με το έργο του ασκεί κριτική στην κανονικότητα αναπτύσσοντας παράλληλα τους χαρακτήρες του με ιδιαίτερο τρόπο και χιούμορ. Ανυπομονούμε να δούμε την ταινία του.

 Three Thousand Years of Longing του George Miller

To επικό φιλμ φαντασίας  του αυστραλιανού George Miller, είναι μια από τις ταινίες που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φετινό φεστιβάλ των Καννών. Το Three Thousand Years of Longing, του δημιουργού των ταινιών Mad Max, έχει ως πρωταγωνιστές τον ταλαντούχο ηθοποιό Idris Elba και την γνώριμη παρουσία του φεστιβάλ, Tilda Swinton .

Η ιστορία του φιλμ, εξελίσσεται όταν Tilda Swinton στον ρόλο μιας ακαδημαϊκού συναντά έναν Τζίνι (Ίντρις Έλμπα), ο οποίος της προσφέρει τρεις ευχές σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του. Οι δύο τους  συνομιλούν ανάμεσά σε  ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη και πολύ γρήγορα η γνωριμία τους οδηγεί τους ήρωες σε συνέπειες μη αναμενόμενες. O George Miller έχοντας δημιουργήσει μια στιβαρή ομάδα, τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης και δημιουργώντας μια ταινία με ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ, αποτελεί μια από τις τρείς αμερικανικές παραγωγές που θα λάβουν μέρος στο 75ο Φεστιβάλ Καννών.

Armageddon Time του James Gray

Το δράμα εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία του James Gray είναι μια από τις 18 ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. O auteur του arthouse κινηματογράφου James Gray, δημιουργός των ταινιών Ad Astra(2019), Lost City of Z(2016) και Immigrant(2013) έρχεται στο φετινό line up με μια ταινία με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Το Armageddon Time που είναι μια από τις τρείς αμερικανικές ταινίες του φετινού φεστιβάλ, είναι βαθιά εμπνευσμένο από τη ζωή του Gray στην Αμερική. Εστιάζοντας στην περιόδο πριν από την προεδρία του Ronald Reagan, η ταινία διαδραματίζεται στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.  Η ταινία έχει ένα καταξιωμένο καστ ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους ο Anthony Hopkins, η Anne Hathaway και ο Jeremy Strong που υποδύεται τον πατέρα του Gray.

Tchaikovsky’s Wife του Kirill Serebrennikov

Το βιογραφικό δράμα του Ρώσου Kirill Serebrennikov αποτελεί και αυτό μια απο τις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Ο εξόριστος πλέον σκηνοθέτης που πολύ πρόσφατα διέφυγε στο Βερολίνο, μετράει στο βιογραφικό του τις ταινίες Petrov’s Flu(2021) και Leto(2018) και διαγωνίζεται για ακόμα μια χρονιά στο Φεστιβάλ. Η ταινία του Serebrennikov, όπως αναφέρεται και στο τίτλο της αναφέρεται στο διάσημο συνθέτη Τσαϊκόφσκι. Η ταινία διαδραματίζεται στην Ρωσία του δέκατου ένατου αιώνα και εστιάζει στην έντονη και χαοτική σχέση του συνθέτη  με την σύζυγο του, Αντονίνα Μιλιούκοβα.

Η Μιλιούκοβα θα γίνει εμμονική με την μουσική του Τσαϊκόφσκι και ο γάμος τους θα περάσει απο πολλές δοκιμασίες. Μιας και Τσαϊκόφσκι θα καταδείξει ως υπεύθυνη την Αντονίνα για όλα τα δεινά που του συμβαίνουν, θα προσπαθήσει να την ξεφορτωθεί με κάθε τρόπο -γεγονός που η Αντονίνα δεν θα αποδεχτεί τόσο εύκολα. Έτσι, θα προσπαθήσει να τον κρατήσει με κάθε τρόπο κοντά της, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ταραγμένη ψυχική της υγεία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες της 75ης διοργάνωσης στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ Καννών.

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b