MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

“Ρώσοι χορευτές”: Η Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου άλλαξε τον τίτλο του πίνακα του Ντεγκά σε “Ουκρανοί χορευτές”

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ενημέρωσε τον τίτλο του πίνακα του Εντγκάρ Ντεγκά, μετά από αντιδράσεις Ουκρανών στα social media.

Monopoli Team

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου άλλαξε τον τίτλο του πίνακα του Εντγκάρ Ντεγκά, από “Ρώσοι χορευτές” σε “Ουκρανοί χορευτές”, μετά από αντιδράσεις Ουκρανών στα social media.

Το έργο του διάσημου Γάλλου ιμπρεσιονιστή δείχνει μία ομάδα νέων χορευτών, με κορδέλες στα μαλλιά σε έντονα μπλε και κίτρινα χρώματα, που είναι και τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας.

Ένας εκπρόσωπος της Πινακοθήκης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian: “Ο τίτλος αυτού του πίνακα αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συνεχών συζητήσεων και καλύπτεται από την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο μήνα, λόγω της τωρινής κατάστασης, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για αυτό, επομένως νιώσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ενημερώσουμε τον τίτλο του πίνακα, ώστε να αντανακλά καλύτερα το θέμα του έργου”.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από δύο εβδομάδες, μία Ουκρανή γυναίκα που ζει στο Λονδίνο, ονόματι Tanya Kolotusha, κατήγγειλε στο Instagram ότι η Εθνική Πινακοθήκη της πόλης είχε λάθος τίτλο στον πίνακα του Εντγκάρ Ντεγκά.

“Πρέπει να περιμένουμε να κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία, πριν γίνει η μεγάλη αλλαγή στο μέτωπο του πολιτισμού” είχε γράψει, με την Πινακοθήκη να απαντά μία εβδομάδα αργότερα ότι θα αλλάξει ο τίτλος.

Ο πίνακας, που ο Ντεγκά ζωγράφισε το 1899 και το ίδρυμα απέκτησε το 1998, απεικονίζει νέες γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά της Ουκρανίας να βρίσκονται σε κίνηση. Αν και ο Ντεγκά είχε εμμονή με τις μπαλαρίνες και τη ζωή των χορευτών στο Παρίσι του 19ου αιώνα, είχε μαγευτεί από μία χορευτική ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που είχε επισκεφτεί το Παρίσι στο τέλος του 1890, χορεύοντας στις πιο διάσημες αίθουσες του Παρισίου, ακόμη και στο Μουλέν Ρουζ. Έτσι, ζωγράφισε τον πίνακα που είναι γνωστός πλέον ως “Ουκρανοί χορευτές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο: Μια μεγάλη συναυλία για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b